От х:

Днес в x:

11 °C

Девет начина, по които даваме на другите контрола върху нас

Често ли чувствате, че другите ви контролират? Или, че животът оказва твърде голям натиск върху вас? Прехвърляте ли властта си на другите, чувствайки се безпомощни?

Ако е така, тази публикация ще хвърли светлина върху начина, по който може би сами се поставяте в ситуацията да бъдете контролирани от другите и житейските обстоятелства. Както всеки добър треньор ще ви каже, възвръщането на мощта може да промени всичко!

Повечето от нас не осъзнават как отдават силата си. Ето защо статии като тази са наистина важни.

Ако имате подсъзнателен навик да отдавате властта си, то вие вече сте запознати с резултатите — чувство на безпомощност, неудовлетвореност, безсилие и липса на контрол върху собствения ви живот.

Проглеждането за начините, по които сме позволявали да бъдем контролирани, е невероятно осбовождаващо.

Едва след като го забележите, можете да упражнявате своя избор. Вие нямате избор за нещата, които са извън вашето осъзнаване.

Девет признака, че поставяте себе си в контролирана позиция.

Тези девет примера отразяват нашата тенденция да каним другите, подсъзнателно, да ни контролират. Тези модели са открити в опит за разработване на обучение по коучинг. Ако правите едно или повече от тези неща последователно, то може би призовавате за повече външен контрол в живота си, отколкото съзнателно бихте желали да ви бъде оказван.

1. Не се грижите добре за себе си

Ако не се грижите за себе си, вие изпращате подсъзнателно послание на другите. Съобщението е: Не мога да се грижа за себе си, затова моля, погрижете се за мен. Това приканва другите да се намесят и да ви казват какво да правите. Кани ги още да ви натякват да се стегнете. С две думи, вие карате другите да ви контролират, когато пренебрегвате себе си.

2. Бунтувате се срещу властта или очакванията

Емоционалните бунтовници са господари на това да извикват контрол върху себе си. Когато им се окаже власт, те се съпротивляват, което изисква по-голяма намеса от властимащите. Подредете 10 служители в редичка. Девет от тях спазват правилата и си сътрудничат помежду си. Единият е бунтовник. Кой ще бъде следен по-отблизо? Бунтовникът. Той привлича повече власт в живота си от всеки друг. Бунтовникът направо си проси да бъде контролиран.

Той мрази властта, но подсъзнателно приканва да му бъде оказвана всеки ден. Дали дълбоко в себе си наистина мрази авторитета или иска да бъде контролиран от него? И двете.

3. Вие не изпълнявате обещанията си

Съгласявате се да направите нещо, но не го правите. Какво ще стане след това? Ще бъдете конфронтирани. Някой ще върви след вас с изискването да спазите думата си. Когато не вършите това, което сте се съгласили да направите, вие каните другите да се намесят и да поемат контрола над вас.

4. Непрекъснато искате помощ, когато нямате нужда от нея

Познавате ли някой, който натрапчиво търси помощ за неща, които той или тя би могъл да свърши сам? Понякога това е покана за компания. Но ако правите това постоянно, то вие каните другите да поемат властта.

5. Не желаете да поемате рискове

Ако се страхувате да поемате рискове, да правите грешки и да бъдете подведени под отговорност за тях, най-вероятно ще поканите другите да се намесят и вършат това, вместо вас. Страхът от грешките е страх от неизбежното. Всеки ги прави. Умните хора са благодарни за грешките, защото те ни помагат да се учим, което ни прави по-независими.

6. Вие не можете да казвате не

Това е огромна настройка за отдаване на властта и на усещането, че сте контролирани от обстоятелствата на живота. Когато не можете да казвате не, а трябва, вие автоматично натоварвате себе си. След това, разбира се, хората очакват да сте последователни. Когато не можете да изпълните обещаното, те започват да ви отблъскват.

7. Не изразявате мнението си

Сигурен начин да си гарантирате, че другите ще оказват цялата си власт върху вас, е да задържате мислите, чувствата и мненията си, защото изглежда сякаш вие нямате какво да кажете за случващото се. По този начин се съгласявате с волята на онези, които желаят да говорят. Те имат властта и вие сте оставени на тяхна милост, благодарение на вашето мълчаливо съгласие.

8. Привлечени сте от контролиращите типажи

Може просто да сте привлечени от хора, които обичат да контролират останалите. Тези контролиращи типажи могат да изглеждат по-силни, независими, харизматични и по-безопасни за вас. Ако имате подсъзнателно желание да бъдете контролирани, може да не се чувствате комфортно с някой, който очаква да вземате свои собствени решения и да бъдете отговорни за тях.

9. Имате ниско ниво на осъзнатост за чувствата си

Чувствата са неразделна част от вземането на решения. Ясните чувства отразяват вашите ценности и ви дават сигурна основа в живота. Ако не сте в контакт с чувствата си, може да нямате ясна представа къде стоите.

Например, някой иска от вас да направите нещо, с което не се чувствате добре. Вашият дискомфорт е неясен и вие го потискате, защото не желаете да се борите с него. Когато не сте наясно с чувствата си, е по-вероятно да ги игнорирате и "просто да го направите".

Това е рисковано и е вид репресия, която ви примамва да се поддавате на натиск или да вземате решения, основани на програмата на някой друг.

Покана да се чувстваме безпомощни

Крайният резултат от тези подсъзнателни или фини средства за привличане на повече контрол в живота ви е, че в крайна сметка се чувствате безсилни, безпомощни, жертва на властта на хората и обстоятелствата. Ако се чувствате така — сякаш животът ви не е ваш, може би имате привързаност към контрола.

Това е чиста проба саботаж. Подсъзнателната привързаност към контрола ви кара да търсите контролищата среда и такъв тип хора, докато в същото време съзнателно сте убедени, че мразите това.

Източник: framar

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини