От х:

Днес в x:

На морето: Рецепта при лекар удари стотачка, промивка на ухо – 530 лв.

Изображение 1 от 2

    Младеж от ЮАР и семейството му платиха 530 лв. за лечение и промивка на ухо в Златни пясъци. Бе приложена и фактура за сметката, в която са описани процедурите - "преглед на лекар нощен" – 170 лева, "изписване на рецепта" – 40 лева, "промивка на ухо" 2 по 75 лева – 150 лева, "отстраняване на незалепени чужди тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана" – 100 лева, "апликация на лекарствено средство в ушния канал" – 20 лева и "консумативи" на стойност 50 лева.

    Фамилията нямала европейска медицинска застраховка, а посещението било в частен здравен център, който не работи със Здравна каса, заяви пред "Труд" управителя на центъра. Той обясни, че семейството е било подробно запознато с условията и ценоразписа на здравното заведение, поставен с големи букви и на видно място. Освен това на пациентите се предлагат бланки на три езика, за да подпишат, че са запознати и съгласни с предложеното лечение и цените, каза още управителят.

    "От 11 години цените са такива при нас. Издали сме фактура и касов бон, не виждам проблем, щом семейството се е съгласило, изборът на доктор и медицински център е доброволен", каза управителят.

    Има сигнали до институциите за високи цени на медицинските услуги. Нито един медицински център или поликлиника край морето не работи със здравната каса, твърдят от РЗОК – Добрич. Всички медицински услуги са частни и се плащат кеш. Това означава, че и здравно осигурените българи са длъжни да се бръкнат в джоба и да си платят здравната помощ, ако имат нужда от нея по време на почивката си. А тарифите са от два до пет пъти по-високи, твърдят вече ужилени летовници, пише "Монитор".

    Ако нямат направление от личния лекар, българските туристи плащат без възвръщаемост.

    В част от затворените комплекси има щатен лекар, който е с работно време през деня, но винаги е на разположение и нощем, защото спи в комплекса. За лекарските му услуги никой нищо не плаща, най-вероятно в цената е включена тази услуга.

    Единствените, за които няма милост никъде в курортите, са пияните туристи. Един пиян турист си плаща кеш всичко, защото нито един застраховател не покрива риск пиянство. Ако лекар е повикан за прекалил с алкохола гост, той поема всички разходи – преглед, който струва 80 лв., транспорт, вливане и т.н. – всичко това може да му струва и 300 лв., но си е за негова сметка.

    Върховната административна прокуратура разпореди проверка на медицинските центрове по Черноморието на база публикация на "Монитор" за прекалено високи цени, съобщи зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова.

    Проверка в начало на летния сезон показа, че чужденците са плащали по 50 евро за рецепта на морето. Прегледът за българи е бил 40 лв., а меренето на кръвно - десетачка. В частните клиники пък не навсякъде имало на видно място ценоразпис.

    От ВАП уточниха, че проверката продължава.

    Източник: dnes.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини