От х:

Днес в x:

Уволниха медицинската сестра, организирала протестите и я обвиниха в лъжа

Уволнена от болница "Токуда" медицинска сестра Мая Илиева, която е и организатор на протести на медицинските сестри, коментира че е уволнена дисциплинарно от болницата, защото се оказва неудобна. "Бях председател на синдиката в тази болница", обясни тя пред БТВ.

Според нея, ръководството на Токуда е взело това решение, заради предизвиканите проверки, "защото съм викнала различни институции, за да проверяват нередности", агенция по труда, икономическа полиция.

След протестите от февруари ръководството пуска декларация в болницата, работещите да се разграничат от Илиева. "Аз го разпространих в социалните мрежи и ефектът беше обратен, подкрепиха ме колегите", допълва тя.

За своето уволнение, Илиева пише във Фейсбук: "От днес съм вече безработна медицинска сестра ... Защо? Защото вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната - от оная "лудата", дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони..."

Пред bTV тя обясни, че д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и ръководител на синдикат здравеопазване и се обадил по телефона с думите "да си затварям голямата уста защото ще се погрижи да не работя повече в Токуда". По-късно на среща с премиера Борисов той дори казва че не я познава и не знае коя е, допълва тя.

Кокалов се включи по телефона в предаването и отговори, "вижте въпросната госпожа продължава да ръси лъжи и съм казал на адвокатите си и ще я съдя", защото той управлява синдиката, а тя не идва на събрания. "Вижте аз съм я защитавал, не е имало такъв разговор, лъже и ни заплашва мен и КНСБ", че ще ги направи "на бъз и коприва" в социалните мрежи.

Кокалов добави, че централна подкрепа за протетсите няма, защото оставили по места да решават, а Илиева през социалните мрежи организирала нещата, което не било сериозно и не отишла официално при тях и да каже.

В отговор Илиева предлага с доктора да отидат на детектор на лъжата и да се види, кой лъже.

От Фейсбук, омбудсманът Мая Мнолова подкрепя Илиева и пише: "Уволнили са Мая Илиева - вдъхновителката на протеста на медицинските специалисти и като човек, и като приятел, и като омбудсман не мога да приема абсолютно съчинените, съшити с бели конци, мотиви, с които това е направено... Ще продължа с всички законни средства да подкрепям както Мая, така и колегите й в абсолютно справедливите им искания".

Медицинските сестри настояват болниците вече да не са търговски дружества.

Проблем пред сектора е малкият брой на медицински сестри. На едно от последните места сме в ЕС по осигуреност на медицински сестри. 30 589 са медсестрите през 2018 г. Те също застаряват като населението.

До 1200 места за медицински сестри в медицинските университети ще за ни нужни годишно, за да се компенсира недостигът на сестри в лечебните заведения.

Припомняме, здравният министър Кирил Ананиев за пореден път увери, че отделения в болниците в Северозападна България няма да се закриват, а напротив - ще се укрепват. По-рано той обяви, че предстои преструктуриране на областните болници в Северозападна България.

Заради последвалите остри реакции обаче дни по-късно той уточни, че не му е "минавало и през ума" да затваря областна болница. Въпреки уверенията му обаче във Враца медици излязоха на протест. Часове по-късно ги последваха и лекарите от Видин.

Левицата настоя министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да се появи в Народното събрание и да даде обяснение за протестите на медицинските сестри.

Преди 2 дни министърът заговори за оптимизация на болниците във Видин, Враца и Монтана. По думите му това ще гарантира комплексно и качествено обслужване на населението в целия Северозападен регион.

От години медицинските сестри работят при недостиг на кадри и ниско заплащане. Омбудсманът Мая Манолова подкрепи медицинските сестри при техния пореден протест срещу ниските заплати и лошите условия на труд - на 11 юни 2019 г. в Стара Загора. Тя заяви, че здравната система е добре организиран хаос, от който изтичат пари.

Сегашният здравен министър, който е финансист по професия, обори твърдението на Манолова. В отговор, тя заяви, че той не е в позицията да назидава.

Манолова припомни, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е обещал, че до 20 април ще има нови проекти на закони за съсловните организации, а до 10 май да има нова методика за определяне на заплатите на медицинските сестри. Това обаче до думите ѝ така и не се случило.

"Обещаха, че от 1 юни стартовата заплата за медицински специалист ще бъде 950 лв. Реално увеличенията, които се случиха са в рамките на 20, 50 или най-много 80 лв.", подчерта Манолова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    1 0
    09:48, 6 авг 2019
    Нищо ново в милата ни Родина-некадърниците си пазят топлите местенца!
Последни новини