От х:

Днес в x:

Изпитите след X клас ще са 90-минутни, МОН публикува модела за тях до края на август

Двата нови изпита след X клас ще бъдат с времетраене по 90 минути, а моделът за всеки от тях ще бъде публикуван от Министерството на образованието и науката в края на месец август.

Това съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова за OFFNews.

Двата изпита - по български език и математика - се въвеждат от предстоящата учебна 2019/2020 г. и десетокласниците ще са първият випуск, който ще се яви на тях.

"След десети клас са планирани изпити по български и математика - отново функционална грамотност и математическа компетентност. Изпитите ще бъдат 90-минутни. Анализират се резултатите от задачите, които бяха апробирани през месец юни, което означава, че до края на август ще публикуваме модел на външното оценяване така, както сме задължени да направим" - каза зам.-министър Михайлова.

Десетокласниците да не се притесняват от тях, призова тя. "Най-ценното на такова външно оценяване е да намериш отговор за себе си на въпроса: "Кое зная и кое - не". Най-малкото, на тях им предстоят две години след това държавни зрелостни изпити", коментира тя.

На въпрос за модела, който ще бъде публикуван в края на месеца, тя обясни, че той ще съдържа типови задачи, няма да представлява стандартен тест.

"Ако се даде стандартен тест, чисто психологически могат да очакват, че точно това ще се падне и, един вид, да се загубят в матрицата. До края на август моделът ще бъде качен - с изискванията, времетраенето, за да няма нещо притеснително."

По-рано през месеца МОН публикува проектографикът за разпределението на учебното време идната учебна година, от който стана ясно, че отпадат изпитите по Човекът и природата и Човекът и обществото след четвърти клас. От разговора ни стана ясно, че те не са окончателно премахнати - предстоящата година няма да се проведат, но това не означава, че следващи години министърът няма да поднови националното изпитване по тези два предмета.

"Министърът има право, освен български и математика, да обяви още изпити за национално външно оценяване. Тази година решихме да ограничим броя на изпитите, защото е година, в която следват новости - за първи път ще има национално външно оценяване за десети клас, след четвърти клас ще бъдат по новите учебни програми, нов формат. А и Вие знаете колко често родителите казват: "Много са изпитите!", каза Михайлова и увери, че тази година няма да има изпити по Човекът и природата и Човекът и обществото.

На въпрос дали МОН планира връщането им друга година тя отговори така:

"Нека първо да минат новата учебна година, изпитите, да направим анализите. С оглед резултатите от държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване за последната учебна година, ние сме поискали от регионалните управления на образованието да извършат анализ на резултатите, защото с магическа пръчка резултати не се постигат. За нас е изключително важно да се знае къде всъщност трябва да се наблегне. Анализът е този, който ще отговори".

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
06 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
06 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
06 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
06 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
06 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
06 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
06 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
06 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
06 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
06 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
06 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
06 апр 2020
Последни новини