От х:

Днес в x:

14 °C

Изпитите след X клас ще са 90-минутни, МОН публикува модела за тях до края на август

Двата нови изпита след X клас ще бъдат с времетраене по 90 минути, а моделът за всеки от тях ще бъде публикуван от Министерството на образованието и науката в края на месец август.

Това съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова за OFFNews.

Двата изпита - по български език и математика - се въвеждат от предстоящата учебна 2019/2020 г. и десетокласниците ще са първият випуск, който ще се яви на тях.

"След десети клас са планирани изпити по български и математика - отново функционална грамотност и математическа компетентност. Изпитите ще бъдат 90-минутни. Анализират се резултатите от задачите, които бяха апробирани през месец юни, което означава, че до края на август ще публикуваме модел на външното оценяване така, както сме задължени да направим" - каза зам.-министър Михайлова.

Десетокласниците да не се притесняват от тях, призова тя. "Най-ценното на такова външно оценяване е да намериш отговор за себе си на въпроса: "Кое зная и кое - не". Най-малкото, на тях им предстоят две години след това държавни зрелостни изпити", коментира тя.

На въпрос за модела, който ще бъде публикуван в края на месеца, тя обясни, че той ще съдържа типови задачи, няма да представлява стандартен тест.

"Ако се даде стандартен тест, чисто психологически могат да очакват, че точно това ще се падне и, един вид, да се загубят в матрицата. До края на август моделът ще бъде качен - с изискванията, времетраенето, за да няма нещо притеснително."

По-рано през месеца МОН публикува проектографикът за разпределението на учебното време идната учебна година, от който стана ясно, че отпадат изпитите по Човекът и природата и Човекът и обществото след четвърти клас. От разговора ни стана ясно, че те не са окончателно премахнати - предстоящата година няма да се проведат, но това не означава, че следващи години министърът няма да поднови националното изпитване по тези два предмета.

"Министърът има право, освен български и математика, да обяви още изпити за национално външно оценяване. Тази година решихме да ограничим броя на изпитите, защото е година, в която следват новости - за първи път ще има национално външно оценяване за десети клас, след четвърти клас ще бъдат по новите учебни програми, нов формат. А и Вие знаете колко често родителите казват: "Много са изпитите!", каза Михайлова и увери, че тази година няма да има изпити по Човекът и природата и Човекът и обществото.

На въпрос дали МОН планира връщането им друга година тя отговори така:

"Нека първо да минат новата учебна година, изпитите, да направим анализите. С оглед резултатите от държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване за последната учебна година, ние сме поискали от регионалните управления на образованието да извършат анализ на резултатите, защото с магическа пръчка резултати не се постигат. За нас е изключително важно да се знае къде всъщност трябва да се наблегне. Анализът е този, който ще отговори".


Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
23.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
23.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
23.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
23.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
23.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
23.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
23.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
23.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
23.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
23.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
23.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
23.09.2019
Последни новини