От х:

Днес в x:

Анкара наложи пълен контрол над цялото онлайн съдържание

Ще се налагат глоби на медии, ще се отнемат временно или постоянно лицензи на интернет доставчици  

Турция предостави от днес пълномощия на Висшия съвет за радио и телевизия (ВСРТ) да осъществява всеобхватен контрол върху цялото онлайн съдържание, включително стрийминг платформи като Нетфликс и новинарски сайтове, съобщава Ройтерс, като отбелязва, че тази стъпка е събудила опасения за възможна цензура.

Мярката за надзор бе одобрена първоначално от турския парламент през март миналата година с подкрепата на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган и на нейния националистически съюзник.

Наредбата, която бе публикувана днес в турския Държавен вестник, предвижда всички доставчици на интернет съдържание да получават лицензи от Висшия съвет за радио и телевизия, който ще контролира предоставяното от тях съдържание.

Освен стрийминг платформата Нетфликс, други местни стрийминг платформи като ПухуТВ и БлуТВ ще бъдат подложени на надзор и евентуални глоби или загуба на лиценз.

Освен това безплатните новинарски сайтове, които разчитат на реклама за приходите си, също ще бъдат подложени на същата мярка.

В наредбата се посочва, че на доставчиците на интернет съдържание, които не се съобразяват с правилата и с указанията на ВСРТ, ще бъде даден 30-дневен срок да приведат съдържанието си в съответствие с изискваните стандарти или ще бъдат изправени пред отнемане на лицензите им за три месеца, а след това и отмяна на лицензите.

В днешното съобщение не се уточнява какви стандарти ВСРТ очаква да се спазват.

Говорителка на Нетфликс в Турция посочи, че платформата внимателно следи развитията и желае да продължи да предоставя съдържание за Турция.

Яман Акдениз, преподавател по право и експерт по киберсигурност в университета Билги в Истанбул, каза, че мярката противоречи на обявения наскоро пакет от съдебни реформи, който цели да разсее опасенията на ЕС за влошаване на човешките права в страната.

Наредбата, даваща на ВСРТ пълномощия да цензурира интренет, влезе в сила днес. Скоро достъпът до платформата Нетфликс или до новинарски сайтове, излъчващи от чужбина, може да бъде блокиран, написа Акдениз в Туитър.

Критиците изразиха също опасения, че мярката ще даде възможност на правителството да затегне контрола си върху медиите, които в мнозинството си са под влиянеието на Ердоган и на Партията на справедливостта и развитието.

Керем Алтъпармак, адвокат в областта на правата на човека, посочи в Туитър, че мярката е "най-голямата стъпка в историята на турската цензура" и добави, че всички сайтове, произвеждащи новини с опозиционно съдържание, ще бъдат засегнати.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини