От х:

Днес в x:

В Стара Загора уволняват служителка, наредила клане на прасетата по селата. Преглед на печата

Хакери. 

"24 часа":

Хакерът Крис хванат заради страстта си към игрите

20 000 долара за едното име, наемане на младеж, пробил системата на образователното министерство, хакване на най-големия мейл доставчик у нас, без той да знае, търсене на кадри в LinkedIn, бодване на флашка на разследваща полицайка и източване на бази данни от НАП. Това са само част от "подвизите", сътворени от TAD Group. Фирмата е на 3 години и макар ударът срещу приходната агенция да я направи известна по всички грешни причини, историята на компанията и преди това е осеяна с приключения в тъмните дебри на интернет.

Тя е основана от варненеца Иван Тодоров. Той няма практически опит в киберсигурността, макар и да е с подобна специалност - "Компютърни технологии, мрежи и администрация". Има и множество сертификати за киберсигурност и менажиране на проекти. Варненецът обаче е бизнесмен. Има нюх и притежава над 30 компании. Силата му е във франчайзинга - той е представител на верига ресторанти за сандвичи за цяла Източна Европа.

Може би затова решава да комбинира образованието си с натрупания опит във франчайзинга. Проучва пазара за киберсигурност и открива TAD Group. Компанията е нова - основана е през 2014 г. в Нюпорт Бийч, САЩ. Моделът е уникален - таксата е 20 хил. долара, с възможност за 100% възстановяване на вложената сума след девет месеца, когато заложените задачи са постигнати.

Обществени поръчки. 

"Дума":

Държавата харчи по 25 млн. лева на ден за обществени поръчки

Над 25 млн. лева дневно харчи държавата за обществени поръчки, показва проверка на БНТ. Данните са от Агенцията по обществени поръчки.

През 2019-а държавната и местната власт са сключили над 11 300 договора на обща стойност 5,12 млрд. лева. Което означава, че на ден държавата вече харчи рекордните за последните пет години 25 300 000 лева. От началото на годината са обявени общо 6601 поръчки. Една шеста от тях се финансира със средства по европейски програми.

От справката в Агенцията по обществени поръчки става ясно, че най-много пари тази година са похарчени за строителство. Следват договорите за доставки и услуги. Възложителите с най-много поръчки са общините.

От началото на годината обжалваните обществени поръчки в КЗК са 624. От тях решение има в 452 случая. Близо 40% от процедурите са върнати за преразглеждане от възложителите, останалите жалби са се оказали неоснователни.

Според Агенцията за държавна финансова инспекция за първите две тримесечия на годината поръчки на обща стойност 25 700 000 лева са незаконни. Това реално са една четвърт от сключените и изпълнените вече договори. В част от случаите проверките се извършват много след приключване на процедурите и не може да бъдат наложени наказания.

Уволнение. 

"Монитор":

В Стара Загора уволняват служителка, наредила клане на прасетата по селата

Служителка от администрацията на община Стара Загора ще бъде уволнена дисциплинарно още утре, понеделник, след като си позволила на своя глава да разпространи по мейла, макар и неофициално, указания към кметовете от селата на общината, според които заради африканската чума трябва до 31 юли да се изколят всички домашни прасета, отглеждани от хората в личните им стопанства. Това съобщиха от общинския пресцентър.

От там уточниха, че въпросната служителка са позовала на заповед на кмета Живко Тодоров, каквато заповед обаче никога не била издавана. Никога не било вземано и подобно крайна решение. За самоинициативата си служителката дори не била уведомила общинското ръководство и ненужна създала паника сред собствениците на прасета, отглеждани тип "заден двор".

Вето. 

"Сега":

За ГЕРБ президентското вето за изтребителите е проява на лош вкус

Ако президентът Румен Радев наложи вето върху актуализацията на бюджета заради сделката с изтребителите Ф-16, това ще бъде проява на лош политически вкус. Това коментира пред БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

"Имахме четири пъти вето в този парламентарен сезон. Преодоляхме ги всичките. Вярвам, че президентът, ако е искал да спре целия процес, щеше да постъпи коректно и да внесе наведнъж вето по всеки един от трите отделни законопроекта, които гарантират придобиването на нови и самолети".

В петък парламентът отхвърли ветото, което държавният глава наложи върху международните договори за покупката на осемте бойни самолета на стойност 1.256 млрд. долара. Очаква се той да атакува и актуализацията на държавния бюджет, с която се разписват допълнително разходи за сделката и по-голям бюджетен дефицит.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ре
    Реформатор- лаладжия
    4 -1
    13:56, 29 юли 2019
    АЛОООООО Дариткова и ти и пожарвикаря ви не можете на малкото пръстче на ПРЕЗИДЕНВТА да се опрете
Последни новини