От х:

Днес в x:

Глобата на НАП за огромния теч на лични данни ще се плати от данъците на всички граждани

  България дава едва пет милиона лева годишно за киберсигурност

  Солидните глоби, които ще бъдат наложени на НАП за огромния пробив на лични данни,  ще бъдат от данъците на гражданите, ще бъдат наложени и персонални наказания за всички служители на НАП, които са отговорни за изтичането на данни поради професионална небрежност. Това обяви днес в Смолян вицепремиерът по европейските фондове и икономическа политика Томислав Дончев.

  „Комисията за защита на личните данни има право да глобява всички и публични, и частни субекти. Случаят с НАП е особен, защото е публична институция, една глоба се плаща от публичните приходи – тоест данъци. Но това не е единственото наказание, за целия теч на данни ще се установи кой е виновен, всички служители, от най-ниското до най-високото ниво и ще бъдат предвидени наказания. “, обяви Дончев и уточни, че в момента – най-важно е да се овладее ситуацията и да няма злоупотреби.

  „В момента приоритет е овладяването на ситуацията, естествено, че ще се разбере кой е виновен, ще се определи точно вината и на виновните лица, тези, които са допуснали, ако има професионална небрежност, ще се приложат наказания. В момента най-важното е да се минимизират рисковете – с изтеклите данни да се извършват злоупотреби. Работата започна, идентифициран е обема лица – малко над 180, за които има изтекли критично количество данни. НАП се е свързала с тях, дават се съвети, предлага се помощ – какво е необходимо да се направи. По отношение на другите лица, включително и аз проверих себе си – пише, че съм свързано лице със сина си – което едва ли е новина, има ми ЕГН-то, което не е добре, но все пак ЕГН-та са защитена информация от две години. Само преди две години ги имаше на избирателни списъци отпред – не твърдя, че е добре. “, коментира още вицепремиерът и допълни, че ще се прави пълен анализ на масивите, какво има в тях и какъв е потенциала за злоупотреба.

  Той обаче акцентира, че най-важното е какви допълнителни мерки трябва да се вземат, за да не се случва пак подобен пробив.   „Един от изводите, ние имахме няколко срещи по темата, е наемането на по-висококачествени специалисти, което означава и по-високи заплати, включително и внедряването на най-модерни софтуерни решения за защита на критичните системи. Те са 10 – 15 най-критичните, по принцип основните ни регистри са около 65 – където е най-важната информация, но от тях най-важните са около 10 – 15 и там трябва да бъдат взети екстрени мерки, защото данните трябва да са защитени. "

  По думите на вицепремиера, пробивът, който е станал е „много тежък киберинцидент“ – информацията е станала публична, но не е най-тежкият. „Най-тежкият възможен инцидент е някой да влезе вътре и да променя данните, това означава наистина катастрофа. Вторият по тежест инцидент е някой да унищожи данните-да ги няма. И този /б. а. настоящият теч на информация/ е от най-тежките, защото има изтекли данни, но ние трябва да защитим тези регистри. А България дава много малко пари за киберсигурност, разходите за година са около 5 млн. лв., което е нищо.“, коментира Дончев.

  За изявлението на прокуратурата, че няма изтичане на данни от частни финансови институции, като фирмите за бързи кредити например, Томислав Дончев коментира, че „има данни за пробив, за достъпване на масивите на частна компания. “

  „Най-трудното е хем електронните ни системи да са публични, да са отворени, гражданите да могат да правят справка, да предлагат услуги – това е вход към системата и в същото време да са защитени, ние имаме стотици такива системи“, обобщи той и даде пример със системата на МВР, която е една от най-защитените, защото не е свързана с интернет, а банки, нотариуси и други оторизирани лица, имат право да правят специални операции, ползвайки масивите на държавата, като по този начин предоставят по-бързо услуги.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ха
   Ханко Брат
   18 0
   16:17, 26 юли 2019
   Че гражданите ще платят сметката е ясно на всички.Че няма да има наказани от НАП също е ясно.Другото ясно нещо е че в НАП ще си получат бонусите.Доказват го случаите с КТБ и срива на Търговския регистър.Партийните назначения на "наши" хора,да взимат добри заплати за нищоправене и некомпетентни за което са назначени води до такива бедствия."Калинките" както са известни тези хора създадоха лошо име на тези иначе толкова симпатични животинки.
   • До
    Дончо Томиславов
    2 -1
    19:11, 26 юли 2019
    Калинките не са животни а насекоми, не си слушал в часа по биология, за другото си прав ;)
  • 2
   76
   768707
   1 0
   08:45, 27 юли 2019
   Доволен съм от теча на данните . Защо ?
   .....
   Ами всеки Компютърен специалист който си разбира от работата , може да обедини масивите данни с имената и ЕГН-тата с тези от Търговския Регистър , който пък е отворен за обществено ползване
   ......
   и ако се направи програма за комбинирано търсене , бая суджуци , вързани лица и прочие ще изскочат сред Мутрите , Бейовете и обслужващия ги персонал в Администрацията :))
   ....
   Пример - Министър бедня , а първия му братовчед милионер , върти фирма с Маргините от СИК ... или пък Кмета на Девин братовчед на помляка Пашата от СИК .... и т.н и т.н :)))
   ....
   Много интересно и страшно :))

  Хороскоп за 09.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
  09 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  09 апр 2020
  Последни новини