От х:

Днес в x:

Глобата на НАП за огромния теч на лични данни ще се плати от данъците на всички граждани

  България дава едва пет милиона лева годишно за киберсигурност

  Солидните глоби, които ще бъдат наложени на НАП за огромния пробив на лични данни,  ще бъдат от данъците на гражданите, ще бъдат наложени и персонални наказания за всички служители на НАП, които са отговорни за изтичането на данни поради професионална небрежност. Това обяви днес в Смолян вицепремиерът по европейските фондове и икономическа политика Томислав Дончев.

  „Комисията за защита на личните данни има право да глобява всички и публични, и частни субекти. Случаят с НАП е особен, защото е публична институция, една глоба се плаща от публичните приходи – тоест данъци. Но това не е единственото наказание, за целия теч на данни ще се установи кой е виновен, всички служители, от най-ниското до най-високото ниво и ще бъдат предвидени наказания. “, обяви Дончев и уточни, че в момента – най-важно е да се овладее ситуацията и да няма злоупотреби.

  „В момента приоритет е овладяването на ситуацията, естествено, че ще се разбере кой е виновен, ще се определи точно вината и на виновните лица, тези, които са допуснали, ако има професионална небрежност, ще се приложат наказания. В момента най-важното е да се минимизират рисковете – с изтеклите данни да се извършват злоупотреби. Работата започна, идентифициран е обема лица – малко над 180, за които има изтекли критично количество данни. НАП се е свързала с тях, дават се съвети, предлага се помощ – какво е необходимо да се направи. По отношение на другите лица, включително и аз проверих себе си – пише, че съм свързано лице със сина си – което едва ли е новина, има ми ЕГН-то, което не е добре, но все пак ЕГН-та са защитена информация от две години. Само преди две години ги имаше на избирателни списъци отпред – не твърдя, че е добре. “, коментира още вицепремиерът и допълни, че ще се прави пълен анализ на масивите, какво има в тях и какъв е потенциала за злоупотреба.

  Той обаче акцентира, че най-важното е какви допълнителни мерки трябва да се вземат, за да не се случва пак подобен пробив.   „Един от изводите, ние имахме няколко срещи по темата, е наемането на по-висококачествени специалисти, което означава и по-високи заплати, включително и внедряването на най-модерни софтуерни решения за защита на критичните системи. Те са 10 – 15 най-критичните, по принцип основните ни регистри са около 65 – където е най-важната информация, но от тях най-важните са около 10 – 15 и там трябва да бъдат взети екстрени мерки, защото данните трябва да са защитени. "

  По думите на вицепремиера, пробивът, който е станал е „много тежък киберинцидент“ – информацията е станала публична, но не е най-тежкият. „Най-тежкият възможен инцидент е някой да влезе вътре и да променя данните, това означава наистина катастрофа. Вторият по тежест инцидент е някой да унищожи данните-да ги няма. И този /б. а. настоящият теч на информация/ е от най-тежките, защото има изтекли данни, но ние трябва да защитим тези регистри. А България дава много малко пари за киберсигурност, разходите за година са около 5 млн. лв., което е нищо.“, коментира Дончев.

  За изявлението на прокуратурата, че няма изтичане на данни от частни финансови институции, като фирмите за бързи кредити например, Томислав Дончев коментира, че „има данни за пробив, за достъпване на масивите на частна компания. “

  „Най-трудното е хем електронните ни системи да са публични, да са отворени, гражданите да могат да правят справка, да предлагат услуги – това е вход към системата и в същото време да са защитени, ние имаме стотици такива системи“, обобщи той и даде пример със системата на МВР, която е една от най-защитените, защото не е свързана с интернет, а банки, нотариуси и други оторизирани лица, имат право да правят специални операции, ползвайки масивите на държавата, като по този начин предоставят по-бързо услуги.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ха
   Ханко Брат
   18 0
   16:17, 26 юли 2019
   Че гражданите ще платят сметката е ясно на всички.Че няма да има наказани от НАП също е ясно.Другото ясно нещо е че в НАП ще си получат бонусите.Доказват го случаите с КТБ и срива на Търговския регистър.Партийните назначения на "наши" хора,да взимат добри заплати за нищоправене и некомпетентни за което са назначени води до такива бедствия."Калинките" както са известни тези хора създадоха лошо име на тези иначе толкова симпатични животинки.
   • До
    Дончо Томиславов
    2 -1
    19:11, 26 юли 2019
    Калинките не са животни а насекоми, не си слушал в часа по биология, за другото си прав ;)
  • 2
   76
   768707
   1 0
   08:45, 27 юли 2019
   Доволен съм от теча на данните . Защо ?
   .....
   Ами всеки Компютърен специалист който си разбира от работата , може да обедини масивите данни с имената и ЕГН-тата с тези от Търговския Регистър , който пък е отворен за обществено ползване
   ......
   и ако се направи програма за комбинирано търсене , бая суджуци , вързани лица и прочие ще изскочат сред Мутрите , Бейовете и обслужващия ги персонал в Администрацията :))
   ....
   Пример - Министър бедня , а първия му братовчед милионер , върти фирма с Маргините от СИК ... или пък Кмета на Девин братовчед на помляка Пашата от СИК .... и т.н и т.н :)))
   ....
   Много интересно и страшно :))

  Хороскоп за 15.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
  15 авг 2020
  Последни новини