От х:

Днес в x:

Отбелязваме 50 години от стъпването на човек на Луната (видео)

Днес отбелязваме 50 години от стъпването на човек на Луната.

На 16 юли 1969 в 13:32 американско време от полигона в Космически център "Джон Ф. Кенеди" във Флорида е изстрелян Аполо 11 с ракета носител Сатурн V. На борда е екипажът на мисията - астронавтите Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс.

Четири дни по-късно, на 20 юли, Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стават първите хора, стъпили на Луната. Майкъл Колинс остава в капсулата в окололунна орбита „Колумбия”, която служи за връщане на Земята.

При излизането си от спускаемия апарат "Игъл" Нийл Армстронг изрича паметните думи: "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството".

На мястото астронавтите оставят паметна плоча от неръждаема стомана с надпис: „Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество“ и с подписите на Армстронг, Олдрин, Колинс и американския президент Ричард Никсън.

Софтуерната компания Thamtech красиво е представила историческото спускане на повърхността на Луната.

Кликнете върху изображението по-долу и преживейте напрегнатото кацане на Аполо 11 на Луната - видяното, разговорите на Армстронг и Олдрин, разговорите от Центъра за контрол на полетите в Хюстън, сърцето на Армстронг и т.н.

Гледайте, слушайте и се наслаждавайте!

Използваните кадри са направени с 16-милиметрова камера, която заснема по 6 кадъра в секунда от прозореца, от който е гледал Бъз Олдрин.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини