От х:

Днес в x:

Общината изгуби делото срещу ВиК за доставянето на вода заради урана в чешмите

ВиК няма да възстанови разходите на община Хасково, направени за осигуряването на бутилирана вода в училища, детски градини и учреждения, дири частично, както община Хасково поиска пред съда. 

С решение на Районния съд този иск е отхвърлен. Той е за 14 623 лв. от общата сума, която общината твърди, че е похарчила -144 029 лева. 

Доставката на бутилирана вода се налага от 2017 година насам, след като гръмна скандалът със завишената алфа активност и стойности на урана във водата за пиене в Хасково. Тя беше забранена и за пиене, и за готвене. А РЗИ разпореди осигуряването на вода в социалните заведения.

Мотивът на кметската администрация за исканото частично възстановяване на разходите е за неизпълнени задължения  на ВиК по Наредба №9 за доставяне на потребителите на годна за пиене вода, отговаряща на качества, определени по по закон.

Според решението на съда, няма  субективни обстоятелства, свързани с поведението на отговорни лица във ВиК за ситуацията с некачествената питейна вода.

Съдебното решение на първа инстанция подлежи на обжалване пред Хасковския окръжен съд.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Гр
    гражданин
    23 -8
    15:18, 19 юли 2019
    Абе Бай Добри, какви са тези общински адвокати където са хранилка в общината те през твоя мандат май нямат спечелено дело! Усвоихте едни милиони за нови кладенци пък забравихте да направите предварителни проучвания за качеството на водата и 2 години има кладенци пък няма качествена питейна вода! Докога ще те търпим с лъжите ти и бездействието ти?
  • 2
    В.
    В.К.
    27 -6
    16:05, 19 юли 2019
    А защо не пищите за ВИК? Доставят ни вода с уран и при това на най-високите цени в България!
  • 3
    75
    75988079
    2 -4
    22:41, 19 юли 2019
    Бахти тъпия град - даже водата не е собственост на Общината :)))
Последни новини