От х:

Днес в x:

Напоителни системи със сигнал срещу фермери за разбити канали и неплатена поливна вода

  Фермери от село Малево ще бъдат подадени за проверка от РДНСК, в Полицията и в Басейнова дирекция заради разрушаване на държавно имущество. За това се закани шефът на Напоителни системи в Хасково Пламен Лечев.

  Той стига до крайната мярка, след като снощи неизвестен засега извършител е разбил напоителния канал, който минава в близост до жп линията. И това не се случвало за първи път. Наоколо местните отглеждат царевица, но по надолу имат много ниви с корнишони, за които трябва обилно вода.

  Днес от службата са затворили изкопа и това пък доведе до гнева на местните земеделци.

  Скандалът назрява обаче от дни. Местният кантонер, който отговаря за пускането на водата от яз. Тракиец към засетите площи в района на Малево -Недялко Грудев е категоричен, че на няколко пъти фермери от селото, чиито ниви се намират в близост до малко язовирче, разравят канала, за да пуснат вода към него. В същото време не са платили таксата за поливната вода, която по регламент се дължи годишно в определен размер за декар. Земеделците пък казват, че няма логика да плащат за нещо, което не са използвали. От май досега не им е пускана вода. „Водата първо трябва да се плати, а и досега има хора, които не са внесли необходимата сума, затова не е пусната. Трябва всички да платят и тогава се пуска водата. Така ми е наредено.“, категоричен е Недялко Грудев.

  Врътката е, че досега няколко от стопаните, като Надка и Стефан Борисови и Иван Андреев, са поливали от баражен водоем, който се пълнел от дъждовете, затова смятат, че не е необходимо да плащат. За да точат в момента вода от него даваме по 50 лева за два дни само за гориво за помпите, казва Надка Борисова. Иван Андреев пък посочва, че е налял 5 хил.лв. за осигуряването на маркучи.

  Водата там обаче е на изчерпване. 

  „Имаме много разходи. Досега около 1200 лева сме дали за нивата. Ако нямаме с какво да поливаме реколтата отива на кино. 350 лева е таксата за декар за сезон на водата. Поливаме капково.“, обяснява друга от земеделките от селото. Тя се грижи за един декар с краставички и е от тези, които редовно си плащат и за поливането.  Част от стопаните обаче  са категорични, че няма такова чудо: да плащаш за нещо, което не си използвал. И смятат, че трябва да има различни такси за гравитачната вода за тези, чиито ниви са  по-близо до канала и онези от далечните места.

  В крайна  сметка напорът за вода сега е понеже запасите във водоемчето, от което част от стопаните поливат, ще стигнат само за още седмица-две. Затова и са опитите за пускане на водата от държавния канал, която като разлив да попълни и изпразващото се язовирче, смятат от държавната служба. Това обаче е незаконно, категоричен е Пламен Лечев. „Късат постоянно канала, някои от тях не са плащали от години. Освен това твърдят, че язовира е техен“, казва той и затова е сезирал РДНСК.

  Хората твърдят, че не става въпрос за язовир, а за бараж, който стопанисва Иван Андреев. Той обаче не може да докаже това, понеже няма никакъв документ.

  Изкопът е правен навремето от АПК, казва кантонерът в Малево. Соченият като стопанин на язовира Иван твърди, че по кадастър на това място няма язовир. Стана ясно, че претенциите му за стопанин стъпват само на факта, че баражния водоем преди години се образувал като част от язовир, чиято стена се скъсала. Иван Андреев го оправил на добра воля. Дал 1000 лева за това и сега смята, че има право да полива от него, без да плаща на държавата.

  „Разправиите в Малево са от години, но повече няма да ги търпим. Подал съм сигнал, че там се разрушава държавно имущество“, казва шефът на Напоителни системи Пламен Лечев.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (19)

  • 1
   Ан
   АНДРЕШКО
   24 -12
   14:13, 19 юли 2019
   Такива чудесии при СОЦА нямаше а уж бе ЛОШ строй Ето вижда се докъде ни докарват евроатлантическите ценности до хаос анархия заплахи разрушаване на държавно имущество И това ако е демокрация и РЕД здраве му кажи
   • Ан
    Андрешка
    27 -20
    15:07, 19 юли 2019
    Андрешко точно соца ги научи такива като тебе крадливи псета да грабят всичко защото се мислише че щом е държавно е ничие. Точно заради тъпите комунисти сега сме такова крадливо тъпо и долно племе. А европеец се става трудно. За хора без мозъци като тебе даже е невъзможно.
   • 97
    978680798-
    4 -3
    22:47, 19 юли 2019
    Къде е заровено кучето ?
    .....
    Някой Мутра или Бей е засял корнишони ,
    на които работят гяури , ромляни и бедни турчета ,
    а Кадънките на Мутрата (или Бея ) идват от време на време с Мерцедес 2-ра употреба да ги проверяват :))
    .....
    Жътва е сега... Пейте, робини,

    тез тъжни песни! Грей и ти, слънце,

    в таз робска земя!
  • 2
   Та
   Тарикати
   35 -2
   14:36, 19 юли 2019
   Искат да има изградени канали и тръбопроводи и т.н., ама те да не плащат! Нагло крадливо семе! Искат само да доят без да хранят!
  • 3
   Кр
   Краставичар
   20 -2
   15:02, 19 юли 2019
   А имат ли право тези язовирчета да ги пресушават до нула? По нагоре над пътя има и друго дето определени хора си го ползват като тяхна собственост,държавата ги е копала а не те.
   • Ра
    Ракел и Тревор
    18 -3
    15:20, 19 юли 2019
    Тези нагли и крадливи Ачмонеци нищо не ги интересува! Ни язовирчета, ни завъдилия се в тях животиски свят, ни водолюбиви птици! Само келепира и моментната далавера на дребно!
  • 4
   Кр
   Краставичар
   11 -3
   15:02, 19 юли 2019
   А имат ли право тези язовирчета да ги пресушават до нула? По нагоре над пътя има и друго дето определени хора си го ползват като тяхна собственост,държавата ги е копала а не те.
  • 5
   Се
   селянин
   15 -3
   15:41, 19 юли 2019
   А значи напойтелни системи не са крадливи овчарчета! Я да разкажат за проекта които спечелиха за едни 10 милиона за хасково, инж. Пеев извадиха старите тръби и монтираха нови. До тук добре, само че новите тръби са ДВА пъти по малки от старите и земеделците който я използваха избягаха след 3-тата година защото като се пуснат 2 хидранта и водата спира, и за учудване на всички старите тръби изчезнаха и от тогава трасето не се използва, а когато им поискаха да се пусне трасето казаха че помпите са демонтирани и няма помпиер и АКТ16 (а как събират пари от трасе което няма разрешение за ползване и къде отидоха тези средства)
   • По
    Попитай
    14 -1
    16:59, 19 юли 2019
    Ами хайде да попитаме Г.Харизанов дето беше началник на напойтелни,н али по неговото управление се случи това за което пишеш,Но вместо да бъде наказан за това което е направил му подариха една телевизия и обикаля телевизионните студия да благославя краля слънце.
  • 6
   Ро
   робин хуец
   14 -11
   16:14, 19 юли 2019
   защо сте такива злобари ,бе хора.АНДРЕШКА особено.По времето на скапания и лош соц имаше и баражи,и тръби,и вода без пари.БЕЗ ПАРИ.По целия път от Птицекомбината до Манастир се гледаха и корнишони,и пипер без да се плаща за вода.Канала цяло лято беше пълен.Такива като АНДРЕШКО били крадци.По скоро като теб,АНДРЕШКЕ-нискокалорийния ти манталитет го показва.Крадците,мързеливите и негодниците направиха великия преврат в 1989г. и те властваха досега.Сега са техните деца,наследници и подставени лица.Предполагам тези,които са те възпитавали са някои от този кръг.Това,което е сега го няма описано в световните анали.Диво разграбване на всичко,всичко и пак всичко.До дупка.Вместо да се плюем взаимно,да се обединим и да променим правилата.Хайде със здраве
   • По
    Помним
    10 -6
    17:08, 19 юли 2019
    Кое точно било без пари??!! Всичко си има своята цена, но така беше втълпявано през соца, и мързеливите, простите и крадливите много се радваха, че получават нещо наготово, за сметка на други хора - работливи, които работеха двойно, че да хранят хитреците. Да, ама свърши това време и сега мързеливите и некадърните реват пак някой да им дава наготово, а те да му се присмиват. Ей това беше соца
  • 7
   Ан
   АНДРЕШКО
   9 -9
   17:06, 19 юли 2019
   РОБИН тъкмчо щях да отговарям на ТАЯ МЪРЛА Андрешка но ти ми взема думите Много правилно си описал всичко За нея за всичко са виновни Комунистите Живков Русия и най вече Путин И все не си виждат мръсните осрани гербаджийски задници
   • По
    Помним
    7 -6
    17:27, 19 юли 2019
    Ами виж дето стъпят комунисти какво става- само за пример Германия и Корея - еднакви хора и територия, но там където управляват комунисти - мизерия и простотия. Западна Германия прави Мерцедес, БМВ, Фолксваген, Източна - двутактовите Вартбург и Трабант (и той с картонен корпус). Корея южна лидер в електроника, автомобили и други отрасли, а северна гладуват, няма отопление (че и осветление - вижте нощни сателитни снимки - Южна Корея обляна в светлини, Северна Корея - тъне в мрак. Ето ви го нагледно сравнение на управлението на некадърните комунисти.
  • 8
   Ро
   рообин худ
   10 -3
   17:24, 19 юли 2019
   а помниш ли когато на члена на ЦК на БКП другаря Таков хванаха сина му да си вкарва от Турция 7 кожуха/не 7000/ и го осъдиха да лежи в затвора /ефективно/?????.Веднага,без бързи процедури и т.н.Хайде сега ти ми кажи от 30 г. да има осъден не за 7кожуха,ами и за 7милиона?Помниш много избирателно.Хайде чао и си спомняй по-добре
  • 9
   Ма
   Малевец
   6 -5
   17:44, 19 юли 2019
   ДО АВТОРА Красимира Славова
   Кой подаде сигнала?
   Напоителни или Фермерите!!!!!!!!
   Защо не сте обективна,на кой правите услуги????
   До Андреешка и Тарикат
   Става въпрос за излишна вода -която в момента изтича в реката- ИЗЛИШНА .
   Фермерите имат желание да си плащат,по ясна процедура с касови бележки и тн. не ти дай 100 лв. ти 200 щот не си ми симпатичен!!!!!
  • 10
   Би
   бивша колежка
   5 -2
   19:48, 19 юли 2019
   От цялата тая сага съм най-впечатлена от шефа на Напоителни системи! Пази Боже! Тоя некадърник и наглец пак изскочи от дупката си! Абе, хора не разбрахте ли бе, че този т.н юрист 5 пари не струва, а Вие сте му дали да управлява дружество! Тоя себе си не може да управлява да не говорим за някаква обществена институция! Божееееееееееееееее! Ей тоя потопи и затри всичко, разби целия екип на Община Хасково! Скандали, простотии и интриги! Ужас
  • 11
   Ро
   робин худ
   4 -6
   21:34, 19 юли 2019
   явно помниш само каквото искаш.Тогава я вземи погледни Китай-явна соц.държава-какъв е мрака им на тях? Голям и непрогледен ли? Като този в главата ти ли е?Половината ти нещица са от Китай,що не ги изхвърлиш,мизернико?Не мога да слезна на нивото ти за диспут,ще се изкалям.Хайде със здраве
   • По
    Помним
    2 0
    20:15, 21 юли 2019
    Я виж ти! От срам или страх мълчиш и не отговаряш за разликите между двете Кореи и Германии. Нещо не ти стиска май. Но щом сам се набута с темата за Китай, добре. Хайде кажи сега как така Тайван, Хонг Конг са етнически китайци, а от десетилетия са значителни производители с добра инфраструктура, а Китай едва в последните години стана голяма сила, заради изнасяне на производството на западните страни там (защото е по-евтино, замърсяването е далеч от тях). Та ти би ли живял в страна с такъв смог (на олимпиадата през 2008г в Пекин от 20дни едва в 2 ДВА дни проби слънце през смога). Знаеш ли, че в тази "велика социалистическа страна" едва 55% от населението получава пенсия, а в селските райони тази пенсия е около 10 ДЕСЕТ долара. Друга соц страна да ми похвалиш - Куба, Венецуела? А, и още чакам с интерес обяснението на феномените Германия и Корея.
  • 12
   78
   786870
   5 -1
   22:51, 19 юли 2019
   След революцията такива като Пламен Лечев ще отбиват наказанието си не в панделата ,
   а в трудово-възпитателени лагери - като им сложеш едни пранги на краката и го пускаш да берат корнишонки първо качество точно по обяд :)))

  Хороскоп за 03.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
  03 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
  03 юни 2020
  Последни новини