От х:

Днес в x:

10 °C

Напоителни системи със сигнал срещу фермери за разбити канали и неплатена поливна вода

  Фермери от село Малево ще бъдат подадени за проверка от РДНСК, в Полицията и в Басейнова дирекция заради разрушаване на държавно имущество. За това се закани шефът на Напоителни системи в Хасково Пламен Лечев.

  Той стига до крайната мярка, след като снощи неизвестен засега извършител е разбил напоителния канал, който минава в близост до жп линията. И това не се случвало за първи път. Наоколо местните отглеждат царевица, но по надолу имат много ниви с корнишони, за които трябва обилно вода.

  Днес от службата са затворили изкопа и това пък доведе до гнева на местните земеделци.

  Скандалът назрява обаче от дни. Местният кантонер, който отговаря за пускането на водата от яз. Тракиец към засетите площи в района на Малево -Недялко Грудев е категоричен, че на няколко пъти фермери от селото, чиито ниви се намират в близост до малко язовирче, разравят канала, за да пуснат вода към него. В същото време не са платили таксата за поливната вода, която по регламент се дължи годишно в определен размер за декар. Земеделците пък казват, че няма логика да плащат за нещо, което не са използвали. От май досега не им е пускана вода. „Водата първо трябва да се плати, а и досега има хора, които не са внесли необходимата сума, затова не е пусната. Трябва всички да платят и тогава се пуска водата. Така ми е наредено.“, категоричен е Недялко Грудев.

  Врътката е, че досега няколко от стопаните, като Надка и Стефан Борисови и Иван Андреев, са поливали от баражен водоем, който се пълнел от дъждовете, затова смятат, че не е необходимо да плащат. За да точат в момента вода от него даваме по 50 лева за два дни само за гориво за помпите, казва Надка Борисова. Иван Андреев пък посочва, че е налял 5 хил.лв. за осигуряването на маркучи.

  Водата там обаче е на изчерпване. 

  „Имаме много разходи. Досега около 1200 лева сме дали за нивата. Ако нямаме с какво да поливаме реколтата отива на кино. 350 лева е таксата за декар за сезон на водата. Поливаме капково.“, обяснява друга от земеделките от селото. Тя се грижи за един декар с краставички и е от тези, които редовно си плащат и за поливането.  Част от стопаните обаче  са категорични, че няма такова чудо: да плащаш за нещо, което не си използвал. И смятат, че трябва да има различни такси за гравитачната вода за тези, чиито ниви са  по-близо до канала и онези от далечните места.

  В крайна  сметка напорът за вода сега е понеже запасите във водоемчето, от което част от стопаните поливат, ще стигнат само за още седмица-две. Затова и са опитите за пускане на водата от държавния канал, която като разлив да попълни и изпразващото се язовирче, смятат от държавната служба. Това обаче е незаконно, категоричен е Пламен Лечев. „Късат постоянно канала, някои от тях не са плащали от години. Освен това твърдят, че язовира е техен“, казва той и затова е сезирал РДНСК.

  Хората твърдят, че не става въпрос за язовир, а за бараж, който стопанисва Иван Андреев. Той обаче не може да докаже това, понеже няма никакъв документ.

  Изкопът е правен навремето от АПК, казва кантонерът в Малево. Соченият като стопанин на язовира Иван твърди, че по кадастър на това място няма язовир. Стана ясно, че претенциите му за стопанин стъпват само на факта, че баражния водоем преди години се образувал като част от язовир, чиято стена се скъсала. Иван Андреев го оправил на добра воля. Дал 1000 лева за това и сега смята, че има право да полива от него, без да плаща на държавата.

  „Разправиите в Малево са от години, но повече няма да ги търпим. Подал съм сигнал, че там се разрушава държавно имущество“, казва шефът на Напоителни системи Пламен Лечев.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (19)

  • 1
   Ан
   АНДРЕШКО
   24 -12
   14:13, 19 юли 2019
   Такива чудесии при СОЦА нямаше а уж бе ЛОШ строй Ето вижда се докъде ни докарват евроатлантическите ценности до хаос анархия заплахи разрушаване на държавно имущество И това ако е демокрация и РЕД здраве му кажи
   • Ан
    Андрешка
    27 -20
    15:07, 19 юли 2019
    Андрешко точно соца ги научи такива като тебе крадливи псета да грабят всичко защото се мислише че щом е държавно е ничие. Точно заради тъпите комунисти сега сме такова крадливо тъпо и долно племе. А европеец се става трудно. За хора без мозъци като тебе даже е невъзможно.
   • 97
    978680798-
    4 -3
    22:47, 19 юли 2019
    Къде е заровено кучето ?
    .....
    Някой Мутра или Бей е засял корнишони ,
    на които работят гяури , ромляни и бедни турчета ,
    а Кадънките на Мутрата (или Бея ) идват от време на време с Мерцедес 2-ра употреба да ги проверяват :))
    .....
    Жътва е сега... Пейте, робини,

    тез тъжни песни! Грей и ти, слънце,

    в таз робска земя!
  • 2
   Та
   Тарикати
   35 -2
   14:36, 19 юли 2019
   Искат да има изградени канали и тръбопроводи и т.н., ама те да не плащат! Нагло крадливо семе! Искат само да доят без да хранят!
  • 3
   Кр
   Краставичар
   20 -2
   15:02, 19 юли 2019
   А имат ли право тези язовирчета да ги пресушават до нула? По нагоре над пътя има и друго дето определени хора си го ползват като тяхна собственост,държавата ги е копала а не те.
   • Ра
    Ракел и Тревор
    18 -4
    15:20, 19 юли 2019
    Тези нагли и крадливи Ачмонеци нищо не ги интересува! Ни язовирчета, ни завъдилия се в тях животиски свят, ни водолюбиви птици! Само келепира и моментната далавера на дребно!
  • 4
   Кр
   Краставичар
   11 -3
   15:02, 19 юли 2019
   А имат ли право тези язовирчета да ги пресушават до нула? По нагоре над пътя има и друго дето определени хора си го ползват като тяхна собственост,държавата ги е копала а не те.
  • 5
   Се
   селянин
   15 -3
   15:41, 19 юли 2019
   А значи напойтелни системи не са крадливи овчарчета! Я да разкажат за проекта които спечелиха за едни 10 милиона за хасково, инж. Пеев извадиха старите тръби и монтираха нови. До тук добре, само че новите тръби са ДВА пъти по малки от старите и земеделците който я използваха избягаха след 3-тата година защото като се пуснат 2 хидранта и водата спира, и за учудване на всички старите тръби изчезнаха и от тогава трасето не се използва, а когато им поискаха да се пусне трасето казаха че помпите са демонтирани и няма помпиер и АКТ16 (а как събират пари от трасе което няма разрешение за ползване и къде отидоха тези средства)
   • По
    Попитай
    14 -1
    16:59, 19 юли 2019
    Ами хайде да попитаме Г.Харизанов дето беше началник на напойтелни,н али по неговото управление се случи това за което пишеш,Но вместо да бъде наказан за това което е направил му подариха една телевизия и обикаля телевизионните студия да благославя краля слънце.
  • 6
   Ро
   робин хуец
   14 -11
   16:14, 19 юли 2019
   защо сте такива злобари ,бе хора.АНДРЕШКА особено.По времето на скапания и лош соц имаше и баражи,и тръби,и вода без пари.БЕЗ ПАРИ.По целия път от Птицекомбината до Манастир се гледаха и корнишони,и пипер без да се плаща за вода.Канала цяло лято беше пълен.Такива като АНДРЕШКО били крадци.По скоро като теб,АНДРЕШКЕ-нискокалорийния ти манталитет го показва.Крадците,мързеливите и негодниците направиха великия преврат в 1989г. и те властваха досега.Сега са техните деца,наследници и подставени лица.Предполагам тези,които са те възпитавали са някои от този кръг.Това,което е сега го няма описано в световните анали.Диво разграбване на всичко,всичко и пак всичко.До дупка.Вместо да се плюем взаимно,да се обединим и да променим правилата.Хайде със здраве
   • По
    Помним
    10 -6
    17:08, 19 юли 2019
    Кое точно било без пари??!! Всичко си има своята цена, но така беше втълпявано през соца, и мързеливите, простите и крадливите много се радваха, че получават нещо наготово, за сметка на други хора - работливи, които работеха двойно, че да хранят хитреците. Да, ама свърши това време и сега мързеливите и некадърните реват пак някой да им дава наготово, а те да му се присмиват. Ей това беше соца
  • 7
   Ан
   АНДРЕШКО
   9 -9
   17:06, 19 юли 2019
   РОБИН тъкмчо щях да отговарям на ТАЯ МЪРЛА Андрешка но ти ми взема думите Много правилно си описал всичко За нея за всичко са виновни Комунистите Живков Русия и най вече Путин И все не си виждат мръсните осрани гербаджийски задници
   • По
    Помним
    7 -6
    17:27, 19 юли 2019
    Ами виж дето стъпят комунисти какво става- само за пример Германия и Корея - еднакви хора и територия, но там където управляват комунисти - мизерия и простотия. Западна Германия прави Мерцедес, БМВ, Фолксваген, Източна - двутактовите Вартбург и Трабант (и той с картонен корпус). Корея южна лидер в електроника, автомобили и други отрасли, а северна гладуват, няма отопление (че и осветление - вижте нощни сателитни снимки - Южна Корея обляна в светлини, Северна Корея - тъне в мрак. Ето ви го нагледно сравнение на управлението на некадърните комунисти.
  • 8
   Ро
   рообин худ
   10 -3
   17:24, 19 юли 2019
   а помниш ли когато на члена на ЦК на БКП другаря Таков хванаха сина му да си вкарва от Турция 7 кожуха/не 7000/ и го осъдиха да лежи в затвора /ефективно/?????.Веднага,без бързи процедури и т.н.Хайде сега ти ми кажи от 30 г. да има осъден не за 7кожуха,ами и за 7милиона?Помниш много избирателно.Хайде чао и си спомняй по-добре
  • 9
   Ма
   Малевец
   6 -5
   17:44, 19 юли 2019
   ДО АВТОРА Красимира Славова
   Кой подаде сигнала?
   Напоителни или Фермерите!!!!!!!!
   Защо не сте обективна,на кой правите услуги????
   До Андреешка и Тарикат
   Става въпрос за излишна вода -която в момента изтича в реката- ИЗЛИШНА .
   Фермерите имат желание да си плащат,по ясна процедура с касови бележки и тн. не ти дай 100 лв. ти 200 щот не си ми симпатичен!!!!!
  • 10
   Би
   бивша колежка
   5 -2
   19:48, 19 юли 2019
   От цялата тая сага съм най-впечатлена от шефа на Напоителни системи! Пази Боже! Тоя некадърник и наглец пак изскочи от дупката си! Абе, хора не разбрахте ли бе, че този т.н юрист 5 пари не струва, а Вие сте му дали да управлява дружество! Тоя себе си не може да управлява да не говорим за някаква обществена институция! Божееееееееееееееее! Ей тоя потопи и затри всичко, разби целия екип на Община Хасково! Скандали, простотии и интриги! Ужас
  • 11
   Ро
   робин худ
   4 -6
   21:34, 19 юли 2019
   явно помниш само каквото искаш.Тогава я вземи погледни Китай-явна соц.държава-какъв е мрака им на тях? Голям и непрогледен ли? Като този в главата ти ли е?Половината ти нещица са от Китай,що не ги изхвърлиш,мизернико?Не мога да слезна на нивото ти за диспут,ще се изкалям.Хайде със здраве
   • По
    Помним
    2 0
    20:15, 21 юли 2019
    Я виж ти! От срам или страх мълчиш и не отговаряш за разликите между двете Кореи и Германии. Нещо не ти стиска май. Но щом сам се набута с темата за Китай, добре. Хайде кажи сега как така Тайван, Хонг Конг са етнически китайци, а от десетилетия са значителни производители с добра инфраструктура, а Китай едва в последните години стана голяма сила, заради изнасяне на производството на западните страни там (защото е по-евтино, замърсяването е далеч от тях). Та ти би ли живял в страна с такъв смог (на олимпиадата през 2008г в Пекин от 20дни едва в 2 ДВА дни проби слънце през смога). Знаеш ли, че в тази "велика социалистическа страна" едва 55% от населението получава пенсия, а в селските райони тази пенсия е около 10 ДЕСЕТ долара. Друга соц страна да ми похвалиш - Куба, Венецуела? А, и още чакам с интерес обяснението на феномените Германия и Корея.
  • 12
   78
   786870
   5 -1
   22:51, 19 юли 2019
   След революцията такива като Пламен Лечев ще отбиват наказанието си не в панделата ,
   а в трудово-възпитателени лагери - като им сложеш едни пранги на краката и го пускаш да берат корнишонки първо качество точно по обяд :)))

  Хороскоп за 29.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  29 ное 2020
  Последни новини