От х:

Днес в x:

Мая Манолова дава на КС забраната за свободно къмпингуване

Омбудсманът Мая Манолова е внесла конституционна жалба срещу промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Според новите промени разполагането на палатки, кемпери и каравани ще може да се осъществява само на определени места, извън територията на плажовете, дюните и къмпингите. Манолова е приела представители на свободно къмпингуващите и след срещата си с тях е обявила, че ако промените минат и бъдат обнародвани, ще сезира Конституционния съд.

Днес Законът за устройство на черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ е бил обнародван. Манолова е поискала да се установи противоконституционност на разпоредбите от ЗУЧК. В искането си до Конституционния съд тя пише, че според нея, същите са в противоречие с нормите на Конституцията относно принципите на демократичната и правова държава, задълженията за опазване и възпроизводство на околната среда и за разумно използване на природните богатства и ресурси, за уреждане на режима на земята със закон и правото на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда.

Поради вътрешна противоречивост на законовия акт за обема на защита на пясъчните дюни Манолова оспорва и алинея 2 на чл. 17а от ЗУЧК, която противоречи на принципа на правовата държава и върховенство на закона.

Според нея е допуснато изключение от забраната в рамките на вече регламентирано друго изключение, предвиждащо строителство на национални обекти и на такива със специално предназначение.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини