От х:

Днес в x:

14 °C

С какви куполи ще стреля Българската армия

  Макар че сагата със закупуването на изтребител за Българската армия още не е приключила, друга голяма оръжейна сделка чука на вратата. Тя е за закупуване на 158 броя бойни машини на пехотата (БМП), а индикативната й стойност 1,4 млрд. лева - приблизително половината от парите, които ще ни излязат самолетите, чиято цена още не е окончателно ясна, но е между 2 и 3 млрд. лева.

  Процесът е доста напреднал - в момента се чака четирите фирми, които участват в процедурата да подадат офертите си.

  Възможните кандидати са финландската Patria, американската General Dynamics с машината GDLS, германската Boxer на компанията Artec и френската Nexter.

  Две от машините - Patria и Nexter кандидатстват с един и същ купол, изработен от компанията John Cockerill.

  Когато говорим за БМП-та, условно можем да разделим машината на две. Едната половина е ходовата част. Другата, много по-важна половина, от която реално зависи доколко добра е машината, е куполът, в който влиза и оръдието, и управлението на машината и стрелбата. Затова не е тайна, че изборът ще зависи най-вече от качествата на куполите на кандидатите.

  Наскоро John Cockerill (бившата CMI defense) представи своя купол, а миналата седмица представи и симулатора, на който ще се обучават военните, изработен от компанията Agueris, която е 100% собственост на John Cockerill.

  С какво се похвалиха John Cockerill - един от големите световни производители на оръжие, с оборот от 1,3 млрд. долара годишно? Според  Беър Мидкиф, вицепрезидент "Продажби и маркетинг" за Централна и Източна Европа, най-голямото предимство на техните куполи е бързата и лесна заменяемост на оръдието. Ако за мисия в градски условия ви е нужно 30мм оръдие, тръгвате с него, но ако на следващия ден се наложи мисия в пустинни условия, са нужни само 2 часа, за да се смени оръдието с 40-милиметрово.

  И още един аргумент, специално за българските условия - армията ни разполага с огромно количество снаряди по съветски стандарт. Която от четирите машини да изберем, тя ще е с натовски стандарт снаряди. Но на куполите на John Cockerill, с които кандидатстват машините Patria и Nexter, могат да се инсталират оръдия по съветски стандарт, с които да провеждаме учения, оползотворявайки старите снаряди, които иначе трябва да унищожим, което също струва пари.

  Другото предимство, с което се горедят от John Cockerill е бързината, с която могат да изпълнят поръчката. В заводите им в Белгия се произвеждат по 20 купола месечно, което гарантира много скорошна доставка.

  На зрелищна презентация миналата седмица дъщерната им компания Агерис (Agueris) представи и симулаторите, на които биха се обучавали военните, ако бъдат избрани тези куполи. За неизкушен от военната техника човек, те приличат на електронна игра, при това не от най-сложните. За изкушените пък вероятно казва много фактът, че програмите на симулатора са изработени от легендарен офицер от френския легион и според производителя в тях са заложени най-съвременните достижения на съвременната тактика.

  Ако бъдат избрани куполите на John Cockerill, производителят им Агерис предлага 2 класни стаи със симулатори, в които едновременно да се обучават 2 взвода. Важно е не само водачът да се научи да управлява машината, а мерачът да стреля, още по-важно е машините в състава на един взвод да си комуникират помежду си, а най-важно е два взвода да знаят какво прави всяка една машина от тях.

  От Агерис са особено горди с мобилния си симулатор - нещо като качена на ТИР класна стая, която може да стигне досами театъра на бойните действия и в нея военните да изрепетират битката в максимално близки условия до реалните.


  Източник: offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ne
   Nemesis
   1 -3
   18:05, 9 юли 2019
   Ние сме роби на НАТО.

   НАТО се нуждае само от американския изнудвач.

   За една свободна Европа и свободни народи.

   Разкарай и скочи в кратера на Йелоустоун, "чичо Сам"

  Хороскоп за 21.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
  21.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
  21.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
  21.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
  21.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
  21.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
  21.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
  21.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
  21.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
  21.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
  21.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
  21.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
  21.09.2019
  Последни новини