От х:

Днес в x:

6 °C

С какви куполи ще стреля Българската армия

  Макар че сагата със закупуването на изтребител за Българската армия още не е приключила, друга голяма оръжейна сделка чука на вратата. Тя е за закупуване на 158 броя бойни машини на пехотата (БМП), а индикативната й стойност 1,4 млрд. лева - приблизително половината от парите, които ще ни излязат самолетите, чиято цена още не е окончателно ясна, но е между 2 и 3 млрд. лева.

  Процесът е доста напреднал - в момента се чака четирите фирми, които участват в процедурата да подадат офертите си.

  Възможните кандидати са финландската Patria, американската General Dynamics с машината GDLS, германската Boxer на компанията Artec и френската Nexter.

  Две от машините - Patria и Nexter кандидатстват с един и същ купол, изработен от компанията John Cockerill.

  Когато говорим за БМП-та, условно можем да разделим машината на две. Едната половина е ходовата част. Другата, много по-важна половина, от която реално зависи доколко добра е машината, е куполът, в който влиза и оръдието, и управлението на машината и стрелбата. Затова не е тайна, че изборът ще зависи най-вече от качествата на куполите на кандидатите.

  Наскоро John Cockerill (бившата CMI defense) представи своя купол, а миналата седмица представи и симулатора, на който ще се обучават военните, изработен от компанията Agueris, която е 100% собственост на John Cockerill.

  С какво се похвалиха John Cockerill - един от големите световни производители на оръжие, с оборот от 1,3 млрд. долара годишно? Според  Беър Мидкиф, вицепрезидент "Продажби и маркетинг" за Централна и Източна Европа, най-голямото предимство на техните куполи е бързата и лесна заменяемост на оръдието. Ако за мисия в градски условия ви е нужно 30мм оръдие, тръгвате с него, но ако на следващия ден се наложи мисия в пустинни условия, са нужни само 2 часа, за да се смени оръдието с 40-милиметрово.

  И още един аргумент, специално за българските условия - армията ни разполага с огромно количество снаряди по съветски стандарт. Която от четирите машини да изберем, тя ще е с натовски стандарт снаряди. Но на куполите на John Cockerill, с които кандидатстват машините Patria и Nexter, могат да се инсталират оръдия по съветски стандарт, с които да провеждаме учения, оползотворявайки старите снаряди, които иначе трябва да унищожим, което също струва пари.

  Другото предимство, с което се горедят от John Cockerill е бързината, с която могат да изпълнят поръчката. В заводите им в Белгия се произвеждат по 20 купола месечно, което гарантира много скорошна доставка.

  На зрелищна презентация миналата седмица дъщерната им компания Агерис (Agueris) представи и симулаторите, на които биха се обучавали военните, ако бъдат избрани тези куполи. За неизкушен от военната техника човек, те приличат на електронна игра, при това не от най-сложните. За изкушените пък вероятно казва много фактът, че програмите на симулатора са изработени от легендарен офицер от френския легион и според производителя в тях са заложени най-съвременните достижения на съвременната тактика.

  Ако бъдат избрани куполите на John Cockerill, производителят им Агерис предлага 2 класни стаи със симулатори, в които едновременно да се обучават 2 взвода. Важно е не само водачът да се научи да управлява машината, а мерачът да стреля, още по-важно е машините в състава на един взвод да си комуникират помежду си, а най-важно е два взвода да знаят какво прави всяка една машина от тях.

  От Агерис са особено горди с мобилния си симулатор - нещо като качена на ТИР класна стая, която може да стигне досами театъра на бойните действия и в нея военните да изрепетират битката в максимално близки условия до реалните.

  Източник: offnews.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ne
   Nemesis
   1 -3
   18:05, 9 юли 2019
   Ние сме роби на НАТО.

   НАТО се нуждае само от американския изнудвач.

   За една свободна Европа и свободни народи.

   Разкарай и скочи в кратера на Йелоустоун, "чичо Сам"

  Хороскоп за 29.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
  29 фев 2020
  Последни новини