От х:

Днес в x:

Парламентът ратифицира договора за новите осем F-16

Със 152 гласа "за", 42 "против и 7 "въздържал се" парламентът ратифицира на първо четене споразумението между България и Федералната резервна банка на Ню Йорк за откриване на сметка, чрез която ще бъдат платени осемте нови изтребители Ф-16 Блок 70 по договора, сключен на 15 юли със Съединените щати.

Освен самолетите, в поръчката са включени боеприпаси, средства за обучение на ВВС, поддръжка и резервни части за 1.2 милиарда долара разсрочено до 10 години.

Периодът на отсрочка е предложен от правителството на САЩ. След влизането в сила на закона за ратификация министърът на външните работи трябва да уведоми правителството на Съединените американски щати за изпълнение на националните процедури.

Договорът не предвижда компенсации за пропуснати ползи. Всяко разногласие ще се решава чрез междуправителствени консултации.

Ратификацията на договора беше подкрепена от депутатите на ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Български възход" и ДПС. Против гласуваха от левицата и "Възраждане", а 7 народни представители от ПП се въздържаха.

След гласуването на първо четене Христо Гаджев предложи второ четене на ратификацията, която беше гласувана от 201 народни представители и приета със 151 гласа "за", 42 "против" и 8 "въздържали се". 

Преди второто четене служебният министър на отбраната Димитър Стоянов коментира от трибуната: "Ако останем само с първия договор ще имаме само 8 самолета, но без втория договор тези самолети няма да имат контейнери, нито въоръжение въздух и земя, няма достатъчно боен комплект така, че да изпълняват заложените задачи, затова и цената на втория договор е като тази на първия" 

Той каза още, че първите 8 самолета са крайно недостатъчни за защита на въздушното пространство. По отношение на клаузите от договора по FMS, Стоянов уточни, че те са ясно дефинирани и не могат да бъдат променени, а самолетите се предлагат по FMS.

"В договора има ясни параметри, има цени, има плащания. Ако няма втори договор, просто ще скъсаме 110-годишна история на авиацията", завърши изказването си служебният министър на отбраната.

След реплики за сравнение между договорите от 2019 и 2022, Христо Гаджев уточни, че основната разлика е индустриалното сътрудничество. 

Асен Василев от ПП оспори това твърдение. Той добави още, че по време на тяхното управление преговорите не са били приключени заради клауза, която да гарантира получаването на първите самолети преди голямото плащане насрочено за 2025-2026 година, след което да се платят вторите осем самолета.

"Тази клауза се обсъждаше устно, но не беше включена писмено, затова преговорите продължаваха. Недоговорената клауза не е затворена като процес от служебния кабинет", каза Асен Василев. Той заяви, че гласува против договора поради липсата на тази клауза, а не защото не ни трябват самолети.  

В сряда парламентарната комисия по отбрана гласува с 11 гласа "за" покупката на новите 8 самолета F-16. Законопроектът беше представен от служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, а от членовете на комисията по отбрана участие в дискусията взеха Христо Гаджев, Георги Георгиев, Николай Дренчев и народният представител Атанас Славов. 

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини