От х:

Днес в x:

България може да загуби възможността за производство на дронове от "Локхийд Мартин"

България е на път да загуби възможността за получаване на технология за производство на безпилотни летателни средства от "Локхийд Мартин" зарди прехвърляне на топката между три министерства, стана ясно на заседание на комисията по отбрана в парламента.

Министърът на икономиката Богдан Богданов обясни, че по договора за доставка на изтребителите F-16 блок 70 страната ни получава безплатно и възможност за производство на дронове. От Министерството на отбраната обаче написали становище, в което предлагат да получат два тренажора на F-16 за обучение на пилоти.

Това разгневи депутатите, които дадоха срок до 15 ноември на Министерството на икономиката, на отбраната и на иновациите да изпратят становище как да се развива като цяло индустриалното сътрудничество с "Локхийд Мартин".

Ще се опитаме до 15 ноември да изпратим в комисията по отбрана предложения и стъпки не само по шестте проекта към Рамковото споразумение с Lockheed Martin Global INC, но и насочени към индустриално сътрудничество в бъдеще. Споразумението е свързано с първите осем самолета F-16 Block 70, които България очаква от САЩ.

Богданов добави, че те ще бъдат координирани и с министерствата на отбраната и на иновациите и растежа.

С подписването на договора индустриалното сътрудничество има една цел – поддръжката на самолетите в България. Това, което е заложено като проекти в „Авионамс“, трябва да осигури това. За целия си жизнен цикъл тези самолети не трябва да ходят никъде в чужбина, коментира заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Става въпрос за евтино получаване на технология, за която, ако купувате извън такъв договор, ще платите най-малко десет пъти повече. Освен поддръжка на военното оборудване, в индустриалното сътрудничество може да се включат технологии от други направления. Такъв е проектът за безпилотните средства. Тази война показа, че технологията за безпилотните средства е изключително актуална, каза още Запрянов.

В средата на септември Министерството на отбраната публикува отчет за първите три месеца работа на министър Тодор Тагарев, в който се посочва, че резултатите в индустриалното сътрудничество, договорено в пакета по придобиването на първите осем самолета F‑16, са твърде скромни, а в договора за вторите осем самолета въобще не е предвидено такова сътрудничество, поради което пропускаме значителни технологични, индустриални и социални ползи за българската икономика и общество. 

Богдан Богданов посочи, че няма нанесени щети за държавата и данъкоплатците, както и няма значително закъснение. Фокусът ни е да диверсифицираме капацитетите на „Авионамс“ и то не само към военна техника, а и към цивилна авиация, каза още министърът. 

Заседанието на комисията по отбрана беше засекретено, тъй като депутатите обсъждат действията на правителството за директни доставки за Украйна.

Все още България не е изнесла нито един патрон за Украйна директно, заяви председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев след края на закритото заседание. Депутатите и министърът на икономиката са обсъдили възможност за директни доставки без посредници. Възможностите са чрез подписване на междудържавни споразумения или чрез деректно договори на фирмите от военнопромишленя комплекс.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини