От х:

Днес в x:

Няма и няма да има енергиен апокалипсис, заяви Денков. Гласуването по вота на недоверие - утре

Опозицията поиска вот на недоверие към правителството заради провала в енергетиката, единственият провал, който видяхме днес, е в опитите на опозицията да излъже българския народ, че идва някакъв енергиен апокалипсис, заяви премиерът Николай Денков в края на дебатите по искания от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ вот на недоверие към кабинета заради водената енергийна политика.

Ще ви разочаровам - енергиен апокалипсис няма и няма да има, подчерта той. И изтъкна, че правителството и Брюксел не затварят въглищни централи.

Министър-председателят обясни, че тези централи са под натиска на пазара на енергия, защото навлизат нови технологии, които произвеждат по-евтин ток. Базовите мощности, вкл. ядрените и въглищните централи, ще бъдат осигурени и подкрепени от държавата още десетилетия напред и никой не поставя това под съмнение, добави той.

Плановете не затварят централи, те помагат на регионите да извършат прехода, който е неизбежен поради промяната на технологиите по света, в Европа и в България, подчерта Денков.

Премиерът обясни, че се работи активно по внедряването на редица нови мощности – има договор и се работи за два нови блока в АЕЦ “Козлодуй“, всеки от които е по 1000 мегавата. Подготвя се работа по нов ПАВЕЦ с капацитет, многократно надвишаващ този на ПАВЕЦ “Чаира“, като в същото време се работи за ремонтиране на ПАВЕЦ "Чаира“. Освен това се извършват дейности по разширяване на газовото хранилище в Чирен, така че да се осигури зимата, изброи той.  Най-важното – до 2040 г. се предвижда ръст на инсталираните мощности от сегашните 13 хиляди мегавата до 30 000 мегавата, при положение, че максималното потребление в България в най-студените зимни дни не надвишава 8000 мегавата, подчерта Николай Денков.

Той успокои, че няма никаква опасност от затваряне на мощностите, необходими за нормалното функциониране на енергийната система. Обратно – България има шанс да остане износител на енергия в съседните страни само и единствено, ако промени технологичните си мощности – това, което правят съседните държави, посочи още премиерът. Защото, по думите му, това е единственият начин да се осигури по-евтин ток за българите и за гражданите на съседните страни. Ако не го направим, тогава ще има внос на електроенергия, заяви Денков. 

Ние като правителство ще работим да подпомогнем хората и бизнеса, въпреки лъжите, които използва опозицията, за да заблуждава хората, заяви в заключение премиерът. И хората ще ни разберат и ще ни повярват, убеден е той. 

Парламентът ще гласува вота на недоверие към кабинета "Денков" утре в 15:00 часа. Това обяви след края на продължилите близо 4 часа дебати председателят на парламента Росен Желязков.

Според правилника за работа на Народното събрание самото гласуване на проекта на решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Вотът се смята за успешен, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново такова на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини