От х:

Днес в x:

Задържаха двама, пребили и ограбили наследника на царската художничка Анна Хен - Йосифова

В неделя внучката на 80-годишния наследник на царската художничка Анна Хен - Йосифова го открила завързан и пребит в дома му в центъра на столицата. Нападателите отмъкнали над 20 платна, пари и ценности.

Задържани са двама от общо тримата крадци. Това стана ясно от думите на директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, който даде повече подрнобсти около проведените оперативни действия, свързани oткраднати пари, мобилни телефони и картини от дома на възрастен човек.

Хаджиев припомни, че на 25 юни, на телефон 112 е получен сигнал на грабеж на картини от 23 юни в центъра на София, подаден от дъщерята на пострадалия. Тя заявила пред полицията, че при опит да направи контакт с баща си, не е осъществила такъв. След като влязла в апартамента, където живее родителят й, тя го намерила в безпомощно състояние, вързан в банята.

Пострадалият е в добро здравословно състояние, имал е охлузвания по ръцете. 80-годишният мъж е правнук на една от най-известните български художнички Анна Хен-Йосифова, която е обучавала щерките на цар Фердинанд - княгините Евдокия и Надежда.

От апартамента липсвали 26  нейни картини, 2 350 лева и други ценни накити и вещи. 12 от картините са били продадени за около 400 лева, след като са били препродадени за около 7 000 лева. Всички 26 картини, вещи и накити са намерени, една от картините ще бъде реставрирана.

След оперативно-издирвателни мероприятия следователите открили кои са тримата извършители и моторното превозно средство, с което са изнесени картините. Един от нападателите е задържан на адреса, на който живее, а другите двама към момента на издирването не са били открити и са обявени за издирване. Втори съучастник е се явил в сградата на СДВР с адвокат на 27 юни.

Продължава издирването на третия съучастник и той не пребивава на адреса, на който живее. И тримата са с множество криминални регистрации. Те успели да влязат в дома на възрастния човек чрез позвъняване на жилището на входната врата.

От своя страна административният ръководител на Районната прокуратура Радослав Димов посочи, че имат събрани достатъчно доказателства и е повдигнато обвинение за грабеж, извършен при условията на съучастие. Взета е мярка за "задържане под стража" за срок до 72 часа на двама от крадците, но ще се поиска такава за постоянно от Софийския районен съд.

Забравената днес художничка Анна Хен – Йосифова е със значителен принос към българското изящно изкуство и култура.  Тя е първата жена художничка, получила широко обществено и професионално признание, с трайно присъствие в българския художествен живот през първата половина на ХХ век.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини