От х:

Днес в x:

Музеят "Кунстхаус" обяви парична награда за информация за две изчезнали картини

Парична награда е обявена за оказване на помощ за намиране на две картини, откраднати от музея „Кунстхаус“ в Цюрих миналата година, съобщи швейцарската полиция, цитирана от АФП.

„Молим всеки, който може да предостави информация за извършителите или местонахождението на картините, да се свърже с местната полиция в Цюрих“, се казва в обявлението.

„Цюрихският “Кунстхаус” предлага награда до 10 000 швейцарски франка (10 300 евро) за всякаква информация, позволяваща изясняване на престъплението или намиране на картините“, уточняват от полицията.

На 24 януари музеят в Цюрих, известен с една от най-престижните художествени колекции в цяла Швейцария, включително огромни сбирки на Едвард Мунк и Алберто Джакомети, разкри, че е изгубил следите на две творби. Става дума за картините на фламандския художник Роберт ван ден Хоке (1622-1668) „Войници в лагера“ от средата на XVII век и на нидерландския художник Дирк де Брей (1635-1694) „Нарцис и други цветя в стъклена ваза “ от 1673 г. И двете творби са нарисувани на дъбова дъска в малък формат. 

Тези две малки картини, които са заети за постоянно от частни колекционери, бяха свалени едновременно с близо 700 други творби, за да бъдат почистени и реставрирани от службите на музея след пожар през нощта на 2 срещу 3 август 2022 г.

Нито едно друго произведение на изкуството от всички свалени след пожара не липсваше в инвентара.

Не знаейки дали двете изчезнали картини са били изгубени или откраднати, музеят предпочете да се обади в полицията и да подаде жалба.

Според резултатите от първите разследвания на местната полиция в Цюрих става дума за кражба. Творбите са били откраднати „между 21 септември 2022 г. и 22 декември 2022 г.“. Точните обстоятелства на кражбата все още се разследват от властите, съобщи полицията.
Музеят е включил и двете картини в международния регистър на изгубените произведения на изкуството, най-голямата в света база данни за изгубени и откраднати творби.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини