От х:

Днес в x:

21 °C

Терасата на Шрьодингер*

Барбекюто на Пламен Георгиев беше обявено и за законно, и за незаконно, но основният проблем остават декларациите му

Идването на власт на Бойко Борисов през 2009 г. съвпадна с историята на едно незаконно барбекю. Не чие да е, ами барбекюто на лидера на ДПС Ахмед Доган. След проверка на район "Витоша" и регионалното министерство в т.нар. сараи на Доган в Бояна беше установено, че навес с барбекю, масивна ограда и контролнопропускателен пункт нямат строителни книжа. Незаконността им беше потвърдена на всички инстанции и в един студен мартенски ден през 2011 г. собственикът на имота почна да събаря постройките. Десет години и три мандата на Борисов по-късно едно друго барбекю без строителни книжа беше на косъм да се озове над закона - това на Пламен Георгиев, самият и председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

На 12 юни директорът вече в оставка на "Общински строителен контрол" арх. Влади Калинов е подписал заповед, с която отказва да обяви за незаконни два навеса с барбекю на терасата на Георгиев. Те нямат строителни документи и височината им надхвърля позволената във визата на жилищната кооперация. На въпрос на журналист от бТВ възможно ли е един покрив да няма книжа и да е законен арх. Калинов отговаря: "Възможно е, когато това е допустимо." Отговорът буди недоумение не защото е неясен, а точно обратното. Той е или откровено непознаване на закона, или безскрупулно несъобразяване с него. И двете са скандални за човек, който над десетилетие отговаря за строителството в най-големия български град.

Два дни след това изказване, предизвикало силна реакция в социалните медии, столичният кмет Йорданка Фандъкова написа в публичния си профил, че е получила оставката на арх. Калинов и връща преписката за двата навеса за ново разглеждане. "Фактите са такива, каквито са, и никой няма интерес от това да бъдат прикривани и премълчавани", заявява Фандъкова. Дали обаче е така?

"Там има едни покривчета..."

Сградата с тризонета на Пламен Георгиев в столичния квартал "Гео Милев" има одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж от 2005 г., издадено от главния архитект на район "Слатина". Инвеститор е Григор Велинов Младенов. Кооперацията е завършена и въведена в експлоатация през октомври 2007 г. отново с подписа на тогавашния архитект на "Слатина" - Мариана Лекова, която не работи в администрацията от 2009 г. "Строежът е изпълнен в съответствие с одобрените проекти и разрешително", пише в удостоверението за въвеждане в експлоатация. Именно това изречение дава формален повод на арх. Влади Калинов да откаже да издаде заповед за незаконен строеж. "Това е административен акт, влязъл в сила, неоспорен и задължителен за всички, включително за администрацията", пише в мотивите към отказа на арх. Калинов. С други думи: след като сградата има набор от редовни документи и районната администрация не е казала нищо към онзи момент, значи всичко е наред, смята бившият директор на общинския контрол.

"Възможно е с удостоверението за въвеждане в експлоатация да са санирани някакви дребни пороци по сградата. Но нашите експерти по Закона за устройство на територията (ЗУТ) са на мнение, че там има едни покривчета, над кота било, за които няма документи. Ако някой се опитва да си измие ръцете с бившия главен архитект на района, не знам какво ще постигне с това", коментира пред "Капитал" кметът на район "Слатина" Наталия Стоянова, която е на поста от края на 2013 г. Тя каза още, че през 2012 г. е започната преписка по информация за незаконно надстрояване на блока, но Григор Младенов не е осигурил достъп и тя е останала висяща.

Достъпът е осигурен през април тази година от настоящия собственик - Пламен Георгиев, след избухването на скандала с евтините апартаменти на управляващите. Проверяващите от звеното за строителен контрол към слатинската община установяват, че на покрива-тераса има два дървени навеса, строежи от пета категория, надвишаващи максимално допустимата височина в издадената виза за строителство. Те са изградени заедно с кооперацията, но за тях няма одобрени проекти и разрешение за строеж.

Проверяващите издават констативен акт за незаконните навеси, а документът е оспорен от Пламен Георгиев. Спорът е разрешен в негова полза от дирекцията на Влади Калинов, която пък е част от структурата на Направление "Архитектура и градоустройство", ръководено от главния архитект на София Здравко Здравков. "В такъв случай ние няма какво да направим, ние също сме част от Столичната община, не можем да оспорваме тяхното решение", каза районният кмет Наталия Стоянова.

Преди Фандъкова да съобщи в сряда, че е поискала обяснения по случая и заедно с тях е получила оставката на Калинов, от пресцентъра на НАГ изпратиха позиция в негова подкрепа. В нея се говори за "стабилитета на актовете" и "принципа на обоснованите правни очаквания, които са изразна форма на по-общия принцип на законност и на правовата държава, регламентирани в конституцията".

"Игра на думи", коментира пред "Капитал" Иван Велков, общински съветник и експерт в сферата на недвижимите имоти. "От 20-30 години се строи по ръба и отвъд ръба на закона и системата е пълна с такива казуси. Едни минават по терлици, други не", посочи Велков.

Игрите със закона

Опитът на арх. Калинов (който първо не можеше да говори, а после спря да си вдига телефона) да прикрие нарушенията с чардаците на Пламен Георгиев е логичното продължение на всичко случило се до момента на всички нива. Районната администрация седем години не може да извърши проверка на съмнително надстрояване, но след появата на телевизионните камери и снимащи дронове успява в рамките на дни. От кметството също така издадоха скоростно и нова данъчна оценка на Пламен Георгиев за жилището, доближаваща се до декларираните от него 150 хил. евро, за които е купил имота. Оригиналната оценка според нотариалния акт на тризонета е 452 хил. лв., след което изведнъж се оказа 255 306 лв. Със същата спешност шефът на борбата с корупцията се сдоби и с нов нотариален акт.

Самият Георгиев се оплете в обясненията си, когато беше разкрито разминаването между имотната му декларация и данните от Имотния регистър. В регистъра терасата от 186 кв.м е посочена като част от имота, докато в декларацията липсва. Георгиев обяви нотариалния акт за сгрешен, а терасата - че е за общо ползване със съседите, въпреки че те нямат достъп до нея. След което спря да отговаря на въпроси с думите "няма да се обяснявам".


Тезата на Георгиев обаче, че не е собственик на терасата, защото по закон покривното пространство е обща част, беше опровергана от самия шеф на строителния контрол в София. Арх. Влади Калинов обоснова решението си да отмени акта за събаряне на навесите му със становището, че те са били построени, когато сградата е въведена в експлоатация и въвеждането "е породило права за своите адресати, вкл. и за собствениците на ап. 17 (предишни и настоящи)".

Казусът е забележителен с начина, по който, базирайки се на закона, институциите могат да обявят една постройка и за законна, и за незаконна, а също така и за част от жилищен имот, и за обща част на сграда. Очакването е прокуратурата и НАП, които продължават проверките си по несъответствията в декларациите на Пламен Георгиев, на свой ред да развихрят правната си фантазия, за да оневинят документално уличения шеф на борбата с корупцията.

* "Котката на Шрьодингер", която може едновременно да е и жива, и мъртва, се отнася за квантовата физика и т.нар. суперпозиция на частиците, при която те съществуват едновременно в две състояния.

Източник: www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
08 юли 2020
Последни новини