От х:

Днес в x:

6 продукта, които убиват щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е много важен, но и особено чувствителен орган. Функциите ѝ могат да бъдат нарушени дори при неправилно хранене. Има продукти, които са особено вредни за нея.

Морско зеле (ламинария) и други водорасли

Водораслите съдържат големи количества йод, на практика те са най-йодосъдържащия продукт. При някои заболявания на щитовидната жлеза ендокринолозите забраняват на пациентите да консумират морски дарове, морска риба и други богати на йод продукти. Дори с щитовидната ви жлеза всичко да е наред, диетолозите препоръчват да бъдете умерени в консумацията на храни с високо съдържание на йод, за да не се наруши естественият баланс на това вещество в организма.

Обикновено зеле

Обикновеното зеле, броколито, карфиолът са полезни и вкусни зеленчуци, които, за съжаление, също могат да нарушат естествения баланс на йод в организма и да повлияят на способността на щитовидната жлеза да го усвоява. Добрата новина е, че в обработен вид зелето е напълно безопасно.

Соя

Соята и соевите продукти не се препоръчват на хора, които приемат хормони за щитовидната жлеза: изследвания показват, че в през първия час след хранене, усвояването на хормоните спира. Ако имате нарушения във функциите на щитовидната жлеза, ще се наложи да се откажете от соята и соевите продукти, включително и от соевото мляко и соевия сос.

Глутен

Няколко изследвания потвърдиха връзката между целиакията и някои заболявания на щитовидната жлеза например Болест на Хашимото. Тези проучвания потвърдиха, че пациентите, които са преминали на безглутенова диета, имат подобрение. Засега лекарите не препоръчват пълното отказване от глутеносъдържащи продукти, но е възможно да се наложи да ги ограничите, за да се наблюдава реакцията на организма ви.

Някои видове риба

Риба тон, скумрия, риба меч – това са сортове риба, от които ще се наложи да се откажете. Тези риби имат високо съдържание на живак, който по химически състав наподобява йода, активно се поглъща от щитовидната жлеза и се натрупва в организма. Високото съдържание на живак не само затруднява изработката на хормони от щитовидната жлеза в достатъчно количество, но и повишава риска от развитие на автоимунни заболявания, каквото е Болестта на Хашимото.

Захар

Ако имате проблем със щитовидната жлеза, ще се наложи да ограничите сладките храни. По правило, нарушенията във функциите ѝ ни правят уязвими пред диабета, а захарта е фактор, който повишава риска от поява на това заболяване.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини