От х:

Днес в x:

Жизненоважният витамин К2 и как да си го набавим

В страните от ЕС през 2009 година е регистрирана за употреба нова форма на витамин К – натурален витамин К2 и е потвърден неговият здравословен ефект. Редица престижни клинични проучвания установяват множество позитивни ефекти при различни здравни проблеми и рискове. 

Витамин К2 е есенциален витамин, необходим за правилното усвояване на калция в организма. Той подобрява здравината на костите и намалява значително риска от сърдечно-съдови заболявания. Дълго време не е правена разлика между различните форми на витамин К.

Трябва да сме наясно, че витамин К всъщност представлява група от мастноразтворими витамини, които основно се разделят на две групи – витамин К1 (филохинон) и витамин К2 (менахинон).

Витамин К1 е важен елемент, който участва в образуването на четири от 13-те ензима, нужни за кръвосъсирването (т. нар. коагулационни фактори). Среща се предимно в зеленолистните зеленчуци (маруля, зеле, кейл, броколи, спанак и др.)

Ролята на витамин К2 е напълно различна - предпазва от сърдечни заболявания, осигурява здрави кожа и кости, подобрява мозъчната функция, подпомага растежа и умственото развитие и е превентивна мярка срещу ракa.

Калцият, който се натрупва в меките тъкани на тялото, като например в нашите артерии, е главен виновник за познатите ни сърдечно-съдови заболявания. К2 действа като своеобразен регулатор, който посредством различни протеини, насочва и отлага калция на правилните места, като по този начин ни предпазва едновременно от сърдечно-съдови заболявания и от заболявания на костната система. 

Друга водеща функция на витамин К2 е да активира белтъците, които контролират клетъчния растеж. Това означава, че K2 играе много важна роля при превенцията срещу рака. Правят се редица нови проучвания, някои от които показват обнадеждаващи резултати при лечението на някои видове рак.

Хубавата новина е, че витамин К2 се синтезира по естествен път в храносмилателния тракт от бактерии, които са част от микрофлората на червата. Повечето специалисти считат, че количеството, произвеждано от тях не е достатъчно за покриването на дневните ни нужди. Показателен е примерът с японците, при които здравето се дължи на приемането на по-голямо количество К2 чрез ферментиралата храна „натто“.

В европейските страни хранителните продукти, съдържащи витамин К2, са десет пъти по-малко от тези, които съдържат витамин К1. Вследствие от забързания начин на живот и неправилно хранене, изглежда естественото усвояване на витамини К1 и К2 е намаляло драстично през последните 50 години. 

Как да си го набавим?
За препоръчване е с храната! Добавките следва да се приемат след консултация със специалист. Естественият начин е да включим подходящите храни в диетата си.

Освен в натто витамин К2 се среща и в други, много по-вкусни храни, достъпни и любими на българина. Киселото мляко не съдържа К2, докато зрелите сирена – да. Като богати източници се отличават холандските сирена „гауда“ и „едамер“, както и френското „бри“.

И съвсем нашенските храни, богати на К2 - кокоши яйца (жълтъкът) и месо, особено бъбреци и черен дроб. Важно е те да идват от животни, хранени с естествена храна и нестимулирани с хормони. 

Още веднъж препоръка в полза на мазни риби, освен заради Омега3. Богати на витамин К2 са сьомга, риба тон, скумрия, пъстърва и др., 

Освен ферментиралите соеви зърна, друг растителен източник е киселото зеле. 

Необходимото дневно количество от витамина е около 180-200 mcg. Заедно с него важни участници в мисията на К2 са винамините A и D (24Trusted Source). Богат източник на витамин А да същите тези месо, яйца и риба, а за D се нуждаете само от слънчевите лъчи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини