От х:

Днес в x:

13 °C

Като в хипноза: Спете спокойно, "Апартаментгейт" няма

Поглеждат ни в очите и бавно повтарят: "Отпуснете се. Главата ви натежава. Щракнем ли с пръсти, ще спрете да се тревожите. Няма конфликт на интереси. Няма корупция. Няма "Апартаментгейт". Спинкайте. И слушкайте". Щрак.

 Коментар от Петър Чолаков:

КПКОНПИ не показа червен картон на лицата, замесени в „Апартаментгейт”. Скандалът, който избухна два месеца преди европейските избори, освети имотни сделки на управляващите, изповядани под пазарните цени. Въпреки че впоследствие бяха замесени и други имена, епицентърът на „Апартаментгейт” бяха именно сделките на политици от ГЕРБ. Стигна се до серия оставки на високопоставени фигури. Според КПКОНПИ обаче няма никакъв конфликт на интереси в имотните сделки на Цветан Цветанов, на министъра на туризма Николина Ангелкова, на бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, на бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, на бившия министър на правосъдието Цецка Цачева и на председателя на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов.

Ролята на КПКОНПИ

Решенията на КПКОНПИ по случая „Апартаментгейт” бяха предизвестени. Защото отдавна има съмнения, че този орган е заченат от управляващите с две основни цели: да (им) издава при нужда извинителни бележки и, второ, да служи като Дамоклев меч, който виси над главите на по-дръзките инакомислещи. Самият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който бе замесен в скандалите и поради това бе принуден да излезе в принудителен отпуск, не е участвал в изработването на решенията по „Апартаментгейт”. Но какво може да се очаква от останалите членове на КПКОНПИ? Нима някой е вярвал, че орган, роден с описаната по-горе мисия, може да произведе нещо различно по случай като „Апартаментгейт”?

Разбира се, паралелно тече и проверка на прокуратурата, която разглежда и сигнала срещу шефа на КПКОНПИ. Но според зам.-главния прокурор Иван Гешев, който, впрочем, също е причисляван към звездния архитектурен ансамбъл на „Апартаментгейт”, работата на прокуратурата още не е приключила. Какво ли ще ни каже накрая? Проверката най-вероятно ще поднесе още една извинителна бележа. Този път навярно в навечерието на местния вот. А междувременно се разбра, че барбекюто, сауната и навесът на Пламен Георгиев, за които Строителният контрол на столичния район „Слатина” установи, че са незаконни, няма да бъдат премахнати. Дирекция „Общински строителен контрол” в Столична община е обезсилила акта за събарянето.

Като говорим за КПКОНПИ, може би е добре да припомним случая с бившия зам.-председател на ДПС и на парламента Христо Бисеров. След като бе оправдан в процес за пране на пари, съдът прекрати делото за конфискация на имуществото му и нареди КПКОНПИ да плати съдебните му разноски в размер на близо 52 хиляди лева. Разбира се, не КПКОНПИ, а данъкоплатците ще се охарчат. Също както в случая с другата верига от скандали преди евроизборите - с къщите за гости.

Няколко реторични въпроса

След като последните скандали не предизвикаха събуждане и съпротива, не знам каква политическа гръмотевица би стреснала българина, за да го извади от перманентната му политическа инертност. Затова (в контекста на предстоящите местни избори) не вярвам, че България ще дочака своя Имамоглу. За римейк на протестите в Европа няма и да споменавам.

Така не ни остава друго, освен да задаваме реторични въпроси. Ако всичко със сделките на управляващите е наред, защо Цветанов, Цачева, Колева и Първанов трябваше да извървят този бутафорен път към Голгота? Защо бяха депозирани или изкомандвани техните оставки? Какво беше това - поредната пиеска за спечелване на публиката? И дали на лицата, лишени от постове, не им „стига тая награда” - да запазят имотите си чрез индулгенцията, издадена от КПКОНПИ? Пък и сега, след като са оневинени, нищо не пречи да се върнат на старите си позиции - или да заемат други, по-малко публични, за да не дразнят. Това вече сме го виждали.

При общо 11-те производства по имотните сделки КПКОНПИ не е открила конфликт на интереси в седем случая, а четири производства са прекратени (става дума за проверките срещу Валери Симеонов, Елена Йончева, Валери Жаблянов и Крум Зарков). С други думи: за антикорупционната комисия „Апартаментгейт” не съществува. Единствено сигналът срещу председателя на ВКС Лозан Панов, който си спечели славата на трън в петата на корумпираната съдебна система, бе „третиран специално”. Въпреки че според антикорупционната комисия съдия Панов не е в конфликт на интереси, за него индулгенция не бе издадена - казусът бе препратен към ВСС, за да бъде проверено дали Панов отговаря на изискването към магистратите за висок морал.

Като в хипноза

Ако ситуацията не беше толкова сериозна, тези игрички можеха да бъдат сравнени със сцена от популярния комедиен сериал „Алф”. В нея едноименният герой се опитва да хипнотизира котарака Лъки, внушавайки му, че е геврек. За да го изяде, разбира се.

Някакви медии посочват доказателства, които, по израза на опитни юристи, говорят за „класическа, нарисувана търговия с влияние”. Но от органа, призван да се бори срещу корупцията, поглеждат публиката право в очите и повтарят бавно, ритмично и сугестивно: „Отпуснете рамене. Главата ви натежава. Когато щракнем с пръсти, ще спрете да се тревожите. И няма да вярвате на журналистите, които ви залъгват. Няма конфликт на интереси. Няма корупция. Има само стабилност. Спинкайте. Папкайте. И слушкайте”. Щрак.

Пациентът е укротен. Хипнотизаторът намига съучастнически на своите. И тихичко им пожелава: "Bon appétit!”.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Дя
  ДЯДО МРАЗ
  2 0
  17:55, 25 юни 2019
  Сега Васко Кръпката да изпее най новият хит -------Апартаментите остават спете спокойно абдали

Хороскоп за 20.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
20 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
20 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
20 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
20 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
20 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
20 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
20 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
20 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
20 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
20 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
20 ное 2019
Последни новини