От х:

Днес в x:

9 °C

Богатите наистина мислят, че са по-добри от останалите, откриха психолози

Богатите хора наистина смятат, че са по-добри от останалите, твърди новопроведено изследване.

Хората от по-високите социални прослойки са прекалено самоуверени, което означава че често биват възприемани като компетентни – дори когато не знаят за какво говорят, открили психолози.

Самоувереността им да се изразяват означава, че се представят по-добре на интервютата за работа, в сравнение с хората от работническата класа, които предпочитат да демонстрират смирение.

“Предимствата пораждат предимства. Изследването ни откри, че социалните класи влияят върху отношението на хората към собствените им способности и имат важни последици за предаване на класовата йерархия от поколение на поколение ”, казва Питър Белми от Университета във Вирджиния.

Тази прекомерна увереност означава, че хората родени във висшите ешелони на обществото е по-вероятно да се задържат там.

Изследователите вярват, че прекомерната увереност може да се дължи на различия в ценностите между средната и работническата класа.

Представителите на средната класа се разграничават от останалите, за да изразят какво мислят и чувстват и уверено да обяснят идеите и мнението си, дори когато им липсват знания. За разлика от тях работническата класа демонстрира смиреност и че знае мястото си в йерархията.

Тези открития поставят под съмнение широко разпространеното убеждение, че всеки смята себе си за по-добър.

Изследователите провели 4 експеримента относно връзката на социалните класи с прекомерната самоувереност. Най-голямото изследване включвало над 150 000 собственици на малки фирми в Мексико, кандидастващи за кредити.

За да определят социалната класа, учените взели под внимание информация за приходите на участниците, образователната им степен и мястото им в обществото. Доброволците трябвало да попълнят и психологически тестове, като след края им били помолени да определят колко добре са се справили по скалата от 0 до 100.

Когато психолозите сравнили реалните резултати с прогнозите на участниците, открили, че по-образованите хора, тези с по-високи приходи и с по-висока позиция в обществото надценили възможностите си.

Изследването ще ни помогне да обясним защо класовата йерархия се предава от поколение на поколение. Психолози вярват, че неравенството ще се запази, ако хората продължат да бъркат впечатлението за увереност с доказателствата за реални възможности.


Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хи
    Хиената
    0 0
    13:42, 23 май 2019
    Много ясно ! Да го духат бедните !
    - каза Бойко и си избърса задните части с вестник във външната тоалетна на село Бояна.
  • 2
    Гл
    Гласът на Хората
    0 0
    16:30, 25 май 2019
    Между богатите и бедните има една крещяща разлика. Богатите приемат, че бедните имат право да бъдат такива и съответно да живеят съобразно социалния си статут. Докато бедните изобщо не приемат, че богатите имат право да бъдат заможни и да се възползват от високия си социален статут. Богатите не се интересуват от нагласите и бита на бедните, стига разбира се да не им пречат, докато бедните непрестанно дъвчат и преследват богатите. Богатите смятат, че всеки получава заслуженото, докато бедните са на мнение, че те самите са подценени, а богатите надценени. Ако изключим неправомерното забогатяване, то богатството е израз на възможности, а бедността - на липса на такива. Сега да дефинираме какво е определението за богат. Това е човек, който е здрав и перспективен - с ясна мисъл и открит хоризонт.
    Важното е друго! Кои глобални процеси предопределят бедност и кои богатство. А кой за какво се мисли, както казва Хиената: всеки да си гледа работата!
Последни новини