От х:

Днес в x:

Тома Белев: Природата е най-голямото богатство на България, трябва да я опазим

Тома Белев е лесовъд по образование и професия, известен защитник на горите Рила, Витоша и особено Пирин. Преподавал е в Лесотехническия университет (ЛТУ), а сега преподава в Нов български университет (НБУ). Бивш директор на Природен парк „Витоша“. Смята, че основната опасност за горския фонд е презастрояването и „узаконеното“ бракониерство – когато се сече повече от записаното в разрешителното. Води кампания срещу скандалните заменки на горски фонд в периода 2005 – 2011 год. , започнали при Тройната коалиция. Пръв поставя въпроса за унищожаването на дюните по българското Черноморие.

Тома Белев се гордее като най-хуленият и оклеветяван български общественик, особено ненавиждан от медиите на ДПС, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. За него злостните клевети са признание за добрата работа, че е успял да настъпи горската мафия.

Ето какво казва за себе си:

Все не ми остава време да споделя, че се кандидатирам на изборите за Европейски парламент през 2019 година, но е време да го направя. Ще бъда част от листата на Демократична България (листа N 13) под номер 9, което е продължение на помощта ми за коалицията на Зелено движение, Демократи за силна България и Да, България, в чиято управленска алтернатива отговарям за горите и защитените територии. Мисля, че следващите редове ще отговорят защо го правя, но ако имате въпроси питайте.
Информация за мен, за тези, които не ме познават
Аз съм лесовъд и специалист по опазване на дивата природа. Мисля, че съм късметлия – от седми клас знаех, че ще работя за опазване на природата и това правя вече повече от 30 години. Нито един ден не съм отивал на работа с нежелание, а това е голям късмет.
Роден съм в Кърджали в семейство на бежанци – дядо и баба първо са прогонени от Беломорска Тракия след войната, а после и от дома си в Тополовград, след 1944 г. Другата част от рода ми е от Плевенско, където край река Вит изкарвах летата си. Женен съм и имам син. Искам той да живее в нормална държава. Днес в рода ми има повече живеещи в чужбина, отколкото в България и това ме амбицира в действията ми – не искам да оставам последният, живеещ в родината.
Обичам българската природата – и горите, и планините, и Черноморското крайбрежие и считам, че след хората, природата е най-голямото богатство на България. И за това знам, че трябва да опазим всичко, което сме получили от дедите си и да го умножим, за да оставим на децата си една просперираща България.
Богат съм, но не по традиционния начин – с жена ми нямаме значимо имущество. Богат съм със семейството си, с приятелите си, с книгите си и с колекцията си от автентични български тъкани от миналите векове, които колекционирам вече двайсет години. Дядо казваше, че след ковчега ходят хора, а не имоти и считам, че е прав. Чувствам се богат и с доверието, което получавам – всяка седмица няколко души идват с молба за помощ или съвет, независимо, че нямам повече власт или права от всеки друг гражданин. Организацията, в която работя, въпреки писанията на свинските медии, не е получила нито един лев до 2019 година от оперативните програми в България или от държавния бюджет и това лесно може да се провери в списъците на бенефициентите.
Не определям никого за враг, но имам много приятели и съмишленици. Имам предизвикателства, имам работа, имам неща, които знам, че трябва да свърша, защото иначе няма да се чувствам добре сутрин, когато се гледам в огледалото. Изповядвам принципа, че човек трябва да прави каквото може, даже да няма надежда за успех. Имам успехи, имам и загуби, но като ходя из страната, навсякъде виждам резултатите от усилията на гражданите и природозащитните организации и това ми действа много вдъхновяващо. Успехите, които постигнахме като Коалиция „За да остане природа в България“ и гражданска общност, действително променят България и съм доволен, че съм допринесъл за тях.
Вярвам, че днес най-смислената инвестиция у нас е инвестицията в хората и тяхната среда. Затова се занимавам с обучение на хора и с опазване на средата на живот. Преподавал съм в Лесотехническия, Пловдивския и Нов български университети, а сега инвестирам в обучение на специалисти и доброволци. Обнадеждава ме, че хората взимат отпуска или отделят от свободното си време, за да участват в обученията, които организираме от Асоциация на парковете в България.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Haskovo.NET

Още новини

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини