От х:

Днес в x:

20 °C

Ваня Григорова: Колапсът за страната е неизбежен, ако послушно затворим и мините

Изображение 1 от 2

  Когато се изправяме пред най-големите проблеми на България, обикновено на първо място са ниските доходи и бедността.

  Но различните региони имат своята специфика. В района от Стара Загора до южната ни граница, най-голямото предизвикателство е планираното закриване на мините от Маришкия басейн и ТЕЦ-овете.

  Всъщност, те са структуроопределящи не само за Старозагорска област, но и за съседните, както и за цялата страна, защото произвеждат електричеството за всички български домакинства и бизнеса.

  Къде е проблемът и защо се стигна до тук? Когато са договаряни квотите за въглеродните емисии, българското правителство, евродепутатите и дори еврокомисари - защото България има и такива - не са защитили нашия въгледобив и ТЕЦ-овете.

  Като казвам това дължа едно уточнение - аз също съм за зелен преход и смятам, че климатичните промени са реален проблем.

  Но преходът трябва да става плавно, планирано и организирано, така че да не стигнем до колапса, от който се опасяват всички заети в сектора. Впрочем, такива опасения чух дори от представители на зеленото движение.

  Освен, че десетки хиляди хора ще останат без работа, вторият огромен огромен проблем е, че България ще остане без електричество. Ще трябва да купуваме чужд ток на многократно по-високи цени.

  Но дори и това не е всичко - често няма да има откъде да купуваме изобщо. Преди две години насред тежката зима България беше изправена пред остър недостиг на електричество и се наложи да купува ток. Тогава сме се обърнали към Франция и Германия, за да купим от техния ток, но оттам са ни казали: "Оправяйте се! И на нас не ни стига".

  Как се е „справила“ България в този момент? Онова, което никога няма да ви кажат официално е, че е започнал необявен режим на тока. Предприето е било поетапно спиране на електричеството в десетки селища уж заради „аварии“, но реално с цел икономии за период от два часа - толкова по закон може да бъде оставян потребител на тъмно без ЕРП-тата да носят отговорност. След два часа тези захранването в тези селища е било възстановено, за да бъде изключено другаде. И така многократно в цялата страна.

  Ако пристъпим към затваряне на ТЕЦ-овете и закриване на въгледобива, сме изправени пред риск от официално обявен режим на тока по време на върхови натоварвания.

  Но най-големият проблем е следният: когато тези десетки хиляди работници в ТЕЦ-овете, мините и фирмите, които ги обслужват, останат без работа, те ще трябва да търсят препитание другаде. Това означава обезлюдяване на огромен район и поредна вълна от емиграция.

  Какво е било пропуснато и защо наричам случилото се национално предателство? Защото докато нашите управляващи са мълчали, а опозицията е спяла, Германия например е успяла да запази централите си, работещи с лингнитни въглища до 2038-ма година. А до тогава ще налива милиарди в преквалификация, за да минимизира щетите, до които ще доведе мигновено затваряне на тези мощности.

  Нашите въглища в Маришкия басейн са именно лигнитни! Би трябвало и при нас да се прилагат същите стандарти, които се прилагат за Германия.

  Неслучайно тази тема отсъства от предизборната кампания. Проблемът няма да се реши с поредно снишаване, послушание и кухи обещания от страна на управляващите, чиято несъстоятелност доведе до сегашната ситуация!

  Само със смели и решителни действия можем да водим тази битка. След като поредица управляващи отказаха да я водят, време е ние работещите да вземем нещата в свои ръце!  

  Ваня Григорова е независим кандидат за евродепутат с №4 в бюлетината. Тя е синдикалист, а трудовият и път е започнал от чистачка и служител във фирма за бързо хранене до икономически съветник в КТ „Подкрепа“. В последните години е една от най-активните обществени личности, които защитават социални каузи и правата на работещите български граждани.

  Купуването и продаването на гласове е престъпление!

  Източник: Haskovo.NET

  Още новини

  Хороскоп за 08.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
  08 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
  08 юли 2020
  Последни новини