От х:

Днес в x:

Стопани от Спахиево притеснени за пчелините заради фантомно пръскане от въздуха /видео/

    Само десетина дни след поголовния мор на пчели, изтровени с пестициди в Добруджа, стопани от минералбанското село Спахиево също подадоха тревожен сигнал за опасност пчелните им семейства да бъдат засегнати от отровите, с които се обработват почвите.

    Притеснението идва от там, че посевите се пръскат от въздуха, но предупреждение за третирането няма-нито от арендаторите, нито от кметовете на селата.

    Петък, 10-ти май. Пчеларят Димчо Димов забелязва, че над землището на Спахиево кръжи делтапланер и от него към посевите вървят струи препарат за растителна защита. Времето е ветровито и е абсолютно противопоказно да се пръска в такъв в момент. Как да се случва това е указано в Наредба 13 на Министерството на земеделието и храните. Стопанинът е силно притеснен и тръгва да търси информация кой пръска с какво и докога ще върви третирането, за да знае и как да действа с пчелите. Никой не го е предупредил за пръскането, както изришно е записано в Наредбата. Съобщение няма нито в кметството в Спахиево, нито на съседното Сираково, няма никъде на видно място.

    Стига обаче до информацията, че кметът на Сираково Иван Паунов е един от най-крупните арендатори в Спахиево. Има що няколко души, които също са арендатори в землището на селото.

    Пръска се не за първи път в последните седмици, а информация няма за третирането, нито сега, нито преди, казва пчеларят.

    Преди десетина дни Димов отсъствал от селото и когато се върнал, съседът му го попитал дали няма проблем с пчелите, понеже в района забелязал да летят и пръскат. „Тогава действително заварих пчелите превъзбудени, агресивни. Една от причините да проявят такова поведение е, когато реагират на отрова. Имаше и лек подмор до пчелина. Но помислихме със съпругата ми, че е някаква друга причината, понеже хората казваха „пръскат от самолет“. Докато не станах сам свидетел на ситуацията с пръскането от делтапланера“, разказва стопанинът.

    Димчо Димов и съпругата му се местят от Хасково да живеят в село Спахиево още преди 33 години. Започват с четири кошера пчели, а през 2018 година стигат до 430. Заради здравословни проблеми обаче се налага да намалят пчелното си стопанство. В момента имат два пчелина със 156 кошера-единият е край селото, а другият- в двора на дома им. Сертифицирани биопроизводители от 7 години са. Затова и притесненията им около ситуацията са сериозни. „Производители изцяло на светло сме. Продукцията ни се продава с фактури, плащаме си данъците и осигуровките. Само таксата за биосертификацията ни струва 1850 лв. и с останалите разходи досега в пчелините сме вложили над 7 хил.лева за тази година. Всичко това, което сме създали в продължение на дълги години може да бъде ликвидирано само заради една проба, която да даде некачествен продукт“, притеснени са пчеловъдите. Още повече, че работят с фирми, които изнасят произведения от тях мед за Холандия и Швеция. А за тази година имат заявки за износ на пчелни пити за Кувейт.

    Засега няма регистриран масов подмор в пчелина им. Но това, според опитните пчелари, се дължи само на благоприятно стечение на обстоятелствата, като това, че в петък сутрин температурите са били по-ниски от обичайното за сезона, и след пръскането вятърът се е обърнал. Забелязали са обаче, че я няма летящата пчела. Това са пчелите от кошера, които предават донесения нектар на 4-5 млади пчели работнички, които на свой ред го предават на 8-10 други. „Когато е масово отравянето, пчели просто се изсипват пред кошера, но когато отровата е по-силна, част от тях изобщо не успяват да се върнат. Но проблемът е тези, които се върнат, че предават нектара с отровата на останалите в кошера.“, обясняват стопаните.

    „Смешно и глупаво е да се мисли, че съвременното земеделие може да се развива без пръскане на препарати за растителна защита. Това означава да се върнем хиляди години назад и да ходим да събираме корени. Но въпросът е принципен, трябва да се случват нещата културно, да се спазват разпоредбите и да се уважава трудът на всеки.“, категорични са семейство Димови.

    „Не ми е в длъжностната характеристика да знам кой, какво и кога прави!“ Това са думите на кметицата на с. Спахиево Здравка Христова, попитана наясно ли е да се извършва над землището на населеното място на което кметува тя, пръскане с растителни препарати и дали са предупредени животновъдите за такива действия. Първоначалният й отговор е, че категорично е нямало извършено пръскане. След аргумент обаче, че има и снимки, и заснет клип, доказващ, че е пръскано над Спахиево с делтапланер на 10-ти май, отговорът й много бързо се променя и тя си припомня, че делтапланерист е имало, но той само си кръжал над селото, правел си тренировки. Кметицата обаче е категорична, че не тя, а „Фонд „Земеделие“ отговарят за контрола за предупреждение.

    Кметът на Сираково Иван Паунов пък обясни, че не той, а малкият му син има земи в Спахиево със зърно. Декарите били малко обаче и тази година решили, че няма да ги обработват с препарати. Но призна, че преди време същият делтапланерист е бил наеман да обработва от въздуха и нивите на сина му. „Вероятно препаратът, с който е използван за пръскането в петък не е от групата на хербицидите, които са най-отровни за пчелите. Затова не е имало уведомление към стопаните, понеже не ги касае“, предположи селският управник.

    В Наредбата обаче изришно се посочва, че лицата, които извършват или възлагат растителнозащитни дейности с наземна и авиационна техника са длъжни да уведомят лично с SMS или по електронна поща собствениците на животновъдни обекти, в които влизат и пчелините, разположени в землището на населеното място по местонахождение на площите, които ще бъдат третирани. И не само тях, а и собствениците на пчелини, разположени в граничещите землища. В това предупреждение трябва да бъдат посочени датата и часа, в който ще се извърши пръскането и то три дни преди което.

    Те трябва да изпратят и уведомително писмо до кмета на населеното място.

    Освен това обаче наредбата задължава и кметовете да обявят предстоящото третиране.

    Семейство Димови са сигнализирали за ситуацията до всички институции, от които зависи тя да не се повтаря. И понеже никой от арендаторите не признава, че е поръчител на обработването от въздуха на засетите площи и ситуацията и при местната власт е от типа“не знам, не чух, не видях“, те са подали сигнал в полицията и са посочили номера на автомобила, с който се придвижва делтапланеристът. Целта е той да бъде издирен и разпитан за поръчителя.

    „Ние не търсим компенсации в този случай. Защото ако трябва да ни се изплатят някакви компенсации, то те ще са отчислени от нашите данъци, от нашите осигуровки, от парите на някой, който взима минимална заплата. А този, който е причинил щетите, ще остане отново безнаказан. Не целим да вземем обезщетение, дори да се прояви някакъв проблем с пчелите ни. Ние искаме само едно-да се спазват разпоредбите, за да успяваме да взимаме навреме мерки за стопанството си. Надяваме се на цивилизовано отношение, защото не може да продължаваме така, да живеем така, че един друг да се прецакваме.“, държи да се знае Димчо Димов.

    И докато едно семейство търси защитата за десетките пчелни семейства в стопанството си през май, само припомням, че още през март месец от Министерството на земеделието, храните и горите бяха изпратени писма до 28-те областни дирекции „Земеделие“, с което се изиска провеждането на срещи между пчеларите и арендаторите, за да се припомнят правилата.

    Дали това е сторено в действителност или е фиктивно отбелязан ангажимент във файловете на чиновниците, е повод за разсмисъл.
     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (29)

    • 1
      Се
      Село Стамболийски
      33 -1
      10:36, 14 май 2019
      В село Стамболийски също има загуба на летяща пчела,а арендатора Мустафа Мехмед Махмуд също пръска през забраненото време от 10:00-18:00 , е няма ли кой да му направи проверка на г-н Махмуд кога пръска,с какво пръска???!!!
      Господин Крушков ето ви сигнал и от село Стамболийски община Хасково.
      Нека да се видят документи ( дневника за пръсканията) с ккави препарати пръска,дали са по ЕС - стандарт ,защото явно закупува препарати за растителна защита от Република Турция.
    • 2
      Се
      селянин
      10 -23
      10:49, 14 май 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Пи
        Пич
        14 -4
        11:31, 14 май 2019
        ти си ебати пича, точно така, с рогата напред....
      • Се
        селянин
        7 -8
        12:59, 14 май 2019
        ам изморих се с гръбната пръскачка да пръскам, искам и я да се модернизирам.
      • 80
        807-09
        6 -1
        05:19, 15 май 2019
        Кажи къде ще пръска ,
        че нямам ловен трофей делтапланер с маймуна на него :))
    • 3
      По
      познати
      15 -29
      12:05, 14 май 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • За
        Запленен
        6 -4
        17:36, 14 май 2019
        Фото хигиенични - хаххахаххахаха - абе я ходи си оправи хигиената, че миришеш. Хората каква статия са написали, ти Познати... какво обясняваш
      • Ст
        Стойчо Стоименов
        5 -1
        09:14, 15 май 2019
        До "познати": много сте прости и злобни !
        И май налучквам кой се крие под това име...
    • 4
      Съ
      съсед
      12 -27
      12:17, 14 май 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 5
      Ло
      Ловеца на Червената шапчица
      17 -5
      13:57, 14 май 2019
      Явно държавата няма да ти помогне, затова помогни си сам. Една тенекия мед и само с два изстрела със сачми за патици този делтапланерист е свален на земята . Най много да се натърти или счупи нещо, но повече няма и да помисли да лети с комерсиална цел.
    • 6
      АЛОооооо Здравке най напред се научи да лъжеш Второ след като кметовете по села няматсредства даже да почерпят и с едно кафе те не могат да вършат никаква стопанска дейност Питам каква работа вършиш ти като кмет в Спахиево или само си на заплата Пази боже демократични идиоти да ни управляват Иванчо Сираковското кметче и той тариката не чул не видял не знаел Абе Иванчо всички препарати за растителна защита тровят пчелите а не само хербицидите Като не си наясна попитай някой знаещ тия неща бе АБДАЛ
    • 7
      Bo
      Boiko
      14 -2
      14:07, 14 май 2019
      Замервайте делтаплана с *****! Само така ще се отървете от тази напаст!
      • Ме
        Мечо
        11 -5
        15:30, 14 май 2019
        Хванете делтапланериста и го намажете с мед, после го овъргаляйте в пух и го хвърлете на пчелите да го накажат! След това го оставете вързан на слънце да го довършат мухите!
    • 8
      12
      12345
      29 -1
      14:21, 14 май 2019

      Чудя се и не мога да се начудя, как е възможно някои хора толкова повърхностно да гледат на нещата.Давате ли си сметка какво ще стане ако на Земята си изтрепем пчелите?Разбирате ли че ако няма пчели и тая нашата Земя си отива?Може ли някои хора да се отнасят толкова, ама толкова безотговорно?Неграмотността не е хубаво нещо.Продължавайте да използвате пластмаса, не обръщайте внимание че пчелите умират, продължавайте да режете клона на който седите и недейте да се чудите после от къде ви е дошло нещо страшно.

      • На
        Нар
        17 0
        14:36, 14 май 2019
        На прости хора не се обяснявай...
        Говори се за глобален проблем, те се опитват да се праеят на интеррсни с простотийте си
      • На
        Нар
        25 -3
        14:42, 14 май 2019
        Произвеждаме най качествения мед е Европа може би и в света, и неможем да го запазим,.. С киселото мляко се издънихме, гърците вече правят по качествени млека от нашите... Поне пчелния мед да запазим на световно ниво.. Сами си съсипахме цялата държава с помоща и на милите ни управляващи, земедели животновъдство, всичко замира
      • !
        !
        9 -1
        17:33, 14 май 2019
        Те не гледат повърхностно, това е възможно най-задълбоченият им поглед. Не можеш да говориш на хора, които се чудят къде да се почешят, кого да очернят или по кого да злобеят, как мислят само къде да се напият или кой да оплюят. На тези "хора" не можеш да им говориш за глобални проблеми, тези същества не разбират и не виждат нищо друго в статии като тази освен да си избият комплексите. За жалост мнозинство са и се подкрепят негласно, защото с обединени - от собствената си "кристална простота" и доза завист.
    • 9
      Ай
      Айнщайн
      20 -2
      14:25, 14 май 2019
      Още Айнщайн е казал, че ако изчезнат пчелите , ще изчезнат и хората.
    • 10
      Айнщайнич коментара ти е точен Но кметицата Здравка и кметчето Иван не мислят така - те мислят че ще са вечни Абе в Спахиево няма ли авджии Ами като се зададе тоя делтапланер да му пуснат едно -две бренекета и ----имаше го нямаше го
      • Ли
        Липсващото звено
        8 0
        17:20, 14 май 2019
        Те тези които не знаят, не са чули и не са видели, не са по Айнщайн, а по Дарвин.
    • 11
      Ба
      Бат Кольо
      7 -5
      15:13, 14 май 2019
      Непознатий, злобата и завистта ще те довършат.На смъртният си одър ще се оглеждаш за познато лице, което да отрони една сълза , за упокой на черната ти душа. Но, ще видиш само попа , кмета и някоя бабичка, объркала кого трябва да оплаква.
      Завистта е грях, а злобата си ти е по рождение.
    • 12
      Сп
      Справедливия
      12 -4
      15:41, 14 май 2019
      Летеца да се накаже с бой по петите с тънка дрянова пръчка от 100 до 120 удара, а поръчителя на пръскането да седне с голо дупе на отворен кошер за време от 30 мин. и повече няма да се повтори подобно безотговорно пръскане. Наказанията да се извършат на селския мегдан в присъствието на всички засегнати пчелари. По време на изпълнението е допустимо изменение на вида и продължителността на наказанията при положение, че има скандирания от публиката.
    • 13
      Ив
      Иван
      17 -2
      15:50, 14 май 2019
      Кмета на Сираково, го интересуват само неговите далавери (ниви, язовири и т.н.) .... не били негови, а били на сина му :) , делтапалнериста които пръска срещу заплащане (едва ли го прави легално) ... само си летял. Не се ли сещате че пчелите ще умрат и ще търсим китайци с пръчки и перца да опрашват ... а всички ние ще изядем отровата чрез житото,царевицата,слънчогледа ......
    • 14
      Ло
      Ловеца
      10 -1
      15:51, 14 май 2019
      Няма нужда от бренекета. Нека да не го убиваме. Само да му се вземе страха с дребни сачми които дори кожата ги спира. Той лети на ниско, отдолу са житата и е меко, така, че вероятността да си счупи нещо е много малка. Важното е да се вкара малко акъл в главата на тези дето режат клона на който седим не само ние , ами дори цялото човечество , без преувеличение.
    • 15
      Kомпакт
      15 -3
      17:22, 14 май 2019
      Ей това е типичната българска черта от алчност и далавери ще си затриете собствения народ с отровите върху житата и пчелите, още по лошото е няма никаква наказателна отговорност за поръчителя и изпълнителя на тези деяния ...Срамно та срамно ....
    • 16
      Дя
      ДЯДО МРАЗ
      9 0
      20:38, 14 май 2019
      МОМЧЕТАвсички виждаме че държавата е в ХАОС отгоре до долу Лошият пример който дават управниците се пренася главоломно надолу Всички звена в машината КРАДЪТ и лъжат Няма на кого да се опреш Частният бизнесмен който не киха правилно ГО ЛИКВИДИРАТ ДИМЧОВАТА РАБОТА КАКТО Е ТРЪГНАЛА ВЪРВИ НА ЗЛЕ
    • 17
      89
      896098
      5 -1
      05:17, 15 май 2019
      На 9-ти Септември основните жертви на народния гняв са били чобраджии и бейове арендатори :))
    • 18
      Лю
      Любов
      2 -4
      12:08, 15 май 2019
      Димов бъркай в гащите на жена си , а не в чуждите гащи .
    • 19
      34
      3443
      0 0
      18:12, 16 май 2019
      Пише се ,,изрично",а не ,,изришно"!Като не знаят поне да правят справка.Нямате ли правописни речници?Що за журналисти?
    Последни новини