От х:

Днес в x:

11 °C

Асанж ще излежи 50 седмици затвор с най-опасните престъпници

На 1-ви май в Лондон основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж бе осъден на 50 седмици затвор за нарушение на правилата за освобождаване под гаранция. През 2012 година Асанж трябваше да застане пред съда, който да го освободи след плащането на гаранция в размер на 200 000 паунда. Асанж не застана пред съда и намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон, където остана 7 години.

„Вие по собствено желание се скрихте от полицията и накарахте посолството на Еквадор да ви приеме. Вие направихте съзнателен избор и отхвърлям всички доводи за смекчаване на наказанието“ – каза съдията Дебора Тайлър при произнасянето на присъдата.

Тя отбеляза, че нарушението на закона е сериозно и Асанж е можел да получи максимално възможното наказание за това провинение – 12 месеца затвор. Но съдията не даде максималното наказание, понеже основателят на WikiLeaks представи на съда писмо със своите извинения.

WikiLeaks обществото окачестви присъдата като „колкото шокираща, толкова и отмъстителна“.

Асанж бе изпратен в затвора Белмарш, където излежават присъдите си най-опасните престъпници: радикални ислямисти, маниаци и убийци.

Още в деня на ареста – на 11 април, САЩ поиска екстрадирането на Асанж във връзка с образуваното дело за заговор, по което може да получи 35 години затвор или смъртна присъда. Делото относно екстрадирането на интернет активиста ще се разглежда днес.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини