От х:

Днес в x:

Британски съд официално одобри екстрадирането на Джулиан Асандж в САЩ

Съдът официално одобри екстрадирането на Джулиан Асандж в САЩ по обвинения в шпионаж, за което окончателното решение ще бъде взето от министъра на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател, съобщава The Guardian.

Съоснователят на Wikileaks, който има право на обжалване, се яви чрез видеовръзка по време на изслушването на магистратския съд в Уестминстър, което един от неговите адвокати определи като "кратък, но важен момент в казуса".

Съдът няма друг избор, освен да изпрати случая на вътрешния министър. В този момент екипът на Асандж не може да предостави нови доказателства. Съдът отправсъщо "сериозни изявления" до министъра на вътрешните работи относно присъдата и условията на САЩ.

Краткото изслушване се проведе, след като върховният съд миналия месец отхвърли жалбата на Асандж срещу екстрадицията му. Той се опита да оспори решение на Върховния съд от декември, според което той може да бъде екстрадиран след уверения от властите на САЩ относно условията в затвора му там.

Освен че могат да подават заявления пред Пател, адвокатите на Асандж имат достъп и до други пътища да се борят срещу екстрадицията му. Това може да включва оспорване на други правни въпроси, повдигнати на първа инстанция, по които той е загубил и все още не са били обжалвани.

Асандж, облечен в сако и вратовръзка, се появи чрез видеовръзка от затвора Белмарш, където се ожени миналия месец за партньорката си Стела Морис, и говори само, за да потвърди името и датата на раждане.

Морис беше в галерията в магистратския съд в Уестминстър, където отвън се събра голяма тълпа от поддръжници, включително бившият лидер на Лейбъристката партия Джеръми Корбин.

Корбин каза, че се надява министърът на вътрешните работи да признае "огромна отговорност" на Асанж да отстоява свободата на словото, журналистиката и демокрацията и да го освободи.

"Той не направи нищо повече от това да разкаже на света за военното планиране, военната политика и ужасите на войните в Афганистан и Ирак и мисля, че заслужава  благодарност", каза той пред репортери.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини