От х:

Днес в x:

Британският съд разреши екстрадирането на Асанж в САЩ

Апелативният съд за Англия и Уелс отсъди в полза на искането на Министерството на правосъдието на САЩ за екстрадиране на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж в Съединените щати, като намери гаранциите за сигурност на Вашингтон за убедителни. Това се казва в решението на съда, публикувано в петък.

Сега делото ще бъде върнато на първоинстанционния съд - Уестминстърския магистратски съд, който преди това постанови, че 50-годишният австралиец не може да бъде екстрадиран в САЩ поради риск от самоубийство.

Документът също така предвижда основателят на WikiLeaks да остане в ареста.

"[Апелативният съд] отхвърли всякакви критики от страна на представителите на Асандж относно уверенията, дадени от прокуратурата на САЩ, и заключи, че те са достатъчни, за да разсеят опасенията [от заплахата за самоубийство на Асандж], които са в основата на решението на окръжния съдия. Поради тази причина съдът реши да уважи жалбата и разпореди да върне делото в магистратския съд, така че съдията да отнесе случая до [министъра на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател], който трябва да реши дали Асандж трябва да бъде екстрадиран в Съединените щати ", се казва в решението на съда, прочетено от лорд съдия Тимъти Холройд.

В началото на януари Уестминстърският магистратски съд постанови, че екстрадирането на основателя на WikiLeaks към американските власти ще бъде незаконно, тъй като Асандж, който страда от аутизъм и клинична депресия, е готов да се самоубие и ще изпълни плана си, ако попадне в американски затвор.

Американските гаранции

Американската страна обжалва това решение, предоставяйки четири гаранции, които според Вашингтон биха могли да убедят британския съд в случая с екстрадицията на Асандж.

Така Вашингтон гарантира, че към основателя на WikiLeaks няма да бъдат прилагани специални административни мерки, които биха ограничили посещенията при него в затвора и общуването с други затворници. Асандж също няма да бъде настанен в изправителния затвор във Флорънс в Колорадо, освен ако след екстрадицията си в САЩ не направи нещо в допълнение, което да изисква такива мерки, ще му бъде предоставена клинична и психологическа помощ.

Освен това американската страна обеща, че в случай на осъдителна присъда Асандж ще може да я излежи в затвор в Австралия.

Реакция на поддръжниците на WikiLeaks

Годеницата на Асандж Стела Морис ще обжалва тази присъда. „Ще обжалваме това решение възможно най-рано“, каза тя, цитирана от телевизионния канал Sky News. "Как може да бъде справедливо, как може да е правилно, как е възможно да бъде екстрадиран Асандж в страната, която организира заговора за неговото убийство". Морис нарече решението на британския съд "опасно и необосновано", както и "груба съдебна грешка".

Единствената инстанция, към която вече може да се обърне защитата на австралиеца, е Върховният съд на Великобритания. За това обаче адвокатите на Асандж се нуждаят от разрешение от Върховния съд на Лондон или от самия Върховен съд.

На практика това означава, че съдът може да откаже да разгледа жалбата, ако прецени, че няма достатъчно основания за това.

Близо до сградата на съда в центъра на Лондон се събраха около 100 привърженици на Асандж. Протестиращите настояват незабавно да бъдат свалят всички обвинения срещу него и да бъде освободен. Демонстранти, скандирайки "Свобода за Асанж", разпънаха дузина транспаранти с надписи: "Не предавайте Асандж", "Журналистиката не е престъпление", "Сложете край на дяволската жестокост към Асанж". Един от протестиращите дойде в съда с черна качулка и коса и плакат "Почивай в мир, британско правосъдие: 1215-2021". Някои коли, минаващи покрай съда, поздравяваха привържениците на Асандж с клаксони.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    Nemesis
    3 0
    22:00, 10 дек 2021
    Джулиан няма да оцелее още много. Американските "приятели" имат много методи на "демокрация".
Последни новини