От х:

Днес в x:

Прекрояване на РИК - Хасково с член на Реформаторите Петя Бостанджиева

Изображение 1 от 2

    Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия от 5-ти април за състава на РИК -Хасково, който ще подготви и проведе изборите за европарламент през май.

    От решението, публикувано на страницата на Комисията днес става ясно, че преписката е върната за ново разглеждане от ЦИК.

    Върховният административен съд е приел, че в решението на Централната избирателна комисия и в протокола от заседанието на 5 април 2019 г. на ЦИК липсват мотиви за приемане, и уважаване на допълнителното предложение на Реформаторския блок, заради факта, че то е направено след провеждане на консултациите при областния управител на област Хасково.

    Партиите и коалициите се събраха за обсъждане и разпределяне на местата в РИК- Хасково на 28 март. Заседанието води заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова. Тогава обаче не се стигна до разбирателство и протоколите от консултациите отидоха за служебно решение в ЦИК. Представители на Реформаторския блок в този ден не участваха при консултациите, но по-късно са депозирали свое предложение в областната администрация за член на Районната избирателна комисия.

    В своето решение Централната избирателна комисия приема, че следва да се приеме и уважи направеното от коалиция „Реформаторски блок“ предложение, независимо от липсата на представител на 28 март при областния управител. В противен случай районната избирателна комисия би трябвало да бъде четен брой членове – 14, което е недопустимо съгласно Изборния кодекс.

    Жалбата за това е подадена от „БСП за България“, която е подписала протокола от консултациите при областния управител с особено мнение. А мотивът- че като коалицията с най-голям неоползотворен остатък, съгласно разпоредбата Избирателния кодекс има право на допълнителен член. Противно на твърденията на коалиция „БСП за България“ обаче ЦИК мотивира, че в районните избирателни комисии с 13-членен състав партията с най-голям неоползотворен остатък е партия „Движение за права и свободи“, а не коалиция „БСП за България“.

    В крайна сметка РИК-Хасково вече е прекроен само седмица след началото на работата си.

    15-членният й състав е в следния вариант: председател - Веселина Иванова, заместник-председатели-Атанас Янчев и Десислава Балтова, секретар е Лейла Елмаз, а членове са: Венелин Челебиев, Димитър Цветков, Георги Китов, Албена Ченголова, Димитър Велев, Бойчо Бойчев, Славея Костадинова, Цветан Николов, Здравко Костов, Ростислава Жекова и дългогодишната шефка на правния отдел в община Хасково по времето на управлението на Георги Иванов Петя Бостанджиева-Китин, която е именно предложението на Реформаторския блок.

    Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      77
      7777777777777
      6 -3
      16:57, 12 апр 2019
      Бай Георги се завръща,на това ми замирисва.
    • 2
      Ba
      Bai mangal
      4 -3
      20:30, 12 апр 2019
      Мис Китин - братовчедка на Мери Пипин. Уникално зло същество! А колкото до кауня - отдавна е политически труп. Можем да го оприличим с развален каун, изхвърлен на бунището.

    Още новини

    Последни новини