От х:

Днес в x:

26 °C

Прекрояване на РИК - Хасково с член на Реформаторите Петя Бостанджиева

Изображение 1 от 2

  Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия от 5-ти април за състава на РИК -Хасково, който ще подготви и проведе изборите за европарламент през май.

  От решението, публикувано на страницата на Комисията днес става ясно, че преписката е върната за ново разглеждане от ЦИК.

  Върховният административен съд е приел, че в решението на Централната избирателна комисия и в протокола от заседанието на 5 април 2019 г. на ЦИК липсват мотиви за приемане, и уважаване на допълнителното предложение на Реформаторския блок, заради факта, че то е направено след провеждане на консултациите при областния управител на област Хасково.

  Партиите и коалициите се събраха за обсъждане и разпределяне на местата в РИК- Хасково на 28 март. Заседанието води заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова. Тогава обаче не се стигна до разбирателство и протоколите от консултациите отидоха за служебно решение в ЦИК. Представители на Реформаторския блок в този ден не участваха при консултациите, но по-късно са депозирали свое предложение в областната администрация за член на Районната избирателна комисия.

  В своето решение Централната избирателна комисия приема, че следва да се приеме и уважи направеното от коалиция „Реформаторски блок“ предложение, независимо от липсата на представител на 28 март при областния управител. В противен случай районната избирателна комисия би трябвало да бъде четен брой членове – 14, което е недопустимо съгласно Изборния кодекс.

  Жалбата за това е подадена от „БСП за България“, която е подписала протокола от консултациите при областния управител с особено мнение. А мотивът- че като коалицията с най-голям неоползотворен остатък, съгласно разпоредбата Избирателния кодекс има право на допълнителен член. Противно на твърденията на коалиция „БСП за България“ обаче ЦИК мотивира, че в районните избирателни комисии с 13-членен състав партията с най-голям неоползотворен остатък е партия „Движение за права и свободи“, а не коалиция „БСП за България“.

  В крайна сметка РИК-Хасково вече е прекроен само седмица след началото на работата си.

  15-членният й състав е в следния вариант: председател - Веселина Иванова, заместник-председатели-Атанас Янчев и Десислава Балтова, секретар е Лейла Елмаз, а членове са: Венелин Челебиев, Димитър Цветков, Георги Китов, Албена Ченголова, Димитър Велев, Бойчо Бойчев, Славея Костадинова, Цветан Николов, Здравко Костов, Ростислава Жекова и дългогодишната шефка на правния отдел в община Хасково по времето на управлението на Георги Иванов Петя Бостанджиева-Китин, която е именно предложението на Реформаторския блок.

  Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок.

  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   77
   7777777777777
   6 -3
   16:57, 12 апр 2019
   Бай Георги се завръща,на това ми замирисва.
  • 2
   Ba
   Bai mangal
   4 -3
   20:30, 12 апр 2019
   Мис Китин - братовчедка на Мери Пипин. Уникално зло същество! А колкото до кауня - отдавна е политически труп. Можем да го оприличим с развален каун, изхвърлен на бунището.

  Хороскоп за 19.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
  19 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
  19 окт 2019
  Последни новини