От х:

Днес в x:

4 °C

Прекрояване на РИК - Хасково с член на Реформаторите Петя Бостанджиева

Изображение 1 от 2

  Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия от 5-ти април за състава на РИК -Хасково, който ще подготви и проведе изборите за европарламент през май.

  От решението, публикувано на страницата на Комисията днес става ясно, че преписката е върната за ново разглеждане от ЦИК.

  Върховният административен съд е приел, че в решението на Централната избирателна комисия и в протокола от заседанието на 5 април 2019 г. на ЦИК липсват мотиви за приемане, и уважаване на допълнителното предложение на Реформаторския блок, заради факта, че то е направено след провеждане на консултациите при областния управител на област Хасково.

  Партиите и коалициите се събраха за обсъждане и разпределяне на местата в РИК- Хасково на 28 март. Заседанието води заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова. Тогава обаче не се стигна до разбирателство и протоколите от консултациите отидоха за служебно решение в ЦИК. Представители на Реформаторския блок в този ден не участваха при консултациите, но по-късно са депозирали свое предложение в областната администрация за член на Районната избирателна комисия.

  В своето решение Централната избирателна комисия приема, че следва да се приеме и уважи направеното от коалиция „Реформаторски блок“ предложение, независимо от липсата на представител на 28 март при областния управител. В противен случай районната избирателна комисия би трябвало да бъде четен брой членове – 14, което е недопустимо съгласно Изборния кодекс.

  Жалбата за това е подадена от „БСП за България“, която е подписала протокола от консултациите при областния управител с особено мнение. А мотивът- че като коалицията с най-голям неоползотворен остатък, съгласно разпоредбата Избирателния кодекс има право на допълнителен член. Противно на твърденията на коалиция „БСП за България“ обаче ЦИК мотивира, че в районните избирателни комисии с 13-членен състав партията с най-голям неоползотворен остатък е партия „Движение за права и свободи“, а не коалиция „БСП за България“.

  В крайна сметка РИК-Хасково вече е прекроен само седмица след началото на работата си.

  15-членният й състав е в следния вариант: председател - Веселина Иванова, заместник-председатели-Атанас Янчев и Десислава Балтова, секретар е Лейла Елмаз, а членове са: Венелин Челебиев, Димитър Цветков, Георги Китов, Албена Ченголова, Димитър Велев, Бойчо Бойчев, Славея Костадинова, Цветан Николов, Здравко Костов, Ростислава Жекова и дългогодишната шефка на правния отдел в община Хасково по времето на управлението на Георги Иванов Петя Бостанджиева-Китин, която е именно предложението на Реформаторския блок.

  Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок.

  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   77
   7777777777777
   6 -3
   16:57, 12 апр 2019
   Бай Георги се завръща,на това ми замирисва.
  • 2
   Ba
   Bai mangal
   4 -3
   20:30, 12 апр 2019
   Мис Китин - братовчедка на Мери Пипин. Уникално зло същество! А колкото до кауня - отдавна е политически труп. Можем да го оприличим с развален каун, изхвърлен на бунището.

  Хороскоп за 28.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  28 фев 2020
  Последни новини