От х:

Днес в x:

-4 °C

Прекрояване на РИК - Хасково с член на Реформаторите Петя Бостанджиева

Изображение 1 от 2

  Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия от 5-ти април за състава на РИК -Хасково, който ще подготви и проведе изборите за европарламент през май.

  От решението, публикувано на страницата на Комисията днес става ясно, че преписката е върната за ново разглеждане от ЦИК.

  Върховният административен съд е приел, че в решението на Централната избирателна комисия и в протокола от заседанието на 5 април 2019 г. на ЦИК липсват мотиви за приемане, и уважаване на допълнителното предложение на Реформаторския блок, заради факта, че то е направено след провеждане на консултациите при областния управител на област Хасково.

  Партиите и коалициите се събраха за обсъждане и разпределяне на местата в РИК- Хасково на 28 март. Заседанието води заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова. Тогава обаче не се стигна до разбирателство и протоколите от консултациите отидоха за служебно решение в ЦИК. Представители на Реформаторския блок в този ден не участваха при консултациите, но по-късно са депозирали свое предложение в областната администрация за член на Районната избирателна комисия.

  В своето решение Централната избирателна комисия приема, че следва да се приеме и уважи направеното от коалиция „Реформаторски блок“ предложение, независимо от липсата на представител на 28 март при областния управител. В противен случай районната избирателна комисия би трябвало да бъде четен брой членове – 14, което е недопустимо съгласно Изборния кодекс.

  Жалбата за това е подадена от „БСП за България“, която е подписала протокола от консултациите при областния управител с особено мнение. А мотивът- че като коалицията с най-голям неоползотворен остатък, съгласно разпоредбата Избирателния кодекс има право на допълнителен член. Противно на твърденията на коалиция „БСП за България“ обаче ЦИК мотивира, че в районните избирателни комисии с 13-членен състав партията с най-голям неоползотворен остатък е партия „Движение за права и свободи“, а не коалиция „БСП за България“.

  В крайна сметка РИК-Хасково вече е прекроен само седмица след началото на работата си.

  15-членният й състав е в следния вариант: председател - Веселина Иванова, заместник-председатели-Атанас Янчев и Десислава Балтова, секретар е Лейла Елмаз, а членове са: Венелин Челебиев, Димитър Цветков, Георги Китов, Албена Ченголова, Димитър Велев, Бойчо Бойчев, Славея Костадинова, Цветан Николов, Здравко Костов, Ростислава Жекова и дългогодишната шефка на правния отдел в община Хасково по времето на управлението на Георги Иванов Петя Бостанджиева-Китин, която е именно предложението на Реформаторския блок.

  Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок.

  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   77
   7777777777777
   6 -3
   16:57, 12 апр 2019
   Бай Георги се завръща,на това ми замирисва.
  • 2
   Ba
   Bai mangal
   4 -3
   20:30, 12 апр 2019
   Мис Китин - братовчедка на Мери Пипин. Уникално зло същество! А колкото до кауня - отдавна е политически труп. Можем да го оприличим с развален каун, изхвърлен на бунището.

  Хороскоп за 21.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
  21 яну 2020
  Последни новини