От х:

Днес в x:

13 °C

Прекрояване на РИК - Хасково с член на Реформаторите Петя Бостанджиева

Изображение 1 от 2

  Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия от 5-ти април за състава на РИК -Хасково, който ще подготви и проведе изборите за европарламент през май.

  От решението, публикувано на страницата на Комисията днес става ясно, че преписката е върната за ново разглеждане от ЦИК.

  Върховният административен съд е приел, че в решението на Централната избирателна комисия и в протокола от заседанието на 5 април 2019 г. на ЦИК липсват мотиви за приемане, и уважаване на допълнителното предложение на Реформаторския блок, заради факта, че то е направено след провеждане на консултациите при областния управител на област Хасково.

  Партиите и коалициите се събраха за обсъждане и разпределяне на местата в РИК- Хасково на 28 март. Заседанието води заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова. Тогава обаче не се стигна до разбирателство и протоколите от консултациите отидоха за служебно решение в ЦИК. Представители на Реформаторския блок в този ден не участваха при консултациите, но по-късно са депозирали свое предложение в областната администрация за член на Районната избирателна комисия.

  В своето решение Централната избирателна комисия приема, че следва да се приеме и уважи направеното от коалиция „Реформаторски блок“ предложение, независимо от липсата на представител на 28 март при областния управител. В противен случай районната избирателна комисия би трябвало да бъде четен брой членове – 14, което е недопустимо съгласно Изборния кодекс.

  Жалбата за това е подадена от „БСП за България“, която е подписала протокола от консултациите при областния управител с особено мнение. А мотивът- че като коалицията с най-голям неоползотворен остатък, съгласно разпоредбата Избирателния кодекс има право на допълнителен член. Противно на твърденията на коалиция „БСП за България“ обаче ЦИК мотивира, че в районните избирателни комисии с 13-членен състав партията с най-голям неоползотворен остатък е партия „Движение за права и свободи“, а не коалиция „БСП за България“.

  В крайна сметка РИК-Хасково вече е прекроен само седмица след началото на работата си.

  15-членният й състав е в следния вариант: председател - Веселина Иванова, заместник-председатели-Атанас Янчев и Десислава Балтова, секретар е Лейла Елмаз, а членове са: Венелин Челебиев, Димитър Цветков, Георги Китов, Албена Ченголова, Димитър Велев, Бойчо Бойчев, Славея Костадинова, Цветан Николов, Здравко Костов, Ростислава Жекова и дългогодишната шефка на правния отдел в община Хасково по времето на управлението на Георги Иванов Петя Бостанджиева-Китин, която е именно предложението на Реформаторския блок.

  Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок.

  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   77
   7777777777777
   6 -3
   16:57, 12 апр 2019
   Бай Георги се завръща,на това ми замирисва.
  • 2
   Ba
   Bai mangal
   4 -3
   20:30, 12 апр 2019
   Мис Китин - братовчедка на Мери Пипин. Уникално зло същество! А колкото до кауня - отдавна е политически труп. Можем да го оприличим с развален каун, изхвърлен на бунището.

  Хороскоп за 14.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От вас зависи денят ви да е спокоен, ползотворен и приятен. Имате сили да приключите в срок със задачите си, оставяйки си време и за себе си. Добрите ви намерения ще ви отведат на интересни места и срещнат с подходящите хора. Починете си. Самотата не е добър партньор на никому.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Избирате доста перспективна насока за действие. Успявате да си създадете ангажименти, които поглъщат цялото ви внимание. Работата ви е интересна и напълно ви удовлетворява. Не бързайте да отговаряте на направено ви предложение. Изчакайте известно време, ситуацията съвсем скоро много ще се промени. Готови сте да помогнете на ваш близък, но самият той като че ли не иска да излезе от затрудненото положение.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят е подходящ за активни действие във всички посоки. Много от вас ще се заемат с решаването на административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Сами ще се уверите в повишаващите ви се творчески и професионални възможности, възползвайте се от момента.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С ясни цели и овладени емоции ще продължите да работите, спазвайки срокове, обещания и лични интереси. В такъв дух новите ви идеи, споделени с подходящите хора, ще намерят по-бързата си реализация. Добрите взаимоотношения ви дават кураж и сила, които се отразяват благоприятно на самочувствието, плановете и настроението ви.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Грижата за някого ще ви натовари допълнително, но няма да съжалявате. Помощта ви ще бъде оценена, но най-важното е, че чрез подкрепата ви ще се изправи и продължи. Има друго, което ви притеснява. Не всичко е такова, каквото би ви се искало в интимните отношения и голяма тежест ще свалите от гърба си, ако част по-скоро изясните положението.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Животът ви е научил да се справяте с новостите без да жалите себе си, и без особени затруднения. Ще имате на своя страна добър помощник, макар, че все още не го припознавате в тази му роля. Ще вземете решение по проблем, който не търпи отлагане. Децата ще ви зарадват с добрите си постижения.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съсредоточете се върху краткосрочните си планове, като дадете предимство на професионалните си и бизнес-изяви. Днес ще можете да осъществите отлагано мероприятие и да постигнете съгласие по общ въпрос с роднини или партньори. Други ще получат интересна оферта, която ще ги занимава през следващите дни.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възможността да ви оценят справедливо и според заслугите ви е реална. В тази връзка покажете добрите си страни и не се главозамайвайте, ако отзивите надминат очакванията ви, продължете с упорството си над трудните въпроси и дайте своя принос за решението им.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работата ви налага да смирите егото си, ако обстоятелствата ви срещнат и с други, като вас властни и можещи хора. Ще се радвате на нещата, които обичате и ще се заредите с положителна енергия за дните напред, стига да отворите сетивата си и погледнете на живота си от към добрата му страна.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Придобивате повече опит в нова за вас област. Това ви дава увереността да се заемете с въпроси, които сте избягвали досега. Бъдете сигурни, че късметът е на ваша страна. Очаква ви интересно запознанство, което може да прерасне в нещо сериозно. Инициативата е изцяло във вас. Вие избирате как да се развие всичко.
  14 ное 2019
  Последни новини