От х:

Днес в x:

19 °C

Петима дебютанти от Хасково на Южна пролет

Изображение 1 от 2

  47-мото издание на Литературните дни „Южна пролет“, в рамките на които се провежда и конкурсът за дебютна литература, предстои от 17 до 19 април. Общо 41 автори от цялата страна са изпратили дебютите си, които оценява жури с председател проф. Симеон Янев. В състава на комисията са още: поетите Камелия Кондова и Георги Ангелов, който е и глав. редактор на електронното списание “Литературен свят“, Антон Баев-доктор по българска литература към БАН, местния представител на журито е Недялко Бакалов.

  24 са книгите в раздела за поезия, 15 са авторите, които участват с проза, в конкурсния раздел за детска литература са две подадени участия.

  През тази година няма подадени работи в жанровете “Литературна критика“, „Киносценарий“ и „Драматургия“.

  Петима участници от Хасково се включват в това издание с първите си книги. А най-малкият участник с литературен дебют е 15-годишната Мирая Гешева с фентъзи романа си „Един почти истински свят“

  Лауреатите в различните жанрове ще получат престижната статуетка- бронзов „Пегас“ и парична награда от 1000 лева.

  И през тази година ще бъде присъдена наградата на името на Александър Паскалев за цялостен принос в литературата. Тя е определена от жури в състав: Светла Табакова-началник на от отдел “Образование и култура“ в община Хасково, шефът на Регионалната библиотека „Хр. Смирненски“ в Хасково Кирилка Страшникова, поетът д-р Ясен Калайджиев и директорът на Хасковския театър Стелиян Николов. Биографиите и творчеството на трима знакови автори от региона са разгледали от комисията за определяне на наградата. „ Беше много труден избор. Признавам си, че съм впечатлен и от тримата изключително много и всеки от тях заслужава престижа да е носител на наградата „Александър Паскалев“, коментира Стелиян Николов. Името на носителят й за 2019 година обаче ще стане известно на 19-ти април, когато ще се връчат наградите.

  На„Южна Пролет“ тази година за втори път ще има и „Литературна занаятчийница“. Заради огромният интерес към първото й издание организаторите са решили и тази година да срещнат дебютантите и пишещите деца от града в съвместна работа.

  Откриването на „Южна Пролет“е на 17 април. От 18 часа, по традиция, пред сградата на театър „Иван Димов“ ще бъде запален символичният огън на литературните дни. Тази чест през 2019 година се пада на носителката на „Пегас“ за 2009 година поетесата Невена Борисова.


  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (16)

  • 1
   Др
   драма
   12 -2
   12:48, 11 апр 2019
   Като няма кандидати за жанр "Драматургия", наградата безапелационно да се присъди на управляващите - драмата и трагедията в България са пълни!
  • 2
   Ян
   Янко Митев
   6 -4
   13:11, 11 апр 2019
   Ха ха ха Недялко Бакалов член на жури?Някой някога да е чел литературна творба от него?
   • Хр
    Христо
    4 -1
    15:00, 12 апр 2019
    Кой сте вие г-н Митев? Доколкото знам бяхте подлога на бившия кмет. Затова по добре си мълчете и не давайте мнение за доказали се личности в този град. .Доколкото знам г-н Бакалов има много публикации в местния печат. Това че не ги е събрал в книга, една или няколко не е проблем да бъде в журито.
   • Ян
    Янко Митев
    0 -3
    16:34, 12 апр 2019
    Ха ха ха ами лесно ще разберете кой съм...има Гугъл.Там лесно ще разберете и колко никой е Бакалов!
   • Сп
    Спиридон
    2 0
    19:25, 12 апр 2019
    Дай малко по-конкретно, че нещо не разбрах какво излиза в Гугъл за Янко Митев. Да, излизат 1-2 неща, ама толкова незначителни и толкова назад в търсачката, че е доста затруднително да се ориентира човек дали са за хвалба. Щото останах с впечатление от демонстрираното самочувствие, че ще става дума поне за Оскар. Освен ако човекът не се гордее с халтураджийството си.
  • 3
   Ке
   Кенанския Маймун
   1 -2
   13:30, 11 апр 2019
   При нас в Зоопарка Лъва е истински Шекспир - днеска пак изпраска велико хайку :
   ..
   "Дари ме Партийо , дари
   с Апартаменче и моми ":))
  • 4
   Ко
   Колчо
   5 -3
   19:10, 11 апр 2019
   Янко, Бакалов е, доколкото знам, литературен критик. И то много добър, при това с изряден правопис. Мен ми е по-интересно какво прави Ясен Калайджиев в журито. Кога се научи той самият да пише, кога стана жури. Но в Хасково всичко е наопаки.
   • Ко
    Колчав
    4 0
    19:05, 12 апр 2019
    Най-големият недостатък на интернет е, че всеки глупак вече може да си изкаже мнението - по теми, от които нищо не разбира и за хора, спрямо които той не струва и плюнката, с която се опитва да ги опръска..
   • Дю
    Дюк Елингтън
    1 0
    22:44, 12 апр 2019
    Да, в ерата на интернет профаните и хейтърите могат да се изказват на воля - някои наричат това демокрация и свобода на словото, но е доказателство, че тези достижения на обществото всъщност водят до неговото опростачване.
   • Яс
    Ясен Калайджиев
    2 0
    09:37, 13 апр 2019
    Колко ли умее да пише човек, който започва изречение с "Мен ми е по-интересно...". Че и да изказва мнение за писането на други, ха-ха!
  • 5
   Ян
   Янко Митев
   1 -4
   22:07, 11 апр 2019
   Правописа и творчеството нямат нищо общо! Добър критик? Според кой? Тривиален слагач!
  • 6
   Ян
   Янко Митев
   0 -2
   20:24, 12 апр 2019
   Липсата на критерии в Хасково е все по задълбочаващ се проблем! Не помня Бакалов , Шалапатов и останалите посредственици да са получавали национални награди.Бакалов е известен с това че представя книгите на местни автори на сам издатки и толкоз.Похвалва ги за дребна сума и е щастлив и те са щастливи само литературата дето е нещастна...пак имате много поздрави от мене в понеделник пак ще получавам национална награда.
   • Тр
    ТРЪМП
    2 0
    20:54, 12 апр 2019
    Янко, злобата е кофти нещо - изяжда те отвътре. Жалко е, че настройваш и мнението на обществото срещу хората, които се опитват да създават литература и култура в града. Получава се така, че дори индивиди, които не са чели и една книга от местни автори или са слепи за постиженията им, да имат негативна представа за тях. Ще попиташ какви постижения - те са горе-долу такива, каквото е да вземеш награда за алтернативно кино на фестивал в Попово, че понякога и малко повече. Поинтересувай се, попрочети туй-онуй в интернет поне за някои от "посредствениците". Пък дано жестокостта ти се сломи.
  • 7
   Ян
   Янко Митев
   0 -1
   21:12, 12 апр 2019
   Свършва ви времето! Мандата си отива , някои поне ще имат апартаменти да се приберат в тях.Други като вас ще се чудят на кой да слугуват за сетен път.Някои дето смениха толкова партии ще им дойде редът да си сменят пола. Янко Митев не е зависим от властта и за разлика от вас ще е свободен, ще изразява мнението си и пиесите му ще се играят дори и когато него го няма...Критерии тая дума не ви е ясна...
  • 8
   Яс
   Ясен Калайджиев
   1 0
   09:28, 13 апр 2019
   Колко ли умее да пише човек, който започва изречение с "Мен ми е интересно...". Че и да изказва мнение за писането на други, ха-ха!
  • 9
   Ур
   Уручев
   0 0
   17:51, 17 апр 2019
   Този Недялко Бакалов завърши основното си образование в с Конуш. Майка му беше учителка , а баща му агроном.Беше много активен пионер и знаеше наизуст речта на Георги Димитров пред Лайпцигският процес. До 10 ноември беше убеден комунист. И веднага след това обърна палачинката. Съжалявам го за това, че се оказа , че е бил нагаждач по характер и човек без принципи. Мекотело.

  Хороскоп за 13.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
  13 ное 2019
  Последни новини