От х:

Днес в x:

14 °C

Петима дебютанти от Хасково на Южна пролет

Изображение 1 от 2

  47-мото издание на Литературните дни „Южна пролет“, в рамките на които се провежда и конкурсът за дебютна литература, предстои от 17 до 19 април. Общо 41 автори от цялата страна са изпратили дебютите си, които оценява жури с председател проф. Симеон Янев. В състава на комисията са още: поетите Камелия Кондова и Георги Ангелов, който е и глав. редактор на електронното списание “Литературен свят“, Антон Баев-доктор по българска литература към БАН, местния представител на журито е Недялко Бакалов.

  24 са книгите в раздела за поезия, 15 са авторите, които участват с проза, в конкурсния раздел за детска литература са две подадени участия.

  През тази година няма подадени работи в жанровете “Литературна критика“, „Киносценарий“ и „Драматургия“.

  Петима участници от Хасково се включват в това издание с първите си книги. А най-малкият участник с литературен дебют е 15-годишната Мирая Гешева с фентъзи романа си „Един почти истински свят“

  Лауреатите в различните жанрове ще получат престижната статуетка- бронзов „Пегас“ и парична награда от 1000 лева.

  И през тази година ще бъде присъдена наградата на името на Александър Паскалев за цялостен принос в литературата. Тя е определена от жури в състав: Светла Табакова-началник на от отдел “Образование и култура“ в община Хасково, шефът на Регионалната библиотека „Хр. Смирненски“ в Хасково Кирилка Страшникова, поетът д-р Ясен Калайджиев и директорът на Хасковския театър Стелиян Николов. Биографиите и творчеството на трима знакови автори от региона са разгледали от комисията за определяне на наградата. „ Беше много труден избор. Признавам си, че съм впечатлен и от тримата изключително много и всеки от тях заслужава престижа да е носител на наградата „Александър Паскалев“, коментира Стелиян Николов. Името на носителят й за 2019 година обаче ще стане известно на 19-ти април, когато ще се връчат наградите.

  На„Южна Пролет“ тази година за втори път ще има и „Литературна занаятчийница“. Заради огромният интерес към първото й издание организаторите са решили и тази година да срещнат дебютантите и пишещите деца от града в съвместна работа.

  Откриването на „Южна Пролет“е на 17 април. От 18 часа, по традиция, пред сградата на театър „Иван Димов“ ще бъде запален символичният огън на литературните дни. Тази чест през 2019 година се пада на носителката на „Пегас“ за 2009 година поетесата Невена Борисова.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (16)

  • 1
   Др
   драма
   12 -2
   12:48, 11 апр 2019
   Като няма кандидати за жанр "Драматургия", наградата безапелационно да се присъди на управляващите - драмата и трагедията в България са пълни!
  • 2
   Ян
   Янко Митев
   6 -4
   13:11, 11 апр 2019
   Ха ха ха Недялко Бакалов член на жури?Някой някога да е чел литературна творба от него?
   • Хр
    Христо
    4 -1
    15:00, 12 апр 2019
    Кой сте вие г-н Митев? Доколкото знам бяхте подлога на бившия кмет. Затова по добре си мълчете и не давайте мнение за доказали се личности в този град. .Доколкото знам г-н Бакалов има много публикации в местния печат. Това че не ги е събрал в книга, една или няколко не е проблем да бъде в журито.
   • Ян
    Янко Митев
    0 -3
    16:34, 12 апр 2019
    Ха ха ха ами лесно ще разберете кой съм...има Гугъл.Там лесно ще разберете и колко никой е Бакалов!
   • Сп
    Спиридон
    2 0
    19:25, 12 апр 2019
    Дай малко по-конкретно, че нещо не разбрах какво излиза в Гугъл за Янко Митев. Да, излизат 1-2 неща, ама толкова незначителни и толкова назад в търсачката, че е доста затруднително да се ориентира човек дали са за хвалба. Щото останах с впечатление от демонстрираното самочувствие, че ще става дума поне за Оскар. Освен ако човекът не се гордее с халтураджийството си.
  • 3
   Ке
   Кенанския Маймун
   1 -2
   13:30, 11 апр 2019
   При нас в Зоопарка Лъва е истински Шекспир - днеска пак изпраска велико хайку :
   ..
   "Дари ме Партийо , дари
   с Апартаменче и моми ":))
  • 4
   Ко
   Колчо
   5 -3
   19:10, 11 апр 2019
   Янко, Бакалов е, доколкото знам, литературен критик. И то много добър, при това с изряден правопис. Мен ми е по-интересно какво прави Ясен Калайджиев в журито. Кога се научи той самият да пише, кога стана жури. Но в Хасково всичко е наопаки.
   • Ко
    Колчав
    4 0
    19:05, 12 апр 2019
    Най-големият недостатък на интернет е, че всеки глупак вече може да си изкаже мнението - по теми, от които нищо не разбира и за хора, спрямо които той не струва и плюнката, с която се опитва да ги опръска..
   • Дю
    Дюк Елингтън
    1 0
    22:44, 12 апр 2019
    Да, в ерата на интернет профаните и хейтърите могат да се изказват на воля - някои наричат това демокрация и свобода на словото, но е доказателство, че тези достижения на обществото всъщност водят до неговото опростачване.
   • Яс
    Ясен Калайджиев
    2 0
    09:37, 13 апр 2019
    Колко ли умее да пише човек, който започва изречение с "Мен ми е по-интересно...". Че и да изказва мнение за писането на други, ха-ха!
  • 5
   Ян
   Янко Митев
   1 -4
   22:07, 11 апр 2019
   Правописа и творчеството нямат нищо общо! Добър критик? Според кой? Тривиален слагач!
  • 6
   Ян
   Янко Митев
   0 -2
   20:24, 12 апр 2019
   Липсата на критерии в Хасково е все по задълбочаващ се проблем! Не помня Бакалов , Шалапатов и останалите посредственици да са получавали национални награди.Бакалов е известен с това че представя книгите на местни автори на сам издатки и толкоз.Похвалва ги за дребна сума и е щастлив и те са щастливи само литературата дето е нещастна...пак имате много поздрави от мене в понеделник пак ще получавам национална награда.
   • Тр
    ТРЪМП
    2 0
    20:54, 12 апр 2019
    Янко, злобата е кофти нещо - изяжда те отвътре. Жалко е, че настройваш и мнението на обществото срещу хората, които се опитват да създават литература и култура в града. Получава се така, че дори индивиди, които не са чели и една книга от местни автори или са слепи за постиженията им, да имат негативна представа за тях. Ще попиташ какви постижения - те са горе-долу такива, каквото е да вземеш награда за алтернативно кино на фестивал в Попово, че понякога и малко повече. Поинтересувай се, попрочети туй-онуй в интернет поне за някои от "посредствениците". Пък дано жестокостта ти се сломи.
  • 7
   Ян
   Янко Митев
   0 -1
   21:12, 12 апр 2019
   Свършва ви времето! Мандата си отива , някои поне ще имат апартаменти да се приберат в тях.Други като вас ще се чудят на кой да слугуват за сетен път.Някои дето смениха толкова партии ще им дойде редът да си сменят пола. Янко Митев не е зависим от властта и за разлика от вас ще е свободен, ще изразява мнението си и пиесите му ще се играят дори и когато него го няма...Критерии тая дума не ви е ясна...
  • 8
   Яс
   Ясен Калайджиев
   1 0
   09:28, 13 апр 2019
   Колко ли умее да пише човек, който започва изречение с "Мен ми е интересно...". Че и да изказва мнение за писането на други, ха-ха!
  • 9
   Ур
   Уручев
   0 0
   17:51, 17 апр 2019
   Този Недялко Бакалов завърши основното си образование в с Конуш. Майка му беше учителка , а баща му агроном.Беше много активен пионер и знаеше наизуст речта на Георги Димитров пред Лайпцигският процес. До 10 ноември беше убеден комунист. И веднага след това обърна палачинката. Съжалявам го за това, че се оказа , че е бил нагаждач по характер и човек без принципи. Мекотело.

  Хороскоп за 28.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  28 мар 2020
  Последни новини