От х:

Днес в x:

Линус Торвалдс обяви социалните мрежи за болест

Социалните мрежи са болест и признаците за това са няколко: текстовите съобщения не предават интонация и нюанси на речта, съдържанието е предназначено да печели за сметка на качеството, а потребителите са склонни да бъркат личния живот с анонимност. Това е присъдата на Линус Торвалдс – създател на Linux ядрото – за проекти като Twitter, Facebook и Instagram.

Попитан в интервю за Linux Journal какво би искал да промени в технологичния свят, за създаването на който самият той помогна със своето творение, Торвалдс е категоричен: социалните мрежи. „Имам абсолютна неприязън към модерните „ социални медии” – Twitter, Facebook, Instagram. Това е болест. Те сякаш подбуждат към лошо поведение“, казва Торвалдс.

По неговите думи, интернет елиминира всички поведенчески „подсказвания“, които обикновено са част от общуването, и в резултат на това никой не чува интонации и нюанси в думите на събеседниците.

„Лесно е да не забележите хумор и сарказъм, но също така е много лесно да пренебрегнете реакцията на адресата и в крайна сметка ще получите разпалени войни, които не могат да избухнат толкова лесно, когато сте лице в лице“, коментира Торвалс.

Разработчикът на Linux твърди, че същото се отнася и за електронната поща, но тя е по-необходима, защото се използва за по-прагматични цели – за предаване на истинска информация, докато информацията в социалните медии не винаги е вярна.

„Целият модел на харесвания и споделяния е просто боклук. Там няма усилия и контрол на качеството. Всъщност всичко това е насочено към обратния контрол на качеството… към „кликбейт“ (примамка за кликвания – бел.ред.) и към неща, предназначени да създадат емоционална реакция, често морално възмущение”, отбеляза той.

Когато към всичко казано дотук добавите и анонимност, „това е просто отвратително“, възмущава се Линус Торвалдс.

„Някои хора бъркат конфиденциалността и анонимността, като си мислят, че те вървят ръка за ръка и че защитата на поверителността означава, че трябва да защитите анонимността. Мисля, че това е грешно. Анонимността е важна, ако сте информатор, но ако не можете да потвърдите самоличността си, вашата луда тирада не трябва да се появява на никаква социална платформа и не трябва да се споделя или харесва“, допълва Торвалдс.

В момента Торвалдс не е в социалните мрежи, въпреки че използва Google Plus за известно време, смятайки, че опитът на интернет компанията да създаде социална мрежа е „по-малко безсмислен“ от други проекти. Но Google обяви през декември м.г., че ще закрие Google Plus, и наскоро започна да изтрива акаунти.

Торвалдс използва активно електронна поща и неколкократно бе обвиняван в грубост, която демонстрира в писма до други участници в проекта Linux. Особено за онези, чиито интелектуални способности, работа или мотивация са под високите стандарти на Торвалдс.

Преди няколко години Торвалдс трябваше да обясни поведението си, когато един от разработчиците на Intel публично влезе в спор с него и го упрекна, че не се държи професионално и отблъсква хората, които искат да допринесат за развитието на Linux. На този упрек създателят на платформата отговори: „Хората са различни. Аз съм неучтив, разстройвам се лесно, имам експлозивни писма, но като цяло не задържам злото дълго“.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини