От х:

Днес в x:

Дарена Георгиева от Хасково е бронзова медалистка на Олимпиадата по математическа лингвистика

    Деветокласничката от Природо-математическата гимназия в Хасково Дарена Георгиева е бронзов медалист  във възрастовата група 8-9 клас на Националната олимпиада по математическа лингвистика, на която училището й беше домакин.

    Александра Найденова от Перник е втора в тази възраст, а Гергана Петрова от Бургас е със златен медал. Наградите връчи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Христина Боева, която приветства участниците и им пожела да вярват, да се борят и да побеждават и занапред.

    На престижното състезание в различните възрастови групи Хасково представиха общо петима души, възпитаници на преподавателката Ваня Гочева от училището-домакин.

    Общо 116 ученици от цялата страна участваха в олимпиадата през уикенда след сериозна пресявка в редица предшестващи състезания.

    В по-горната възраст-10-11 клас с бронзов медал е Елена Кискинова от СМГ, Виктор Балтин от МПГ -Бургас е сребърен медалист, а Цветелина Стефанова от Русе е със златен медал.

    В тази група наградите връчи председателят на Националната комисия по провеждането на олимпиадата доц. д-р Иван Держански от Института по математика и информатика на БАН. Той посочи надпреварата като много цветна и успешна, и поздрави домакините за отличната организация.

    Александър Велинов, който е член на Националната комисия награди лауреатите от 12 клас. Златна медалистка е Никол Обретинчева от СМГ.

    В отборната надпревара, която се проведе днес и е била много оспорвана, по оценката на комисията, победител е отборът "Изток-Запад", сформиран от ученици от Варна и София.

    Всички изкарали  оценки над 5,50 на олимпиадата могат да участват за прием във ВУЗ с тях, обявиха от Министерството на образованието.

    Директорът на ПМГ -Хасково Гергана Петрова награди и призьорите от конкурса за лого на Олимпиадата, което беше поставено на грамотите на наградените ученици. Гергина Георгиева от ПМГ Хасково е на първо място. Антония Хубенова от хасковската математическа гимназия и Калоян Васев от Първа езикова гимназия във Варна са отличени с второ място.

    След награждаването беше обявен и разширения състав на Националния отбор. Той се формира от 16 души, изкарали най-високи резултати от Националното състезание в Стара Загора през януари и победителите от Олимпиадата в Хасково.

    След солидна двумесечна пресявка в отбора ще останат само 8 души, които ще представят в началото на август България на престижната надпревара по математичска лингвистика в Южна Корея .

     Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ге
      Георгиев
      4 -1
      07:03, 8 апр 2019
      Браво!
    • 2
      Ге
      Георгиева
      4 0
      09:13, 8 апр 2019
      Учениците от школата по математическа лингвистика към ПМГ години наред печелят медали, благодарение на отдадеността и ентусиазма на нейния ръководител - Ваня Гочева. Такива добри преподаватели са гордост за ПМГ и за целия град!
    Последни новини