От х:

Днес в x:

9 °C

Дарена Георгиева от Хасково е бронзова медалистка на Олимпиадата по математическа лингвистика

  Деветокласничката от Природо-математическата гимназия в Хасково Дарена Георгиева е бронзов медалист  във възрастовата група 8-9 клас на Националната олимпиада по математическа лингвистика, на която училището й беше домакин.

  Александра Найденова от Перник е втора в тази възраст, а Гергана Петрова от Бургас е със златен медал. Наградите връчи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Христина Боева, която приветства участниците и им пожела да вярват, да се борят и да побеждават и занапред.

  На престижното състезание в различните възрастови групи Хасково представиха общо петима души, възпитаници на преподавателката Ваня Гочева от училището-домакин.

  Общо 116 ученици от цялата страна участваха в олимпиадата през уикенда след сериозна пресявка в редица предшестващи състезания.

  В по-горната възраст-10-11 клас с бронзов медал е Елена Кискинова от СМГ, Виктор Балтин от МПГ -Бургас е сребърен медалист, а Цветелина Стефанова от Русе е със златен медал.

  В тази група наградите връчи председателят на Националната комисия по провеждането на олимпиадата доц. д-р Иван Держански от Института по математика и информатика на БАН. Той посочи надпреварата като много цветна и успешна, и поздрави домакините за отличната организация.

  Александър Велинов, който е член на Националната комисия награди лауреатите от 12 клас. Златна медалистка е Никол Обретинчева от СМГ.

  В отборната надпревара, която се проведе днес и е била много оспорвана, по оценката на комисията, победител е отборът "Изток-Запад", сформиран от ученици от Варна и София.

  Всички изкарали  оценки над 5,50 на олимпиадата могат да участват за прием във ВУЗ с тях, обявиха от Министерството на образованието.

  Директорът на ПМГ -Хасково Гергана Петрова награди и призьорите от конкурса за лого на Олимпиадата, което беше поставено на грамотите на наградените ученици. Гергина Георгиева от ПМГ Хасково е на първо място. Антония Хубенова от хасковската математическа гимназия и Калоян Васев от Първа езикова гимназия във Варна са отличени с второ място.

  След награждаването беше обявен и разширения състав на Националния отбор. Той се формира от 16 души, изкарали най-високи резултати от Националното състезание в Стара Загора през януари и победителите от Олимпиадата в Хасково.

  След солидна двумесечна пресявка в отбора ще останат само 8 души, които ще представят в началото на август България на престижната надпревара по математичска лингвистика в Южна Корея .

   Красимира Славова
   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ге
   Георгиев
   4 -1
   07:03, 8 апр 2019
   Браво!
  • 2
   Ге
   Георгиева
   4 0
   09:13, 8 апр 2019
   Учениците от школата по математическа лингвистика към ПМГ години наред печелят медали, благодарение на отдадеността и ентусиазма на нейния ръководител - Ваня Гочева. Такива добри преподаватели са гордост за ПМГ и за целия град!

  Хороскоп за 27.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
  27 яну 2020
  Последни новини