От х:

Днес в x:

17 °C

Диамантена ядрена батерия живее почти вечно (видео)

От началото на 1900-те години изследователите работят по начини за превръщане на радиоактивен материал в източник на електрически ток, който продължава да дава ток ...  десетилетия.

Да, точно така, става дума за ядрени батерии! Този клас батерии е известен като бетаволтаици и се захранват от бета-разпада на радиоактивен материал, откъдето идва и името. За ядрените батерии и най-новото откритие в тази посока разказва видеото на Seeker.

Бета частиците са основно високоенергийни електрони и поставянето на бета-излъчващ материал до полупроводник е почти всичко необходимо, за да се получи електрически ток.

Въпреки, че тяхната мощност може да бъде доста ниска (говорим по-малко от батерия АА), те работят толкова дълго, колкото е необходимо за разпадане на материала.

И тъй като радиоактивните материали могат да имат полуразпад от векове до хилядолетия, това означава, че батерите могат да функционират десетилетия без забележима загуба на мощност.

Бетаволтаиците са различни от радиоизотопните термоелектрически генератори (или RTG), които NASA използва за космически мисии. Те се захранват от топлината на радиоактивни материали, като плутоний, а не от бета частици директно.

Но бетаволтаиците могат да бъдат направени по-малки и по-безопасни от RTG, и имат невероятно дълъг живот.

Още през 1954 г. Радио Корпорацията на Америка (RCA) обявява разработването на първата бетаволтаична батерия и тогава това било голяма новина. RCA си представя, че такива батерии ще се използват в часовници, слухови апарати и радиостанции.

През февруари 1954 г. статия в списание LIFE, RCA дори сравнява тяхното изобретяване с електрическата крушка на Едисон. Но макар днес крушките да са буквално навсякъде, вероятно нямате устройство, което работи с ядрени батерии. Бетаволтаиците намират приложение в апарати за дълбокя космос и за военни цели, далеч от средния потребител. Това е така поради много фактори, но най-същественият е безопасността.

Бетаволтаиците са по-безопасни от другите ядрени енергийни системи, но някои бета-излъчващи материали все пак могат да бъдат доста опасни.

Например, прототипът на RCA от 1954 г. е бил със стронций-90, излагането на който може да причини левкемия. И въпреки че батерията им била покрита с материали за радиационна защита, все пак вероятно не е най-безопасното нещо, с което всеки да се разхожда по улиците..

Но оттогава е извървян дълъг път.

През последните години няколко изследователски екипа търсят начин да се използва безопасно енергията на бетаволтаиците. Един екип от Университета в Бристол прави един от диаманти (DIaMonDZ)!

Seeker разговаря с д-р Нийл Фокс, който разработва нов прототип от въглерод-14 - естествен радиоизотоп, срещаш се в нашата атмосфера и във всички живи същества ..

Също така е и обикновен отпадъчен материал от атомната електроцентрала.

“Така че нашето изследване наистина търси начини този материал  ефективно да се рециклира", казва д-р Нийл Фокс. "А въглерод-14 е особено привлекателен, защото всъщност не е в списъка на наистина лошите радиоизотопи."

Екипът на Фокс изолира въглерод-14 и синтезира диамант от него. По този начин те създават радиоактивен диамант, който може да произведе електрически ток (!!). Разбира се, той е малко. Не е достатъчно, за да захранва телефона ви, Но е достатъчно за детекторите за дим, аварийните знаци, IoT устройствата, сензорите в реактивни двигатели или за дълбоководни кабели и дори за електронни четци. И може да захранва всички тези неща в продължение на десетилетия, без да е необходима подмяна.

Що се отнася до безопасността, Нийл Фокс казва 

“Това е напълно безопасно, защото говорим за устройство, което е направено от диамант. Радиоактивната част е всъщност и диамант и цялата радиация, всичката енергия на устройството се абсорбира напълно от диамантената структура около него. "

Но може би едно от най-впечатляващите приложения на тази батерия е за медицински импланти. Днес те до голяма степен разчитат на литиево-йонни батерии, но те имат ограничения.

"Искам да кажа, че има малко момиченце, тя трябва да има някои доста натрапчиви операция на слуховия имплант на всеки 26 дни трябва да сменят батерията на това нещо… Непрекъснато получаваме имейли от хора, които имат всякакви импланти… Така че ако можете да им предоставите решение, което да бъде монтирано, за да продължи десетилетия, дори и за цял живот, това ще е ценно", казва д-р Нийл Фокс.

Днес ядрените батерии може да не са това, което учените са си представяли през 50-те години. Но ядрена диамантена батерия, която може да влезе вътре в теб? Все още звучи зле, смята Seeker.

Още по темата:

Ядрена батерия - "Подобно на ядрените реактори, ядрената батерия генерира електроенергия от радиационна енергия, но се различава от тях, тъй като не използва верижна реакция. Също известни като атомна батерия и радиоизотопен генератор, тези батерии генерират енергия в диапазона от 10 KW до 100 KW. Имат продължителност на живота от десетилетия и имат потенциал да бъдат почти 200 пъти по-ефективни от наличните понастоящем батерии ".

„Диамантената ера" на производството на електроенергия с ядрени батерии - „Том Скот, професор по материали в Центъра за анализ на интерфейса на университета и член на Института Кабот, заяви: Няма движещи се части, няма емисии и не е необходима поддръжка, просто директно генериране на електроенергия. Превръщаме дългосрочния проблем с ядрените отпадъци в ядрена батерия и дългосрочно снабдяване с чиста енергия."

25-годишна батерия . "Батериите на Widetronix са съставени от метално фолио, импрегнирано с тритиеви изотопи и тънък чип от полупроводниковия силициев карбид, който може да преобразува 30% от бета-частиците в електрически ток. Силициевият карбид е много здрав и когато е тънък, става гъвкав", казва изпълнителният директор на Widetronix Джонатан Грийн.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
24 фев 2020
Последни новини