От х:

Днес в x:

За три века напред: Хранилище за 340 000 т радиоактивни отпадъци край Козлодуй

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова одобри край село Хърлец да бъде изградено хранилище за погребване на краткоживеещи ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци – оборудване и течности от работата и затварянето на АЕЦ "Козлодуй". Караджова дава положителната оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на хранилището, което ще се строи на площадката "Радиана" край козлодуйското село, съобщиха от МОСВ. 

Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО) ще строи и експлоатира депото, което се очаква да бъде завършено през 2015 г. Пускането на хранилището дотогава е заложено в стратегията за ядрените отпадъци. Срокът е сред ангажиментите по извеждане на експлоатация на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", поети към Европейската комисия. 

Максималният капацитет ще бъде 138 200 куб. м или 345 000 тона отпадъци. Няма да се "погребват" високоактивни отпадъци, нито ще се преработват радиоактивни отпадъци.
Там ще отиват и отпадъци от АЕЦ "Белене", изследователския реактор ИРТ-2000 и от ядрени приложения.

Ще се поставят 8 стоманобетонни модула с по 16 камери в два реда, където ще се съхраняват контейнерите с радиоактивни отпадъци. Всяка камера ще побира 192 контейнера. Цялото хранилище ще е под многобариерна защитна покривка, която ще пази отпадъците от дъжд, растения, гризачи и др. външни влияния. Тя трябва да предпази хранилището 300 години.

Заключенията на експертите по ОВОС са, че не се очаква отрицателно въздействие върху околната среда и хората на площадката и до нея. Въздействието се определя като "незначително". Изграждането на радиоактивното хранилище е одобрено и от здравното министерство.
Инвестиционното предложения за изграждане на хранилището няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания и местообитания на видове в близката защитена зона "Златията", пише в решението на Караджова.

В него се припомня, че на 26 септември Висшият експертен екологичен съвет даде положителна оценка и препоръча ДПРАО да предвиди система за контрол на ранно откриване на евентуални изтичания от хранилището, да се запази съществуващата гора, доколкото може, да се възстановят на друго място горите, изсечени при строителството, да се създаде лесопарк с посетителски център, чрез който да се популяризира проектът. Експертите препоръчват и да се отчетат сеизмичните въздействия върху площадката.

Преди да бъде пуснато в експлоатация хранилището, ще се направи анализ за потенциално радиологично въздействие върху населението на Румъния. 

Решението на министър Караджова може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 3-дневен срок.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини