От х:

Днес в x:

4 °C

Новата формула орязва пенсиите на една трета от излизащите в пенсия

Изображение 1 от 3

  Новата формула за изчисляване на пенсиите на Националния осигурителен институт (НОИ) е справедлива. Това обяви в сутрешния блок на bTV Драгомир Драганов, който е директор на дирекция "Анализиране, планиране и прогнози" в НОИ.

  Твърдението на представителя на НОИ беше по повод избухналия вчера скандал във връзка с това, че на около една трета от излизащите в момента в пенсия хора пенсиите ще бъдат намалени, като при някои случаи това намаление е в пъти. Така например засегнати хора буквално са сащисани, че по старата формула е трябвало да получават около 420 лв., а по новата формула парите, които получават за месец, стават 165 лв., което е повече от 200 процента намаление.

  Драганов изтъкна, че решението за отпадането на трите най-добри години за осигуряващия се, т. е. трите години, в които се е осигурявал на най-високи доходи, е било взето през 2015 г. от Народното събрание, като в началото на тази година то просто влизало в сила.

  Политикът Гроздан Караджов, който беше част от разпадналия се Реформаторски блок, за пореден път разкритикува остро действията на НОИ. Според него изобщо не е била направена реформа по надлежния ред, с необходимите разчети, обществено обсъждане и разяснения.

  За него е фалшив мотивът, че преизчисленията на пенсиите са направени заради "няколко хиляди тарикати", които са фалшифицирали документи за осигурителната си история с цел да получават по-високи пенсии.

  Караджов е твърдо против промяната на правилата в движение за хората, които в момента излизат в пенсия, които през целия си трудов стаж са знаели, че за последните си 15 осигурителни години ще им се вземат под внимание трите най-добри години, в които са се осигурявали на най-високи доходи.

  Според изчисленията на Караджов около 22 000 нови пенсионери годишно ще бъдат ощетени от новата формула за пенсиите на НОИ. Той представи примери, в които по старата формула бъдещ пенсионер е щял да получава 900 лв., а по новата само 250 лв., което е разлика от 650 лв.

  "Цинизъм е да противопоставяш ощетените срещу едва ли не облагодетелстваните, както го прави НОИ, това е грабеж. Хората трябва да изберат коя формула е по-изгодна за тях", настоя Гроздан Караджов и изтъкна, че злоупотребите на различни хора с пенсионната система не са проблем на хората, като следва институции като Инспекцията по труда да проверяват документите на новите пенсионери.

  Той предупреди, че хората са "нажежени" и действията на НОИ могат да доведат до социален взрив.

  Източник: bTV

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят може да се окаже наситен предизвикателства от всякакво естество. Бъдете готови за промени около себе си. Най-вероятно те ще са свързани само с положителни емоции. Имате възможност да изгладите отношенията си с човек, на когото особено държите и това ще ви зарадва. Вечерта бъдете сред близки хора.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е по-добре да избягвате контактите с по-широк кръг хора, защото не е изключено да се натъкнат на избухливостта и гнева ви. Изключителната ви раздразнителност се дължи на преумора и изтощение. Прекарайте вечерта вкъщи с любимия човек.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Настроението ви днес ще променливо поради различните дела, с които се заемате. За да останете доволни от работата си днес обаче е за препоръчване да вършите само онова, което ви е по сърце и да избягвате отношения с хора, които ви натоварват емоционално. Ще имате възможност да прекарате края на деня в приятната компания на нови хора.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се оставяйте друг да взема решения вместо вас. Осигурете си личен периметър и свободата, на която толкова държите. Ако ви въвлекат в спор бъдете по-въздържани, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи с любимия човек. Дайте му повече време. Може да бъдете прекалено мнителни и това да изнерви обстановката.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможни са здравословни неразположения, предвид забързаното ви темпо и стреса, на който сте подложени. Вземете мерки за възстановяване, като започнете от почивката си. Всичко е осъществимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа, но на вас ли го казвам.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят може да бъде много приятен и спокоен, ако избегнете кавгите у дома. Проявете повече търпение и толерантност спрямо близките си. Ако го направите, ще успеете да прекарате чудесен ден със семейството си. Професионален ангажимент може да наложи предварителна подготовка. Предстоящата седмица ще бъде много важна.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сигурното е, че няма да прекарате този ден у дома. Непрекъснато ще сте в движение, вършейки различни неща и срещайки се с нови хора. Ще научите много новини, полезни за вашата дейност. Около вас витае добро настроение и стремеж към разнообразие, което ви прави желана компания навсякъде, където отидете. Не правете прибързани заключения.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Рискувате да се предоверите на малко познат човек, който най-вероятно ще ви подведе. Ако вече сте го сторили все още имате възможност да сведете негативните последици до минимум. Действайте бързо и при повече късмет можете дори да извлечете и дивиденти от ситуацията. Не омаловажавайте успеха на ваши близки и им отдайте заслуженото внимание.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предстои ви разнообразен ден, в който вие ще имате възможност да решите как да си почивате и с кого. Настроението ви е чудесно, което е предпоставка да се чувствате добре на всяко място. Очаквайте приятна изненада от страна на любимия човек, който ще събуди неподозирани чувства у вас. Вечерта ви предстои събитие, което ви настройва позитивно.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете сигурни, че за всяко нещо си има време. Ще чуете добри новини от делови характер. В личен план ви очакват разбирателство и споделени мигове. Среща с роднини или стари приятели ще подобри настроението ви. Мислете повече са собственото си спокойствие. Никой освен самите вие не може да ви го осигури.
  19 яну 2020
  Последни новини