От х:

Днес в x:

10 °C

Бизнесът излиза на кандидатстудентските борси заедно с ВУЗ-овете

  Работодателите ще представят свободните позиции и търсенето на трудовия пазар по време на кандидатстудентските борси. Бизнесът ще участва в презентациите заедно в Висшите учебни заведения отдогодина. Това съобщи на откриването в Хасково на Националната кандидатстудентска борса на висшите училища в България доц. д-р Борислав Попов, който е член на управителния й съвет и регионален координатор за област Хасково.

  По време на 2-дневните презентации във фоайето на читалище "Заря" гостуват 20 български висши училища и 1 организация, свързана с образованието, които предоставят актуална информация, справочници и възможност за подаване на заявления за предварителни кандидатстудентски изпити.

  Много от абитуриентите, които дойдоха днес споделиха, че вече са ориентирани и знаят точно къде ще кандидатстват и как ще го направят. Някои от тях дори са изминали пътя и отдавна са вече приети студенти в чужбина, очакват само дипломите си от средното образование. Трети пък са студенти след добро класиране при участията си на национални състезания или олимпиади, все пак са дошли със съучениците си да разгледат възможностите на Борсата за обща култура.

  Според Кинка Чавдарова, която главен експерт в Учебен отдел на Техническия университет, възможността за прием във ВУЗ с оценка от олимпиада, например, е грешна постановка. Според нея, твърде ранното приемане на студентите е нож с две остриета. „В Техническия университет няма такава възможност. Има предварителни изпити, когато завършват средно. От друга страна обаче при при нас пък има прием с матура по български език, а това е нелогично, според мен. Но така е общоприето.“

  Експертът споделя, че има случаи, макар и не много, в които децата са отрано ориентирани в каква професия искат да се реализират, а в този смисъл и в каква насока ще продължат висшето си образование. В Учебен отдел се случва да търсят информация за университетските специалности десетокласници. „Интересното е, че те идват сами, без родителите си, което означава, че вече знаят какво искат“, споделя тя. И дава пример с обратен знак-за категорично попаднали под давлението на родителите си в университета студенти.

  „Като цяло, хората смятат, че инженерството е трудно за изучаване. Има кандидат-студенти, които идвайки да се интересуват от някои от специалностите питат учи ли се математика, което е доста интересно като въпрос. Така че понякога намесата на родителите е много грешна от гледна точка на манталитета на Балканите, когато децата имат една ориентировка в своите интереси, а родителите се опитват чрез тяхната реализация да сбъдват свои мечти.“, казва Кинка Чавдарова и споделя, че в началото на първи курс в университета правят курсове по математика, за да могат някои от студентите вече да добият необходимата база за средно образование, за да могат да продължат с висшата математиката.“ На този фон, за базови технически специалности, като машиностроенето, топлотехниката, топлоенергетиката, в които се търсят кадри на пазара на труда в момент, кандидатите са малко. Работа има, но материята е трудна и е необходимо да се положат много усилия в учебния  процес."

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ст
   Стораро
   1 0
   17:52, 18 мар 2019
   Мама влаши на първа линия 😂😂

  Хороскоп за 22.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
  22 ное 2019
  Последни новини