От х:

Днес в x:

Бизнесът излиза на кандидатстудентските борси заедно с ВУЗ-овете

  Работодателите ще представят свободните позиции и търсенето на трудовия пазар по време на кандидатстудентските борси. Бизнесът ще участва в презентациите заедно в Висшите учебни заведения отдогодина. Това съобщи на откриването в Хасково на Националната кандидатстудентска борса на висшите училища в България доц. д-р Борислав Попов, който е член на управителния й съвет и регионален координатор за област Хасково.

  По време на 2-дневните презентации във фоайето на читалище "Заря" гостуват 20 български висши училища и 1 организация, свързана с образованието, които предоставят актуална информация, справочници и възможност за подаване на заявления за предварителни кандидатстудентски изпити.

  Много от абитуриентите, които дойдоха днес споделиха, че вече са ориентирани и знаят точно къде ще кандидатстват и как ще го направят. Някои от тях дори са изминали пътя и отдавна са вече приети студенти в чужбина, очакват само дипломите си от средното образование. Трети пък са студенти след добро класиране при участията си на национални състезания или олимпиади, все пак са дошли със съучениците си да разгледат възможностите на Борсата за обща култура.

  Според Кинка Чавдарова, която главен експерт в Учебен отдел на Техническия университет, възможността за прием във ВУЗ с оценка от олимпиада, например, е грешна постановка. Според нея, твърде ранното приемане на студентите е нож с две остриета. „В Техническия университет няма такава възможност. Има предварителни изпити, когато завършват средно. От друга страна обаче при при нас пък има прием с матура по български език, а това е нелогично, според мен. Но така е общоприето.“

  Експертът споделя, че има случаи, макар и не много, в които децата са отрано ориентирани в каква професия искат да се реализират, а в този смисъл и в каква насока ще продължат висшето си образование. В Учебен отдел се случва да търсят информация за университетските специалности десетокласници. „Интересното е, че те идват сами, без родителите си, което означава, че вече знаят какво искат“, споделя тя. И дава пример с обратен знак-за категорично попаднали под давлението на родителите си в университета студенти.

  „Като цяло, хората смятат, че инженерството е трудно за изучаване. Има кандидат-студенти, които идвайки да се интересуват от някои от специалностите питат учи ли се математика, което е доста интересно като въпрос. Така че понякога намесата на родителите е много грешна от гледна точка на манталитета на Балканите, когато децата имат една ориентировка в своите интереси, а родителите се опитват чрез тяхната реализация да сбъдват свои мечти.“, казва Кинка Чавдарова и споделя, че в началото на първи курс в университета правят курсове по математика, за да могат някои от студентите вече да добият необходимата база за средно образование, за да могат да продължат с висшата математиката.“ На този фон, за базови технически специалности, като машиностроенето, топлотехниката, топлоенергетиката, в които се търсят кадри на пазара на труда в момент, кандидатите са малко. Работа има, но материята е трудна и е необходимо да се положат много усилия в учебния  процес."

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ст
   Стораро
   1 0
   17:52, 18 мар 2019
   Мама влаши на първа линия 😂😂

  Хороскоп за 15.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
  15 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
  15 авг 2020
  Последни новини