От х:

Днес в x:

5 °C

Бизнесът излиза на кандидатстудентските борси заедно с ВУЗ-овете

  Работодателите ще представят свободните позиции и търсенето на трудовия пазар по време на кандидатстудентските борси. Бизнесът ще участва в презентациите заедно в Висшите учебни заведения отдогодина. Това съобщи на откриването в Хасково на Националната кандидатстудентска борса на висшите училища в България доц. д-р Борислав Попов, който е член на управителния й съвет и регионален координатор за област Хасково.

  По време на 2-дневните презентации във фоайето на читалище "Заря" гостуват 20 български висши училища и 1 организация, свързана с образованието, които предоставят актуална информация, справочници и възможност за подаване на заявления за предварителни кандидатстудентски изпити.

  Много от абитуриентите, които дойдоха днес споделиха, че вече са ориентирани и знаят точно къде ще кандидатстват и как ще го направят. Някои от тях дори са изминали пътя и отдавна са вече приети студенти в чужбина, очакват само дипломите си от средното образование. Трети пък са студенти след добро класиране при участията си на национални състезания или олимпиади, все пак са дошли със съучениците си да разгледат възможностите на Борсата за обща култура.

  Според Кинка Чавдарова, която главен експерт в Учебен отдел на Техническия университет, възможността за прием във ВУЗ с оценка от олимпиада, например, е грешна постановка. Според нея, твърде ранното приемане на студентите е нож с две остриета. „В Техническия университет няма такава възможност. Има предварителни изпити, когато завършват средно. От друга страна обаче при при нас пък има прием с матура по български език, а това е нелогично, според мен. Но така е общоприето.“

  Експертът споделя, че има случаи, макар и не много, в които децата са отрано ориентирани в каква професия искат да се реализират, а в този смисъл и в каква насока ще продължат висшето си образование. В Учебен отдел се случва да търсят информация за университетските специалности десетокласници. „Интересното е, че те идват сами, без родителите си, което означава, че вече знаят какво искат“, споделя тя. И дава пример с обратен знак-за категорично попаднали под давлението на родителите си в университета студенти.

  „Като цяло, хората смятат, че инженерството е трудно за изучаване. Има кандидат-студенти, които идвайки да се интересуват от някои от специалностите питат учи ли се математика, което е доста интересно като въпрос. Така че понякога намесата на родителите е много грешна от гледна точка на манталитета на Балканите, когато децата имат една ориентировка в своите интереси, а родителите се опитват чрез тяхната реализация да сбъдват свои мечти.“, казва Кинка Чавдарова и споделя, че в началото на първи курс в университета правят курсове по математика, за да могат някои от студентите вече да добият необходимата база за средно образование, за да могат да продължат с висшата математиката.“ На този фон, за базови технически специалности, като машиностроенето, топлотехниката, топлоенергетиката, в които се търсят кадри на пазара на труда в момент, кандидатите са малко. Работа има, но материята е трудна и е необходимо да се положат много усилия в учебния  процес."

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ст
   Стораро
   1 0
   17:52, 18 мар 2019
   Мама влаши на първа линия 😂😂

  Хороскоп за 18.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Целите ви изискват да сте наясно със себе си и в хармония с околния свят. Така ще ви бъде по-лесно да работите, влагайки освен всичко друго и творчески похвати, които са измежду най-ценните ви находки. На изненадите погледнете откъм хубавата им страна и ще откриете, че животът е добър, въпреки съмненията ви.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят ви ще е интересен, а събитията ще ви предложат повече разнообразие. Възползвайте се от предложенията на свои близки. В случай, че изникнат служебни ангажименти, спокойно можете да ги свършите. На някои от вас предстоят запознанства и романтични увлечения, водещи ви към живота, който ви привлича.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За да избегнете напрежението, ограничете общуванията си с невъзприемчивите около вас хора и се посветете на собствените си задачи. Това е начин да си спестите излишни главоболия и време. Настъпващите промени изискват повишаване на професионалната ви подготовка и още ред други усилия, ако държите да сте в час с тях.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Наясно сте, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Ако ще пътувате бъдете изключително внимателни при шофиране. Раздразнителността ви е повишена. Не се колебайте да поемате рискове. Добре преценявате ситуацията и ще имате точни попадения.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се справите с трудностите и без да изпадате в крайности, ще приключите навреме започнатото. Можете да влияете на събитията и да ги променяте към добро, за това не се колебайте, когато това се очаква от вас. Времето работи за вас, възползвайте се, като поставите начало на значими дела.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Диетите няма да са особено успешни, ако не ги съобразите с вътрешното си състояние. По-добре е да не измъчвате тялото си, а да лекувате душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Рефлексите ви ще ви изправят пред избор, който трябва да решите днес.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес ще ви се отдаде дълго чаканата възможност да се включите в мероприятие, което досега сте наблюдавали отстрани. От резултатите, които постигате че се убедите че си е струвало да изчакате най-благоприятния момент за активните си действия. Постигате забележителни успехи в област, в която дори не сте подозирали че имате способности.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден е подходящ за разрешаване на лични въпроси. Необходимо е повече доверие в човека до вас и ще видите, че понякога стават и чудеса. Физическите занимания ще ви се отразят положително и ще ви заредят с енергия. Вечерта се очертава да бъде много вълнуваща. Не прекалявайте с почерпването.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Извисете се над маловажните неща и гледайте философски на живота. С подходящи аргументи можете да приобщите потенциалните си опоненти и ще спечелите. Доверете се на логиката, а не на чувствата си и ще имате още една причина да сте доволни от себе си. Радостни новини от чужбина.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес обърнете сериозно внимание на семейните си отношения, възможни са конфликти, постарайте се да ги предотвратите. Бъдете по-толерантни и сдържани. Уважете желанията на вашите близки и не налагайте излишно мнението си.
  18 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Чудесен ден за разходки на чист въздух и за изглаждане на недоразумения с близките. Ако отношенията ви с любимите хора са наред насочете творческата си активност в професионалните си ангажименти. Днес можете да постигнете повече от когато и да е било.
  18 яну 2020
  Последни новини