От х:

Днес в x:

21 °C

Бизнесът излиза на кандидатстудентските борси заедно с ВУЗ-овете

  Работодателите ще представят свободните позиции и търсенето на трудовия пазар по време на кандидатстудентските борси. Бизнесът ще участва в презентациите заедно в Висшите учебни заведения отдогодина. Това съобщи на откриването в Хасково на Националната кандидатстудентска борса на висшите училища в България доц. д-р Борислав Попов, който е член на управителния й съвет и регионален координатор за област Хасково.

  По време на 2-дневните презентации във фоайето на читалище "Заря" гостуват 20 български висши училища и 1 организация, свързана с образованието, които предоставят актуална информация, справочници и възможност за подаване на заявления за предварителни кандидатстудентски изпити.

  Много от абитуриентите, които дойдоха днес споделиха, че вече са ориентирани и знаят точно къде ще кандидатстват и как ще го направят. Някои от тях дори са изминали пътя и отдавна са вече приети студенти в чужбина, очакват само дипломите си от средното образование. Трети пък са студенти след добро класиране при участията си на национални състезания или олимпиади, все пак са дошли със съучениците си да разгледат възможностите на Борсата за обща култура.

  Според Кинка Чавдарова, която главен експерт в Учебен отдел на Техническия университет, възможността за прием във ВУЗ с оценка от олимпиада, например, е грешна постановка. Според нея, твърде ранното приемане на студентите е нож с две остриета. „В Техническия университет няма такава възможност. Има предварителни изпити, когато завършват средно. От друга страна обаче при при нас пък има прием с матура по български език, а това е нелогично, според мен. Но така е общоприето.“

  Експертът споделя, че има случаи, макар и не много, в които децата са отрано ориентирани в каква професия искат да се реализират, а в този смисъл и в каква насока ще продължат висшето си образование. В Учебен отдел се случва да търсят информация за университетските специалности десетокласници. „Интересното е, че те идват сами, без родителите си, което означава, че вече знаят какво искат“, споделя тя. И дава пример с обратен знак-за категорично попаднали под давлението на родителите си в университета студенти.

  „Като цяло, хората смятат, че инженерството е трудно за изучаване. Има кандидат-студенти, които идвайки да се интересуват от някои от специалностите питат учи ли се математика, което е доста интересно като въпрос. Така че понякога намесата на родителите е много грешна от гледна точка на манталитета на Балканите, когато децата имат една ориентировка в своите интереси, а родителите се опитват чрез тяхната реализация да сбъдват свои мечти.“, казва Кинка Чавдарова и споделя, че в началото на първи курс в университета правят курсове по математика, за да могат някои от студентите вече да добият необходимата база за средно образование, за да могат да продължат с висшата математиката.“ На този фон, за базови технически специалности, като машиностроенето, топлотехниката, топлоенергетиката, в които се търсят кадри на пазара на труда в момент, кандидатите са малко. Работа има, но материята е трудна и е необходимо да се положат много усилия в учебния  процес."

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ст
   Стораро
   1 0
   17:52, 18 мар 2019
   Мама влаши на първа линия 😂😂

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
  20.09.2019
  Последни новини