От х:

Днес в x:

Любопитни факти за кафето, които може да сте пропуснали

Изображение 1 от 5

    Не е необходимо сутрин да пиете кафе, за да се събудите

    Сутрин вашето тяло естествено произвежда хормона кортизол, който помага да се чувствате бодри и свежи. Това се дължи на особености на човешкия организъм – така наречените циркадни ритми.

    Така че ако сутрин сте свикнали да пиете кафе само, за да се събудите, то консумирането му няма особен смисъл. Много по-добре е да почакате докато нивото на кортизол се понижи, а това се случва около 9-10 часа сутринта, и тогава да изпиете първата чаша кафе. Но ако като мен обожавате аромата и вкуса на тази напитка, не бива да се оставяте на особеностите на човешкия организъм да ви лиши от нея.

    Кафето не обезводнява организма

    Кофеинът дълго време беше обвиняван в притежанието на обезводняващи свойства, но това в действителност не е така. Ако не употребявате кафе в големи  количества (повече от 500-600 мг на ден, или около две чаши), негативни последствия за хидратацията ви няма да има. Изследванията са показали, че организма не се обезводнява от това, че човек пие напитки със съдържание на кофеин. Ако се наслаждавате на кафето в умерени количества не съществуват причини за безпокойство.

    Кафето е открито благодарение на етиопските кози

    Според легендата, етиопските пастири първи започнали да употребяват кафе, след като видели колко енергични били козите, похапващи плодовете и листата на това растение.

    Кафето ще ви осигури здраве и дълголетие

    Кафето съдържа много антиоксиданти (то е най-големия източник на тези нутриенти в диетата на средностатистическия западняк).  Това помага в борбата с така наречените свободни радикали, които са нарочени като причинители на множество тежки болести. Благодарение на това любителите на кафето имат по-малък шанс да се разболеят от Паркинсон, захарен Диабет, заболявания на сърцето и др.

    Кафето съдържа хранителни вещества, важни за оцеляването

    Една чаша кафе съдържа 11% от дневната препоръчителна доза витамин В2 , 6% витамин В5 , 3% манган и калий и 2% ниацин и магнезий.

    Кафето помага в борбата с топенето на излишните мазнини

    Изследванията са показали, че употребата на кофеин може да ускори вашия метаболизъм от 3 до 11% . Това е едно от малкото естествени химически вещества, които действително помагат в битката срещу излишните килограми!

    Кафето се отглежда в области наречени кафеен пояс на планетата

    Този пояс обединява всички региони по света, които имат необходимите условия за отглеждането на кафе. Тъй като това растение изисква много слънчева светлина и топлина, то всички тези области се намират около екватора.

    Всъщност кофеинът е кристал

    Целия ефект на кафето е предизвикан от попадането във вашия организъм на миниатюрните 0,0016 – инчови кристали кофеин. Толкова малки, но пък как действат!

    Кафе – зърна от плод, който има червен, жълт или зелен цвят

    Виждате ли тези червени плодчета, които този мъж обира от дърветата? Именно така е изглеждало кафето, преди да попадне в чашата ви, за да ви опияни с изящния си аромат.

    Кофеинът започва да действа много бързо

    От първата глътка до началото на действието на кофеина минават около 10 минути!

    Black Ivory е най-скъпия сорт кафе, който се прави от екскременти

    Най-скъпото кафе в света се произвежда от слонски екскременти и се нарича Black Ivory. Една чашка от това кафе струва 50$. За да получим 1 килограм кафе от този сорт е необходимо да нахраним слона с 33 килограма пресни плодове от кафе.

    Кафето е полезно за вашия черен дроб

    Хората, които пият четири чаши кафе на ден са с 80% по-малко склонни към развитието на коварната и смъртоносна цироза на черния дроб.

    Кафето може да послужи като превенция срещу Алцхаймер

    Няколко изследвания са показали, че при любителите на кафето до 65% е по-малко вероятно да се разболеят от Алцхаймер, болест, която е основна причина за деменцията.

    Първата уеб-камера в света е била направена за приготвянето на кафе

    През 1991 година група учени от Кембриджския университет поставили камера на кана за кафе, за да може от съседната стая да наблюдават процеса на приготвянето му. На изображението по горе са 2 снимки, направени с помощта на въпросната камера.

    Кофеинът подобрява резултатите при спортни занимания

    Кофеинът повишава нивото на адреналин в кръвта и спомага за освобождаването на мастните киселини от мастната тъкан, което води до по-добра физическа издръжливост и резултати при тези, които употребяват кафе преди тренировка.

    Източник: tialoto.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини