От х:

Днес в x:

Изследване: От България вече изтичат и „работни ръце“, не само „мозъци“

Освен мозъци, от България вече изтичат и ръце. Това отчита изследване на младежта, проведено от „Галъп Интернешънъл". Емигрират все повече нискоквалифицирани младежи, които не намират перспектива в страната. Младото поколение у нас се откроява като консуматорско. Младежите не четат, не спортуват, но пазаруват често, дори и най-бедните от тях. Изследването отчита и проблем с пропастта между ромите и останалата част на обществото. 
 
Материалната мотивация е доминираща при емигрирането на българите, отчита изследването. Ако през 90-те години САЩ и Канада са били най-предпочитани страни, сега сънародниците ни избират европейските държави, като първенството държат Германия и Великобритания. Мащабът на българската диаспора в чужбина я превръща във фактор за процесите в самата България, затова тя трябва се изследва и да бъде в центъра на дневния ред на политиците, обясни социологът доц. Борис Попиванов от Институт „Иван Хаджийски“.

Изследването очертава младежите в България като консуматори, които предпочитат да не правят нищо.
 
„Всеки пети младеж не чете изобщо в свободното си време. Редовно спортуват само 10% от младежите, а изобщо не спортуват една четвърт. Нашите младежи са значими консуматори на търговски продукти. Близо една четвърт от младежите пазаруват всеки ден. Честотата на пазаруване не зависи от финансовите възможности и най-бедните пазаруват толкова често, колкото и богатите“, каза доц. Сийка Ковачева от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".

Пропастта между ромите и останалата част на обществото расте. Това се наблюдава и при младежите. Според Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“ проблемът не трябва да се подценява:

 

 
„Като че ли няма една младеж, има цигани, роми, или както искате ги наречете и всички останали. Пропастта е много сериозна и това е един от най-тъжните изводи, който аз правя от това поредно мащабно изследване. Отчуждението е факт и житейските траектории на тези хора са различни. Без постоянно напомняне за това, ние не просто няма да адресираме проблема, а след време, когато си мислим за възпроизводството на политическия елит, както и въобще за възпроизводството, ще имаме две паралелни реалности“.
 
Изследването за младежта в Югоизточна Европа 2018/2019 е проведено сред млади хора на възраст между 15-29 години едновременно в 10 страни през 2018 г. Теренното проучване в България е извършено от „Галъп Интернешънъл“.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини