От х:

Днес в x:

Светлана Шаренкова: Политиката на България към Русия е неясна

Има го така наречения лед в отношенията между България и Русия  и двустранния диалог е зациклил. Имаше едно възстановяване на диалога миналата година със срещата на президента Радев с Путин на най-високо ниво, но все пак този диалог трябва най-сетне да придобие конкретни форми и те да се реализират”, отбеляза в предаването „Тази сутрин” по bTV Светлана Шаренкова, председател на форум „България-Русия”.

Тя смята, че през последните 15-20 години българската политика към Русия е антинационална.

„В България всички казват, че трябва да има добри отношения с Русия и трябва да се развиват равноправни икономически връзки, но реално водената политика е неясна",  отбеляза Шаренкова.

 Според нея българските политици заблуждават руската страна, че искат нормални, прагматични отношения, но заблуждават и българското обществено мнение.

„Фактите са такива, че няма нито един проект от така наречения „Голям шлем”, който преди 11 години беше подписан, а всичко се измести към Турция, където в момента се строи „Турски поток”, както и се строят две атомни централи”, каза още Шаренкова. Така България вместо да бъде енергиен център на Балканите, ще се превърне в потребител, добави тя.

Притеснения в отношенията ни с Русия винаги ще има, винаги е имало, посочи и политологът Георги Киряков. Според него българските политици трябва да започнат да мислят като като част от една по-голяма европейска общност. ”В рамките на ЕС ние трябва да развием отношения с Русия, такива каквито са равноправни и взаимноизгодни за нас”, отбеляза Георги Киряков.

Хубаво е да материализираме посещението на руския премиер Медведев, но въпросът е каква ще е цената за това, защото ако не е изгодна и не е пазарна, ние нямаме сметка от никакво материализиране, каза още Киряков.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини