От х:

Днес в x:

Общината запазва своята част в спорния парцел в „Куба“ за парк

    Община Хасково ще оборудва парк в частта, на която е собственик в спорния парцел на ул. „Кирил и Методий“ в кв. „Куба“. Това заяви на извънредна пресконференция тази вечер кметът Добри Беливанов. На брифинга присъства и временно изпълняващият длъжността главен архитект на общината Тодор Грозев.

    Изявлението им е в отговор на надигналото се недоволство от жителите на квартала, които сигнализираха във вторник към медиите, че паркът, на който от поколения местните отмарят, ще се превърне в няколко етажна сграда, а на целия терен от 1,8 декара, на който освен частни собственост, има и общинска, ще има застрояване. По темата тръгнаха спекулации и щом се разбра, че инвеститор е хасковският бизнесмен Иван Стаматов.

    На пресконференцията днес пред медиите арх. Грозев показа и цялата документация по темата.

    Според данните парцелът от 1,8 кв.м. в местността „Южките лозя“ е купен като нива през 1939 г. от Дорка Илиева. Имотът в последствие е национализиран. С решение от 2000 година на съда теренът се връща на четиримата й наследници. Основание за решението е, че на парцела не е осъществено заявеното по време на соца намерение да бъде направен парк.

    Въз основа на това съдебно решение през 2001 година на наследниците на Илиева са възстановени 564 кв.м., които попадат върху проблемната днес зелена площ. Така северната част на парцела от 345 квадрата остава общинска собственост. По взаимно съгласие между собствениците и общината се изготвя проект за изменение на плана за регулация и застрояване на въпросния терен. В южната част, която е с площ от 564 кв.м., се предвижда жилищно застрояване. Северната част, която остава общинска собственост, също се фиксира за жилищни нужди-застрояване на три етажа. „При цялата процедура -първоначално възстановената площ от 564 кв.м и новообразуваният УПИ, който е също с площ от 564 кв.м.,няма никакъв акт на покупко-продажба между общината и частниците.“, отбеляза арх. Тодор Грозев.

    Хронологията на събитията продължава през 2004 година, когато частният имот е продаден на бизнесмена Иван Стаматов.

    Според намеренията, Стаматов ще строи на своя терен сграда, която в южната част ще е на три етажа, а в северната-ще има пет. Останалата част от имота си е все още общински, отбеляза кметът Беливанов. „Ще огледаме парцела и от архитектурата ще преценят кой е най-удачният проект за реализиране там. Можем да направим място за отдих, беседка, може да има и съоръжения за децата. Но в общинската част категорично няма да се строи.“

    И докато от общината дават разяснение по темата, хората от квартал „Куба“ готвят протест“. Там вече започна събирането на подписката против строежа и с искане зелената площ да остане парк. Инвеститорът Стаматов пък вече е публикувал обяви за продажба на зелено на апратемнтите в бъдещата сграда там.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (25)

    • 1
      Ба
      Бай Дончо
      28 -5
      18:42, 7 фев 2019
      И едните и другите са маскари!
      • Ар
        архитекта
        7 -1
        10:58, 8 фев 2019
        Не мога да разбера някои хора в кои години живеят, ясно е казано съда е реституирал мястото на наследниците, те са го продали на Стаматов. Общината пък няма основание да не даде право да се строи защото проекта си отговаря на изискванията- ще е жилищна сграда, мястото от преди 20-тина години е отредено за жилищно застрояване.
        Ако играем другия вариант -място за жилищно засдтрояване-предложен проект отговарящ на всички изисквания и не му дават разрешение за строеж.Нали се сещата как тоя инвеститор ще съдере общината от съдилища защо не му дава да строи и колко вой ще има по линията"общината и кмета пречат на инвеститорите" и как тоя инвеститор ще осъди едно хубаво общината и ще трябва да му се плати неустойка от бюджета на общината, който знаете е събран от нашите данъци.
        Айде много вой за нищо пак. Някой се опита да направи скандал по български във варианта "всички са маскари" - черним и бившия и настоящия кмет, обаче работата се оказа ялова-и двамата нямат нищо общо със случая, топката е в съда, който пък е защитил частната собственост. Лош опит за черен пиар господа партийци
    • 2
      Пъ
      Пълни глупости
      51 -7
      18:46, 7 фев 2019
      Пак нагласен далавера в Хасково. Един от спокойни те квартали трябва да бъде застроен и зелените площи да намалеят. В града хора няма, но бизнесмена ще продава имоти. Смешна работа.
      • Су
        сулако
        20 -3
        21:39, 7 фев 2019
        щом имотите се продават, смятай колко ги интересуват зелените площи
    • 3
      "Северната част , която остава общинска собственост, също се фиксира за жилищни нужди- застрояване на три етажа" . Това сте написали и после нямало да се строи. Да не би Стаматов да строи на Добри Бентлито няколко апартаментчета в Куба върху този парк който е парк от 70 години. Добри парка ти е набор бе човече . Ако щеси говорим така то и ти не си човек ама не сме те продали още.
      • Ст
        Стр
        18 -6
        23:45, 7 фев 2019
        Абе идиоти ли сте или какво? Наследниците продали на Стаматов, те ще протестирали пред кмета! Предназначението за застрояване си от времето на соца, това че е с това предназначение, не означава автоматично че ще се застрои! Хората му казват, че няма, той пак подписка... Ненормални. Ми той досега частника колко пъти можело да ви изгодни от неговия си парк....
      • Гл
        Глупости
        10 -2
        10:08, 8 фев 2019
        Аман от неграмотни хора в тоя град. Неграмотни, ама имат наглостта и да коментират неща , които не разбират. Това че имотът е предназначен "за застрояване" не означава че ще се строи. Това зависи от собственика му. Собственик е общината и от нея зависи. Нали за това кмета излиза и казва, че няма. Ама кой да чете. То на една маймуна от асковския зоопарк ако й дадеш нещо с клавиатура и тя ще почне да пише, ама да прочете нещо няма да може нали тъй?????
    • 4
      Уж
      Ужас!!!!!!!!
      34 -12
      18:59, 7 фев 2019
      Хората, които живеем в квартала трябва да търпим шум, прах и мръсотия по време на нагласения строеж, от които ще забогатява някой. А майките, децата и възрастните хора, които ходят в парка да се спасяват, защото общината е продажна. Хасково ще продължава да се обезлюдява, защото няма работа, всичко е скъпо и се въртят далавери по роднински.
      • Ма
        МАНГО
        25 -14
        21:06, 7 фев 2019
        Спрете да си живеете в комунизма!
        От вашите думи разбирам, че никой няма право да бъде богат - трябва всички да сме еднакво бедни. Така ли разбирате живота?
        Не защитавам И.С. - това е частен имот и вие не можете да се разпореждате кой какво ще прави с имота си.
        Не си спомням някой да "скачаше" предните 4 мандата. Някъде във вашия квартал един зам.Кмет си построи къща в парк - не си спомням някой тогава да протестира!
        По-добре натиснете Кмета да ви направи другаде парк - места в кв.Куба - дал господ!
      • Не
        Недоволен
        4 -2
        10:10, 8 фев 2019
        И в двора на училище пак в техния квартал, ама тогава майки с деца там явно е нямало....
      • Уж
        Ужас 2
        1 -1
        15:42, 8 фев 2019
        А Вашата къща като се е строяла трябвало ли е някой да търпи шум, прах и мръсотия по време на ненагласения ви строеж.
    • 5
      Ko
      Koлю
      19 -2
      19:58, 7 фев 2019
      Защо дават купища пари за да строят в парковете и градинките и да пречат на хората при положение, че има толкова много частни парцели за продажба? Цялата Казан Топра на 2 км от центъра стои празна, а там са 400дк. Да строят колкото си искат без да пречат, но някой явно ги насочва или задължава да отиват в градинките за да си вземе комисионната.
      • По
        Победител
        2 -3
        11:14, 8 фев 2019
        Кольо защо не отидеш на село да си пасеш кравите.Има колкото искаш ливади.
    • 6
      Пр
      принцесата от Монако
      16 -13
      21:20, 7 фев 2019
      Моля,кмета и временният архитект да си сверят КОНЦЕПЦИИТЕ -нещо се разминават!Ще се строи или няма да се строи на общинската част?!Беседка ли ще сложат или пейчици!?Най - добре е една екскурзийка да си спретнете!
    • 7
      !!
      !!!
      15 -9
      21:32, 7 фев 2019
      До така нареклият се МАНГО.!Не вадете грешно контекста от думите на хората. Никой не живее в комунизма и не говори за богат или беден. Щом преливате от толкова акъл, поканете фирмата да построи въпросната жилищна сграда пред вашия имот и се наслаждавайте на живот пълен с шум, прах и мръсотия. Предполагам, че ще се чувствате отпочинал и в хармония със себе си!
      • Ма
        МАНГО
        13 -8
        23:23, 7 фев 2019
        Много ясно пише: "строеж, от който ще забогатява някой".
        От това си лъха на чист Комунизъм.

        Относно моя имот - заповядайте в змиярника на ул.Булаир /над ДНА/ и постройте нещо ако можете - ама тук атовете са много големи и дори бившия не можа да ги присвои.
        И аз искам някой да построи нещо, за да заприлича на населено място, а не всеки ден да се притеснявам дали и върху кого ще паднат сградите на казармите, коя змия ще ми изкочи от там. Или пък труп - както стана миналата година.
        И всичко това на 500 от центъра на града.
    • 8
      Ча
      Чарли Чаплин
      17 -4
      00:16, 8 фев 2019
      Колкото и да протестирате, колкото ида дискутирате стомната вече е строшена. Никой не може да спре строежа пък лъкардиите за общинската част дето щяла да остане парк е като в оня виц, дето булката ще легне при младоженеца в леглото без гащи, пък ще остане честна. Хайде холан , дрън, дрън, дрън. БИТИЯ СИ Е БИТ Е...….Я СИ Е Е.....Н
    • 9
      Ке
      Кенанския Маймун
      10 -1
      05:30, 8 фев 2019
      След посещение на Ангел Войвода или Капитан Петко ,
      много мутри и бейове са ставали християни :))
      ..
      Не вярвам аз, че калугер
      ще спаси раята —
      свободата не ще екзарх,
      иска Караджата."
      ("Свобода", г. II, бр. 38, 4 март 1872.)
    • 10
      Жи
      Жител
      15 -2
      09:14, 8 фев 2019
      Естествено че Беливанов ще направи до кооперацията на Стаматов градинка в оставащите има няма 300 квадрата. Да може като си продава апартаментите Стаматов да им вдигне цената. И между другото стария кмет не подписал строителното разрешително 14 години, защо този го подписва. Да няма някой друг квадратен метър площ и той в тази кооперацийка на Куба
      • Ст
        Стр
        8 -2
        10:05, 8 фев 2019
        Старият не подписал щото е общоизвестно, че едно шише катастрофира в ******* на единия. Прости се бяха скарали, иначе ехееееее отдавна да беше взел рушвета. Няма никакви законови пречки да се издаде разрешително за строеж, не търсете под вола теле, това че в частния парцел има останали катерушки от време оно и че е полянка не го прави обществен парк. Вината на Стаматов е, че ме го е изградил. Баскетбол ако беше го оградил и вътре си беше направил парк, повече ли щеше да ви харесва?
      • Но
        нормален
        2 0
        13:50, 8 фев 2019
        стария кмет не е издал разрешение за строеж, защото не е било искано издаването на такова тогава... много елементарно някак, но трябва да се помисли....
        всеки собственик само може да реши кога и дали да строи в СОБСТВЕНИЯ си имот!!!!
      • Гл
        Глупости
        2 0
        14:55, 8 фев 2019
        Кметът не подписва никакви разрешителни. Разрешенията за строеж се издават от главния архитект. По закон главния архитект е длъжен да ги издава, стига те да спазват закона. Това не зависи от неговата воля и дали му харесва или не.
    • 11
      Пр
      принцесата от Монако
      9 -4
      10:03, 8 фев 2019
      Е,сега и ние да начертаем една схемичка - ей - стаматов - бентливанов - монако - асфалтиране - строеж на кооперация и ако остане някакво местенце - беседчица!
    • 12
      Уж
      Ужас 2
      2 0
      15:37, 8 фев 2019
      А Вашата къща като се е строяла трябвало ли е някой да търпи шум, прах и мръсотия по време на ненагласения ви строеж.
    • 13
      @(
      @(нерегистриран)
      0 0
      12:17, 16 апр 2019
      50 на 50. Все тая-парк или строеж. Явно интереса клати феса тук. Защо точно там, а не например на местото на нашата къща, Ак Бунар, ул.бреза номет едно, срещу училище Христо Ботев. Запознайте се, живеят в къщата и очакват вас да им построихте.. Внучката е лекар и няма къде, омъжена е за известен кожен доктор Анатолий М., а за Куба, живях от 1972 до 1977 или 5 цели години. Все тая, но там живеят предимно стари и след 1989 от Харманли, села.. Няма работа в Хасково. Или за деца на идващи от балкана в поделения. За едни има, за други нема. А Кети, на Дора лежовката парка е техен, дали им го върнаха та там да построихте поне те или някой чорбаджия старчески дом, поне добро ще стори те, поздрави на наши доктори и юристи тракийци, те имат думата, а що се отнася за капитан Петко войвода, Тонка е родена в същото село. Киро главен готвач на болница Хасково, а Тонка помощник готвач. Ул. Бреза номер 1 и 1а,на два входа, строена през турско, благодарим ви и умната
    Последни новини