От х:

Днес в x:

Янукович осъден задочно на 13 години затвор за държавна измяна

Оболонският съд на Киев задочно осъди екс-президента на Украйна Виктор Янукович на 13 години затвор по делото за държавна измяна.

В рамките на това дело той бе подсъдим по три обвинения - държавна измяна, съучастия в провеждането на агресивна война, съучастие в посегателството върху териториалната цялост и неприкосновеността на Украйна, което е довело до смърт на хора или други тежки последици. По време на четенето на обвинителния акт, съдията намери за недостатъчни доказателствата за вината на Янукович по обвинението, че се опитва да промени границите на държавата.

"Съдът изключи от определението за "държавна измяна" в присъдата действия, насочени към промяна на границите на Украйна и подкопаване на отбраната на страната", каза съдията. 

В същото време съдът установява, че бившият президент е виновен за другите две точки - държавна измяна и съучастие в провеждането на агресивна война.

По първата точка, съдът осъди Янукович на 13 години, а от втората на 12 години. Така наказанието е 13 години лишаване от свобода. Съдът също така реши да потвърди решението за арест на имуществото на бившия президент.

Присъдата влиза в сила след изтичане на срока за обжалване, който е 30 дни.

Бившият президент на Украйна от 2014 г. се намира извън страната.

Съдът започна разглеждането на делото за държавна измяна в края на юни 2017 г. Това е едно от редицата наказателни дела, които новите украински власти заведоха срещу бившия държавен глава след свалянето му от власт през 2014 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини