От х:

Днес в x:

Т. Безлов: Краят на "Булгартабак" е подобен на "Кремиковци", "Балкан" и много други

„Булгартабак“ бе обречен в момента, в който не бе продаден успешно на някой от големите мултинационални цигарени компании, изказа мнение пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, след като стана ясно, че Холдингът затваря цигарената си фабрика в Благоевград.

„Още при покупката – сделката беше повече от странна, очевидно скрити собственици. Изключително непрофесионално поведение по отношение на този изключително тежък сектор. В крайна сметка успяха да продадат, собственикът, за който се смята, че е Делян Пеевски, успя да продаде на същата цена, на която бе приватизирано дружество, продадоха марките. Още тогава горе-долу беше ясен хоризонтът, в който фабриката ще бъде закрита. Хората, които бяха наели да продължат да работят за тях, показаха, че нямат смислени планове за развитието на дружеството“, коментира Безлов в предаването „Преди всички“. Според него е било ясно, че фабриката ще бъде закрита. Той подчерта, че новият собственик дори не е купил специалните машини, с които се поставят кодове на всяка кутия, което е според европейски регламент и влиза в сила от лятото.

Темата за разфасоването на „Булгартабак“ е подобна на други български истории, като „Кремиковци“, „Балкан“, „Полимери“ и т.н., смята Тихомир Безлов. Според него бъдещето на цигарената индустрия е свързано с бездимие и загрявани цигари. Той е категоричен, че може да се поставят условия за тези, който произвеждат новите бездимни продукти.

Последните поръчки, които са изпълнени в "Благоевград БТ", са били към контрагент в Близкия Изток и към „Бритиш Американ Табако“, които след като купиха повечето марки на българския тютюнев гигант, подписаха двугодишен договор за производство на ишлеме във фабриката в Благоевград. След денонощна работа в продължение на три месеца в края на миналата седмица хората бяха уведомени, че работата спира окончателно. Синдикатите са разбрали постфактум за закриването на благоевградското дружество на „Булгартабак Холдинг“. Официално уведомление за намеренията на работодателя те не са получили, сигналите са подадени от хората, работещи в цигарената фабрика. Това призна председателят на Тютюневата федерация към КТ „Подкрепа“ Юли Манойлов. Пред БНР той коментира и обявената от ръководството причина за затварянето на най-голямото дружество на холдинга - липсата на поръчки:

„Доколкото съм запознат – почти целият персонал се освобождава. Дружеството ще престане да функционира в сегашния му вид. В рамките на техните задължения спрямо приватизационния договор, предполагам, че фабриката ще продължи да симулира някаква дейност до 2021 г. Моето лично мнение е, че тяхното непознаване на бранша, непознаването на условията в него в световен мащаб доведоха до това, че те не успяха да развият дейността си, не можаха да намерят нови клиенти, не можеха да поддържат необходимото производство, което да може да осигури просъществуването на цигарените фабрики, които придобиха, нелоялно отношение към доставчици – неминуемо беше да се стигне до тук. Нищо ново не се случи, нищо различно в тези години – крахът беше неизбежен. Смятам, че това е краят“.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини