От х:

Днес в x:

Бившият шеф на "Булгартабак" осъди прокуратурата да му плати 20 хил. лв.

Бившият директор на "Булгартабак" Христо Лачев и съпругата му Мирела са осъдили прокуратурата да им плати общо 20 хил. лв. обезщетение заради воденото срещу тях дело за укриване на данъци, съобщава в. "Сега". Решението е на Софийския градски съд и не е окончателно.

Преди девет години в рамките на скандал между Ангел Александров и Румен Овчаров  Христо Лачев обвини директно Пеевски, че го е рекетирал да сключва договори с близки до него фирми. Малко след прокуратурата проведе акция, водена от тогавашния заместник-градски прокурор на София Роман Василев в "Булгартабак" за злоупотреби на Христо Лачев.

Обвинението твърдеше, че Лачев е укрил близо 40 хил. лв. данъци, които дължал за периода 2004-2006 г. Това ставало ясно от факта, че той не попълнил вярно данъчните си декларации. Мирела Лачева бе подсъдима за същата сума. За нея обаче прокуратурата твърдеше, че през 2004 г. изобщо не е подала декларация. 

Той и съпругата му бяха оправдани още от градския съд, а апелативната прокуратура поиска те също да бъдат оневинени.

Апелативните съдии записаха в решението си, че "прокуратурата по никакъв начин не се е постарала да обоснове тезата си" и че "обвинението изцяло почива на предположения, които не се подкрепят от събраните по делото доказателства". А също и че обвинението срещу семейство Лачеви се основава на ревизионни актове, които са отменени от административния съд като незаконосъобразни.

Делото, спечелено от семейство Лачеви, е по закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини