От х:

Днес в x:

Проверка: Как телефонът е попаднал у Николай Банев

В арестантската килия на Николай Банев е намерен телефон. Това потвърди и тази сутрин  заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Апаратът е бил укрит в кутия от сок и е използван за уреждане на политическо убежище на семейството му в Русия. Срещу това Банев е обещавал на лобисти да основе у нас Евразийска народна партия.  

Разговорите са водени в различни чат комуникатори. Николай Банев е разговарял с майка си и децата си по този начин.  

„Комуникацията потвърждава становището на наблюдаващите прокурори, че има опасност да извършат други престъпление и да се укрият. Комуникира се не с официални представители на руската държава, а с руски граждани, най-вероятно лобисти“, каза Гешев пред БНТ.  

По думите му, комуникацията е няколкостотин страници с различни чатове.

„Предлага се в замяна образуване и ръководене на евразийска народна партия в България, която да защитава определени интереси не на българската държава, а да се лобира пред руската държава за политическо убежище на жена му – обвиняемата Банева, на децата му.

Има комуникация с децата, които не са много щастливи от този факт, казват, че искат във Франция, не искат в Русия“, добави Гешев.  

Има комуникация, в която се казва как трябва да започне хибридна война срещу прокуратурата и срещу държавата – интересното е, че с един от адвокатите си“, посочи Гешев и допълни, че най-вероятно става въпрос за адвоката Ботев.

Разговорите били за това как трябвало да бъдат пускани определени публикации в медиите и било споменато името на конкретен журналист, който да бъде използван за тази цел.  

„Да си в ареста задържан под стража и да си мислиш, че ще станеш министър-председател, за мен някак си не кореспондира със здравата логика“, коментира заместник-главният прокурор.  

Възложена е проверка за това как телефонът е попаднал у Николай Банев. По думите му, от чатовете могат да се направят доста интересни изводи „как се избира определена килия, казва, че ще чака да се освободи определена килия, т.е. има информация, иска килия с определено изложение, каквато имало във Франция, с определени храни да му се донесат“. „Общо взето – ВИП“, каза Гешев.   В момента няма защитени свидетели срещу Баневи, но е възможно да се появят впоследствие.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Василев
    3 0
    18:49, 8 яну 2019
    Тоя излезе голям балъкЛичи си как е направил парите си.Бива тъпотия, ама чак толкова.Разговорите са записани! Изводите са за тъпаците.Сега ще има и СРС!Как е попаднал/ предоставен/телефона е ясно, ама за пред простолюдието - проверка!
Последни новини