От х:

Днес в x:

Сезират Мая Манолова за срочните учителски договори със статия в Haskovo.net

Омбудсманът Мая Манолова бе сезирана за незаконните срочни учителски договори по време на днешната й приемна в сградата на областната администрация в Хасково. Съкратена учителка по биология в Конуш, която на два пъти е била назначавана за по една година и накрая уволнена, запозна Мая Манолова със своя случай. Към документите тя бе приложила съдебно решение, което обявява уволнението й за незаконно, както и публикацията по темата в Haskovo.net “Всеки десети учител в Хасково държан на верижка с временен договор”.

След тази публикация от 8 октомври Инспекцията по труда в Хасково започна проверки по училища и детски градини в общината за спазваване на трудовото законодателство.

През ноември, след запитване от Haskovo.net по Закона за достъп до обществена информация, от Главна инспекция по труда отговориха, че през октомври са били проверени две училища в Хасково, като и в двете са били открити нарушения на трудовото законодателство, свързани с временни учителски договори. Това са ОУ “Св. Иван Рилски” - пет нарушения на Кодекса на труда, и ОУ “Любен Каравелов” - едно нарушение. От ОУ "Св. Иван Рилски" съобщиха, че след проверката и предписанията на трудовите инспектори петте временни назначения са били преобразувани в безсрочни договори. По информация на Haskovo.net проверките на инспекторите в учебни заведения в общината продължават. Материалът можете да прочетете тук.

“Това е нечестно и некоректно. Ще поискам среща и ще поставя остро въпроса на министъра на образованието, ще поискам решение на проблема. Имаме сигнали за подобна практика и от други райони на страната”, коментира след срещите си с граждани Мая Манолова пред журналисти. По думите й срочните договори са неприложими за учителите, защото временни назначения има за работа с краткотраен характер. “Безобразие е да държиш седем години учител с едногодишни договори”, заяви омбудсманът.

“Учителите не са берачи на домати”, категорична бе Мая Манолова. И допълни “неприемлив е подходът на училищни директори да “държат на верижка”, в подчинение и несигурност педагозите с временни назначения, това е унизително”, коментира още омбудсманът.

Мая Манолова обобощи, че до момента 139 граждани от региона са я потърсили за съдействие и предполага, че до края на нейното посещение в областта ще станат повече от 200.

“Хората се оплакват най-общо казано от социалното страдание, липсата на справедливост, от некоректни работодатели, които бавят заплати, от дейността на фирми за бързи кредити, от частни съдебни изпълнители, от лоши пътища”.

Връчена й е подписка от 86 души за лошото състояние на пътя Маджарово – Ивайловград. Оплакват се от липса на аптека в Маджарово. Там лекар идва веднъж седмично, допълни Мая Манолова.

Жалби от граждани имало и за моста в Клокотница, от ТЕЛК, от липса или прекалено скъпи лекарства, ниски пенсии, спрени земеделски субсидии.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Въ
    въпрос
    26 -10
    21:01, 29 ное 2018
    А кога ще почнат да проверяват за пенсионери работещи и получаващи пенсия? Ядат чужд хляб, оставят млади хора без работа-докога? Къде и на кого ще занесете тези пари? Не се ли наядохте, вие две усти ли имате или два стомаха? От нова година всички пенсионери вън !!! Да си седят вкъщи и да си вземат пенсията!
    • От
      Отговор
      11 -3
      08:48, 30 ное 2018
      А наясно ли сте, че повечето пенсионери реално не могат и наполовина да си напълнят стомаха, че много от тях се хранят по един път на ден? Наясно ли сте, че масовата пенсия е 200лв., айде сметнете за какво им стигат и се замислете после вие можете ли да живеете с 200лв.
  • 2
    Зо
    Зоро
    10 -5
    22:36, 29 ное 2018
    От преди пет години съм го казвал това, но кой да чуе. Как може да работи като е пенсионер, и то на 8-часов работен ден, да получава пенсия по старост, и едновременно, и инвалидна пенсия със ТЕЛК. Да се прецени от коя пенсия да се откаже и ако може да бъде полезен някъде на работа само - за 4 часа.
  • 3
    55
    55555
    7 0
    07:55, 30 ное 2018
    До Зоро! Когато си пенсионер по старост не получаваш пенсия по болест. Питай в НОИ те ще ти кажат. Пишете нещо което е съществено, а те глупости.
    • Jo
      John
      2 -4
      09:50, 30 ное 2018
      глупости се пишат масово, единствения начин да получаваш 200 лева пенсия е да си си вял ..я или ш..к..а цял живот, докато другите са работили!
  • 4
    Ин
    ИНА
    6 0
    11:01, 30 ное 2018
    Защо има хора, да попитам, като са работили по 30 - 40 години и получават 200 лв. пенсия ?. Познавам доста такива хора. Да не би да са лежали в къщи ? Има нещо сбъркано, някъде. И това "някъде", може би след време ще се види къде е. Само че, много хора бъркат социалната пенсия, с пенсията за старост. Тези, които са работили или не са работили, те получават пенсия до 200 лв., т.е. - социална. По живьом и о видим ! Оставете си със здраве!
  • 5
    Ха
    хас
    3 -3
    21:28, 30 ное 2018
    А най голямото училище нарушител.
    • Сл
      Служител
      2 -3
      21:40, 1 дек 2018
      Училището не е нарушител. Тези пет човека са за първа година назначени в училището. Не коментирайте, когато не сте запознати. Нормално е да бъдат със срок за определено време. Ако не се справят, първо родителите ще бъдат недоволни и ще тръгнат по институции.
  • 6
    Di
    Dimmu
    4 -2
    18:56, 1 дек 2018
    Скъсайте им задниците от проверки на тези мишоци от образованието, че се самозабравиха. Това с договорите на учителите го правят дот дълги години. Не само в Хасково е така, но и в цялата област.
Последни новини