От х:

Днес в x:

-1 °C

Откриха грозен космат микроб, нов клон в дървото на живота

Учените наскоро откриха два неизвестни вида микроби в Канада, в проба мръсотия. Екземплярите били толкова необичайни, че изследователите трябвало да реорганизират Дървото на живота, за да направят място за тях.

Микробите принадлежат към групата на хемомастиготите.

Хемимастиготите са наблюдавани за пръв път през 1800 г. Клафицирани са в много общата група протисти (еукариоти, които не са гъби, растения или животни), макар че не било ясно къде точно принадлежат в нея.

Новите ДНК доказателства показват, че те се отклоняват драстично от всички други форми на живот в това супер-царство. Всъщност, хемимастиготите могат да представляват напълно нов клон в дървото на живота, съобщават учените в новото проучване.

Подобно на други хемимастиготи, новооткритият вид има продълговато тяло, с ред подобни на конци израстъци по края. Под увеличение с 3D сканираща електронна микроскопия, създанията приличат на космати семена от тиква.

Чудовище на един милиард години
Странните организми били събрани от Яна Еглит, кандидат-доктор по биология в Университета Далхуси в Канада, съавтор на изследването, докато докато бродела по пътеките в Нова Скотия. Когато тя и нейните колеги са на открито, те почти винаги търсят все още непознати микроби в различниместообитания - „от плажните пясъци край езерата до почвата под краката ни“, казва Еглит.

Нова Скотия е територия на Първия народ Микмак (Mi'kmaq), така че учените дали на единия от новите микроби име на създание в фолклора на Микмак. „Kukwes“ се описва от народа Mi'kmaq като „грозен космат червей“. Новооткритият микроб, наречен Hemimastix kukwesjijk, е ненаситен хищник подобно на това митично чудовище.

Използвайки техника, известна като едноклетъчна транскриптомика, учените изследвали отделни клетки в микробите. Те наблюдавали активността на молекулите на messenger РНК (mRNA), които пренасят информация между стотици гени.

Предишната класификация на хемимастиготи била според размера и формата на техните видими структури. Чрез секвентиране на генетична информация учените успяли сега да ги категоризират с безпрецедентна точност. Те са с уникална позиция в класификацията на другите еукариоти - организми с обвито с мембрана ядро.

„Това е клон от „Дървото на живота ", който се е отделил преди много дълго време, може би повече от един милиард години, и нямахме никаква информация за това“, казва ръководителят на изследването Алистър Симпсън, преподавател по биология в Университета Далхуси.

Изследването сочи неизвестното досега място на хемимастиготите в еволюцията на сложния клетъчен живот - от обединяването на произхода на клетъчната инфраструктура до установяването на взаимовръзки между първите организми на Земята, съобщават авторите на изследването.
Това откритие буквално прекроява нашия клон на „Дървото на живота“ в една от най-дълбоките му точки“, каза Симпсън. „То отваря нова врата за разбиране на еволюцията на сложните клетки - и техния древен произход - доста преди животните и растенията да се появят на Земята“.

Констатациите са публикувани в Nature.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
17 фев 2020
Последни новини