От х:

Днес в x:

15 °C

Откриха грозен космат микроб, нов клон в дървото на живота

Учените наскоро откриха два неизвестни вида микроби в Канада, в проба мръсотия. Екземплярите били толкова необичайни, че изследователите трябвало да реорганизират Дървото на живота, за да направят място за тях.

Микробите принадлежат към групата на хемомастиготите.

Хемимастиготите са наблюдавани за пръв път през 1800 г. Клафицирани са в много общата група протисти (еукариоти, които не са гъби, растения или животни), макар че не било ясно къде точно принадлежат в нея.

Новите ДНК доказателства показват, че те се отклоняват драстично от всички други форми на живот в това супер-царство. Всъщност, хемимастиготите могат да представляват напълно нов клон в дървото на живота, съобщават учените в новото проучване.

Подобно на други хемимастиготи, новооткритият вид има продълговато тяло, с ред подобни на конци израстъци по края. Под увеличение с 3D сканираща електронна микроскопия, създанията приличат на космати семена от тиква.

Чудовище на един милиард години
Странните организми били събрани от Яна Еглит, кандидат-доктор по биология в Университета Далхуси в Канада, съавтор на изследването, докато докато бродела по пътеките в Нова Скотия. Когато тя и нейните колеги са на открито, те почти винаги търсят все още непознати микроби в различниместообитания - „от плажните пясъци край езерата до почвата под краката ни“, казва Еглит.

Нова Скотия е територия на Първия народ Микмак (Mi'kmaq), така че учените дали на единия от новите микроби име на създание в фолклора на Микмак. „Kukwes“ се описва от народа Mi'kmaq като „грозен космат червей“. Новооткритият микроб, наречен Hemimastix kukwesjijk, е ненаситен хищник подобно на това митично чудовище.

Използвайки техника, известна като едноклетъчна транскриптомика, учените изследвали отделни клетки в микробите. Те наблюдавали активността на молекулите на messenger РНК (mRNA), които пренасят информация между стотици гени.

Предишната класификация на хемимастиготи била според размера и формата на техните видими структури. Чрез секвентиране на генетична информация учените успяли сега да ги категоризират с безпрецедентна точност. Те са с уникална позиция в класификацията на другите еукариоти - организми с обвито с мембрана ядро.

„Това е клон от „Дървото на живота ", който се е отделил преди много дълго време, може би повече от един милиард години, и нямахме никаква информация за това“, казва ръководителят на изследването Алистър Симпсън, преподавател по биология в Университета Далхуси.

Изследването сочи неизвестното досега място на хемимастиготите в еволюцията на сложния клетъчен живот - от обединяването на произхода на клетъчната инфраструктура до установяването на взаимовръзки между първите организми на Земята, съобщават авторите на изследването.
Това откритие буквално прекроява нашия клон на „Дървото на живота“ в една от най-дълбоките му точки“, каза Симпсън. „То отваря нова врата за разбиране на еволюцията на сложните клетки - и техния древен произход - доста преди животните и растенията да се появят на Земята“.

Констатациите са публикувани в Nature.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
03 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
03 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
03 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
03 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
03 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
03 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
03 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
03 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
03 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
03 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
03 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
03 апр 2020
Последни новини