От х:

Днес в x:

Система обитавани термитници на 4000 години откриха в Бразилия, на огромна площ

    В североизточната част на Бразилия са открити огромен брой термитници, покриващи площ, колкото Англия и обитавани от хилядолетия до наши дни.  Изследователи съобщават за находката в Current Biology.

    Могилите, които лесно се виждат в Google Earth, не са гнезда. Те са по-скоро резултат от бавното и постоянно прокопаване на мрежа от свързани помежду си подземни тунели. Действията на термитите в продължение на хиляди години са довели до огромни количества пръст, разположени в приблизително 200 милиона конусовидни могили, всяка висока 2,5 метра и 9 метра в диаметър.

    "Тези могили са били образувани от един вид термити, които разкопават масивна мрежа от тунели, за да си осигурят позволят достъп до мъртви листа, за да се хранят безопасно и директно от земята в гората", казва Стивън Мартин от университета в Салфорд във Великобритания.

    "Количеството изкопана почва е над 10 кубични километра, еквивалентно на 4000 големи пирамиди в Гиза и представлява една от най-големите структури, изградени от един вид насекоми".

    "Това е очевидно най-мащабното биоинженерно постижение в света от един вид насекоми", допълва Рой Фунш от университета Estadual de Feira de Santana в Бразилия. "Може би най-вълнуващо от всичко е, че могилите са изключително стари - до 4000 години, каквато е възрастта на пирамидите".

    Могилите са до голяма степен скрити от широколистните,гори, уникални за североизточна Бразилия.

    Почвени проби били взети от центровете на 11 термитници и датирането им показва, че могилите са на възраст между 690 до 3820 години. Това ги прави стари колкото най-старите известни термитни могили в Африка.

    Изследователите изследват дали необичайно равномерно пространствено разположение на могилите се дължи на конкуренцията между термитите от съседни могили. Техните поведенчески тестове установили слабаагресия на ниво могила, в сравнение с очевидната агресия сред термитите, събрани на по-големи разстояния един от друг.

    Мартин и колегите му предполагат, че моделът на могилите е възникнал чрез самоорганизационни процеси, улеснени от повишената свързаност на тунелната мрежа и е предизвикан от епизодично падане на листата в гората.

    Феромоновата карта позволява на термитите да сведат до минимум времето си за пътуване от всяко място в колонията до най-близката могила, казват учените. Огромната тунелна мрежа очевидно дава възможност за безопасен достъп дохрана.

    "Невероятно е, че в в наши дни може да откриете "неизвестно" биологично чудо с такъв огромен размер и на такава възраст, все още с& обитателите му", казва Мартин.

    Изследователите твърдят, че има още много въпроси, които трябва да се преследват. Например, никой не знае как тези термитни колонии са физически структурирани, тъй като никога не е намирана камера с царица от вида.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини