От х:

Днес в x:

Показаха рисуване върху коприна и икони в галерия „Атанас Шаренков“

Изображение 1 от 4

    Хасковски художници показаха техники в рисуване върху коприна и икона в галерия „Атанас Шаренков“ в Хасково. Демонстрациите бяха направени по време на Дните на изнесените ателиета, организирани от Дружеството на хасковските художници.

    Днес тънкостите при рисуване на коприна показа художничката Атанаска Димова, която обясни, че детайлите се правят с по-фини четки, моливи, маркери. Тя допълни, че предимството при рисуването върху коприна в сравнение с рисуване на хартия, е че при коприната платното може да се мокри повече, както и да се изпира, при което се отмиват малко цветовете, а после да се повторят отново. Всеки материал за рисуване си има различна възможност, смята художничката.

    Нейният колега художник-реставратор Злати Гошев пък показа рисуване на икона. Той зографисваше Исус Христос с класическа темперна техника.

    Дните на изнесените ателиета ще продължат до 13 ноември /вторник/. Целта на заниманията е да покажем сложността на изпълненията, обясни председателят на Дружеството на хасковските художници Симеон Тодев. Той допълни, че инициативата на творците се радва на интерес от децата и младите. „Едно е да видиш това, което се рисува в училище с водни боички, друго е да се види от професионалисти, използващи различни техники“, каза още той.

    Заниманията в ателиета ще се проведат от 10 до 13 часа и от 14 до 18 часа в понеделник, когато ще бъдат представени керамика и дърворезба. Във вторник е предвидена изложба на участниците и творбите им.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини