От х:

Днес в x:

Русия обясни за оборудването на хакерите от ГРУ в Холандия

"Техническите средства, иззети от руските представители, са предназначени за тестване на информационните системи на посолствата за целите на анализа на сигурността на компютърните мрежи във връзка с честите опити за навлизане в киберпространство на руските държавни институции", обясни руското министерство на външните работи.

"Това беше напълно отворено и рутинно бизнес пътуване" - уверяват от министерството. Отбелязва се, че ежедневните дейности на руските дипломатически мисии в чужбина се осигуряват от различни държавни агенции и отдели, включително Министерството на отбраната. В тази работа участват само специализирани и сертифицирани структури. "Членовете на групата, както често се използва в международната практика, имат дипломатически паспорти", добавят от министерството на външните работи на Русия.

По-рано външният министър Сергей Лавров заяви, че пътуването на руските специалисти в Хага е било рутинно. "Те не са се крили, когато са се настанилив хотел, или когато пристигнали на летището, или когато посетили нашето посолство", каза министърът. Той не посочи целта на посещението на руснаците в Холандия.

Четиримата руски граждани са били задържани и депортирани от Холандия в средата на април. Те са влязли в страната с дипломатически паспорти, издадени в имената на Евгений Серебряков, Алексей Моренс, Олег Сотников и Алексей Минин. Властите в Нидерландия обявиха за експулсирането им едва на 4 октомври, т.е. почти половин година по-късно. Според Холандия експулсираните руснаци са служители на ГРУ и са дойшли в Хага, за да започнат хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW). Според нидерландските тайни служби атаката е имала за цел да открадне досиетата на разследването за отравянето на Скрипал. Освен това депортираните руснаци, според Холандия, са искали да откраднат данни за разследването на катастрофата на полета Бойдинг MH17 през 2014 г. в Донбас.

По-късно обвинения бяха повдигнати от Съединените щати и техните съюзници: Помощник-генералният прокурор на САЩ Джон Демърс заяви, че седем офицери от ГРУ, включително и четиримата, експулсирани от Холандия, са участвали в мащабни хакерски атаки от последните години. Става дума за атаки срещу лабораториите за борба с допинга, ядрената компания Westinghouse, кражбаа и публикуване на данни, изпиране на пари с криптираща валута. Британският външен министър Джеръми Хънт допусна възможността за налагане на нови санкции срещу Русия. Към него се присъединиха и германските власти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини