От х:

Днес в x:

Отбелязват „Дни на Еразъм“ в Хасково със заключителна конференция по проект на СНЦ „Свят за всички“

На 12 и 13 октомври 2018 г. Европейската комисия организира инициативата „Дни на Еразъм“ (ErasmusDays), с която да отбележи огромното положително въздействие на Програма „Еразъм+“ едновременно във всички държави по света, легитимни за участие в Програмата. Целта на събитието е да представи европейските ценности, ползите от образователната мобилност, положителното въздействие на проектните резултати и значението на Програма „Еразъм+“ в рамките на тези предварително определени дни, така че да бъдат видни и достъпни за гражданите, бизнеса, медиите и отговорните за формирането на политиките в сферата.

Инициативата е под патронажа на президента на Европейския парламент Антонио Таяни и Европейския комисар по Образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

На 12 октомври ще се проведе заключителна конференция по проект Европейски умения и обучение в сферата на здравословното хранене в туризма“ на ЦПО към СНЦ „Свят за всички“. Събитието е включено в общата карта на международните дни на програма ЕРАЗЪМ + 2018 година. Конференцията започва в 10:30 часа в малката зала в Дома на учителя на ул. „Трети март“ № 98 в Хасково.

Проектът „Европейски умения и обучение в сферата на здравословното хранене в туризма“, иницииран от Центъра за професионално образование и обучение „Свят за всички“ гр. Хасково, бе реализиран съвместно с партньорските организации APLICAPROPOSTA LDA – Braga mob Portugal и ЕES-ITIS Малта.

Основните цели на мобилността бяха разширяване на професионалните знания и умения и придобиване на практически опит в работна среда за производство на храни в ресторанти и заведения за здравословно хранене. Подобряване на знанията и уменията за подготовка на традиционни португалски и малтийски ястия и спецификата на използването на биологични продукти, вегетарианска кухня и средиземноморски специалитети. Повишаване на професионалните компетенции на студентите в хлебопроизводството и сладкарството. Иновационни методи за организиране на кетъринг събития. Насърчаване на ученето през целия живот, езиковото обучение и комуникационните умения. Насърчаване и привеждане в съответствие на професионалната ориентация и образованието с бизнес средата в бранша. Подкрепа за личностното развитие, пригодността за заетост на потребителите и по-добрата адаптивност към пазара на труда.

В мобилността участваха 35 учащи се, момичета и момчета на възраст 17-19 години от различни етнически групи, включително и лица в неравностойно положение и специални нужди, в областта на професионалното обучение в следните направления: хотелиерство, кетъринг, хранително-вкусова промишленост и организация за туризъм и свободно време.
Дейностите по програмата бяха изготвяне на проектно предложение съвместно с партньорите и договоряне на работна програма. Условията за настаняване, изхранване и работни места бяха предварително уточнени. Бе подписан Меморандум за партньорство и договори с партньори. След избирането на критерии за подбор се извърши подготовката и подбора на потребителите. Заедно с партньорите се организира и проведе мобилността. Наблюдението на място се извърши от ръководителя на проекта. Контролът и проучванията на общественото мнение се проведоха и придобитите знания, умения и компетенции бяха сертифицирани. Различни мероприятия, презентации, пресконференции и тренировъчен филм ще популяризират резултатите от проекта. Бе изготвен окончателен доклад чрез инструмента за мобилност Еразъм +. Всички дейности следват логическа последователност, целяща качествено изпълнение на проекта.

При изпълнението на проекта са използвани методи за планиране, контролиране, иницииране, управление чрез проектиране на екип за изпълнение на проекта, задаване на задачи и ангажиране на партньори, текущ контрол, наставничество, мониторинг, промоция, сертифициране, валидиране и др. Методите са избрани в резултат на дългогодишния опит на Хасково от СНЦ „Свят за всички“ за успешни проекти по различни европейски програми.

След завършване на мобилността Центърът за професионално образование и обучение ще има по-добре обучен персонал в областта на туризма в областта на обучаемите. Центърът ще подобри бизнес отношенията си с региона чрез предоставяне на квалифициран персонал. Ще приложи иновативни програми за обучение и добри практики чрез потребителите в обучението на други обучаващи се. На семинарите ще предостави своя опит и материали на други обучителни организации и професионални училища.

Центърът планира да анализира и разпространи резултатите. Полезни идеи и положителен опит ще бъдат включени в Стратегията за развитие на ПОО. Достъпът и разпространението на уеб платформа за обучение на материали с програми за здравословно хранене и екопродукти, събиране на рецепти и тренировъчен филм ще допринесат за популяризирането на програмата за мобилност „Еразъм +".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Последни новини